Stii tu ceva dar nu stii bine!
1. Ca absolvent, pentru a primi un bonus de la stat denumit "prima de insertie " in cuantum de 1500 lei trebuie sa te inregistrezi la AJOFM (Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca) IN TERMEN de 60 de zile calendaristice de la data incheierii cursurilor, respectiv de la data de 25 mai 2018--- cele 60 de zile se numara incepand cu 26 mai. Dupa inregistrarea la AJOFM si daca pe parcursul celor 60 de zile te vei angaja, vei primi jumatate din "prima de insertie". Descarca si citeste comunicatul : http://www.anofm.ro/......500-de-lei
Pentru inregistrare la AJOFM ai nevoie de:
* dosar plic
* adeverinta de la scoala la care ai absolvit cele 12 clase in care se specifica data absolvirii
* adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea "apt de munca"
*carte de identitate original+copie
*certificat de nastere original+copie
*un act de la ANAF(administratia financiara) din care sa rezulte ca nu realizezi venituri
Te-as sfatui sa discuti cu angajatorul despre data efectiva a angajarii pentru ca atat tu cat si firma sa poata beneficia de avantajele oferite.
2.Referitor la angajarea unui minor trebuie sa cunosti ca:
*programul de munca al minorilor este de 6 ore/zi, 30 de ore/saptamana, potrivit articolului 112, alineatul 2 din Codul muncii. In cazul minorilor acest program de lucru este considerat un "program cu durata normala de munca" si se va plati(obligatoriu!) cu cel putin salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata. Acest salariu "minim brut" este de 1900 lei /luna, incepand cu data de 1 ianuarie 2018. Dupa ce se scad darile catre stat(impozit + contributii) din brutul de 1900, vei ramane cu un salariu net( in mana) de 1162 lei (vezi retinerile in link : legislatiamuncii.manager.ro/a/23081/evolutia-salariului-minim-pe-economie-in-perioada-2013-2017.html).
* minorii nu pot presta activitate in locuri de munca in care exista conditii periculoase, nocive sau grele, articolul 13, alineatul 5 din Codul Muncii
*minorii nu pot efectua munca de noapte, conform articolului 128 din Codul Muncii
* minorii nu pot efectua ore suplimentare, conform articolului 124 din Codul Muncii. Poti lucra in weekend-uri( legea nu are o reglementare in acest sens!) dar nu trebuie depasit totalul de 30 ore/saptamana si nici cele 6 ore /zi.
* minorii au dreptul la un concediu de odihna anual de 20 zile lucratoare+3 zile, conform art. 147 din Codul Muncii
3.In privinta ofertei salariale iti sugerez sa o accepti mai ales daca esti un pasionat al domeniului.Ai numai de castigat invatand--- este ca un fel de 'stagiu de pregatire", daca in viitor vei dori sa-ti deschizi propria afacere ori vei tinti un loc la concursul de admitere pentru un program de studii universitare de arta( http://www.uad.ro/programe_studii/licenta/arte_plastice_foto/)
Multumesc! cred ca incerca sa ma *fraiereasca* pentru ca am discutat despre un eventual bonus al meu ca proaspat absolvent, iar el mi-a raspuns ca eu nu am bonus, ci doar el la firma :-D
Stagiu de pregatire in domeniul foto am...sunt in acest domeniu de 3 ani, am propriile evenimente, doar ca nu vreau sa stau degeaba si in restul zilelor din saptamană.
NU poti sa stii!---poate ca respectivul n-a inteles despre ce 'bonus" vorbesti! Nici eu n-am inteles prea multe din "ghiveciul" postat ---a trebuit sa rascolesc internetul! Acea "prima de insertie " este nou aparuta!
Tot ceea ce trebuie sa faci, spre binele tau, este sa te informezi direct de la sursa(AJOFM)--- ar trebui sa gasesti acolo un consilier care sa te indrume.
p.s. Un" bonus" de la mine!--- citeste cap-coada, caci te ajuta : http://juliuspaul.com/2018/03/12/cat-costa-un-fotograf-de-nunta/
Wihaela întreabă: