| ZeroZahar a întrebat:

Spuneti-mi si mie va rog, ce oportunitati am in urma terminarii unui liceu cu profilul uman, filologie. Pe langa drept, jurnalism, management, Snspa, care nu prea mai prezinta garantie...
Despre facultatea de geografie ce parere aveti? Am vreun benefiuciu?
Multumesc frumos, funda happy

18 răspunsuri:
| Medema a răspuns:

Psihologie!

| TheAce a răspuns:

Psihologia, Dreptul si Jurnalismul (daca doresti o cariera in tv) prezinta cele mai multe garantii. Trebuie insa sa fii foarte bun ori daca esti atat de nehotarat cam starnesti dubii.

| raluk27 a răspuns (pentru TheAce):

Ce garantii ar prezenta psihologia? Romanii nu au cultul mersului la psiholog. Faci o facultate numai ca sa dai avize psihologice, pe care abia iei 50 de lei. Unde e marea profesie? Ati vazut prea multe filme!

| TheAce a răspuns (pentru raluk27):

Vorbesti prostii. Finii mei sunt psihologi amandoi. Unul e specializat pe psihologia copilului, celalalt pe cognitiv. Amandoi cu cabinet. O sedinta incepe de la 150 de Lei si programarile se fac in avans cu saptamani bune. Fosta mea prietena e si ea psiholog, specializare pe psihologia muncii. Salariul minim de la care se discuta pentru a colabora cu o companie e de 1000 euro net si poti linistit sa lucrezi pentru 2-3 companii sau sa ai si cabinetul tau propriu si sa profesezi pe langa. E o meserie ultra de viitor, mai ales daca ne gandim ca depresia este deja considerata boala secolului 21. Nu vorbi daca nu stii. Romanii incep sa fie foarte deschisi vis a vis de vizita la psiholog.

| raluk27 a răspuns (pentru TheAce):

Nu vorbesc deloc prostii. Ce povestesti tu acolo sunt cazuri extrem de izolate, intalnite doar in orasele foarte mari. In conditiile in care salariul mediu e de aproximativ 1.500 lei, cati dintre romani isi permit sa cheltuiasca 150 de lei/sedinta la psiholog? E SF rau de tot!

| TheAce a răspuns (pentru raluk27):

Nu locuiesc intr-un oras chiar asa mare. Nu stiu daca e in primele 10 din Romania ca si marime sincer. Si ai fii surprinsa de cati oameni realizati exista in tara asta. Nu e deloc SF. Dar ne cantonam prea mult in ''tara e saraca, lumea n-are bani''. Stii cine spune asta? Cei care in loc sa lupte sa devina cei mai buni in meseriile lor doar stau si se plang. Mentalitatea asta a unora dintre noi e problema.

| raluk27 a răspuns (pentru TheAce):

Da, tu devii bun in meseria pe care o practici, dar intrucat castigul este conditionat de numarul de clienti, clienti care formeaza majoritatea populatiei fara prea multi bani, ce faci cu "profesionalismul"?

| TheAce a răspuns (pentru raluk27):

Cand esti foarte bun, crede-ma pe cuvant, banii vin. Asa e un orice domeniu. Restul e cancan. N-are nimeni cum sa spuna ca nu e asa. Daca nu ai clientela, pune-ti problema de calitatile tale. Daca ai un salariu mic, pune-ti problema daca chiar esti atat de bun precum crezi. Introspectia e totul.

| raluk27 a răspuns (pentru TheAce):

Spune-mi o chestie: eu imi deschid o fabrica de BMW-uri. Sunt masini bune, performante, dar in realitate, cati oameni cumpara?

| TheAce a răspuns (pentru raluk27):

Nu iti poti deschide o astfel de fabrica, eventual o reprezentanta. Si dupa cum stii sunt in topul vanzarilor. Cate reclame la BMW ai vazut in ultimii 2 ani?

| raluk27 a răspuns (pentru TheAce):

Or fi in topuil vanzarilor. Dar la ce categorie de clienti? Nenea Gheorghe care traieste cu un salariu de 1.200 lei/luna, are o nevasta si 3 copii la scoala, crezi ca o sa isi permita vreodata sa isi cumpere BMW sau sa mearga la psiholog, pentru ca sufera de depresie din cauza datoriilor? Ideea era alta, dar se pare ca nu ai prins-o. Profesionalismul si calitatea serviciilor nu au legatura cu numarul scazut de clienti. Si chestia asta se manifesta in foarte multe domenii. De ce majoritatea populatiei nu isi permite incaltaminte de 400-500 lei si prefera sa cheltuiasca maximum 200? De ce clinicile stomatologice care ofera servicii de calitate au putini clienti, si multi prefera sa mearga la cabinete clandestine, unde dai pe o plomba 50 de lei, si dupa 2 saptamani iti cade? Plus multe alte exemple. Lumea nu are bani, mai ales sa dea pe mofturi la psiholog. Raman insa la parerea ca a fi psiholog nu e o meserie de viitor, cel putin in Romania. In orasul in care traiesc eu, psihologii sunt cam muritori de foame.

| TheAce a răspuns (pentru raluk27):

Faci tu ce faci si doar la clasa de jos te raportezi. Psihologic vorbind, asta spune multe. Pentru tine poate de viitor inseamna sa mergi la sigur fara sa stralucesti.Din pucntul meu de vedere daca nu iesi in evidenta mori cate putin in fiecare zi. Eu nu ma raportez la clasa de jos. Ma raportez la targetul meu. BMW-ul e la fel. Nu are nevoie sa vanda 1.000.000 de unitati. Pentru ca pretul lor oricum e mai mare. Calitate> cantitate. Poate ca la tine psihologii nut raiesc asa bine. Asta inseamna ca nu-s cei mai buni din domeniu. Daca nu esti cel mai bun din domeniu e ca si cum ai fii cel mai slab. Asta e filosofia mea de viata.

| raluk27 a răspuns (pentru TheAce):

Psihologic vorbind, spune ca sunt realista. Clasa de jos si vea de mijloc, formeaza majoritatea. Sunt convinsa ca daca ai fi lucrat cu publicul, ai fi avut contact cu lumea reala, ai fi constatat adevarul.Tu asta nu intelegi... poti sa fii geniu, daca nu "te cumpara nimeni" esti zero. Coboara-te cu picioarele pe pamant si ai sa te convingi. Am inteles ca esti scriitor. Nu stiu cat de bun, dar sa zicem ca iti vinzi cartile cu 600 lei/ bucata. Cine crezi ca ti le cumpara? Cateva persoane, pasionate de lectura. Dar masa, majoritatea, nu o sa dea niciodata banii pe asa ceva. Poti sa fii geniu al literaturii. Castigul nu se raporteaza neaparat la adevaratele capacitati intelectuale si profesionale. Uita-te in jur cati oameni destepti mor de foame si cat de mult castiga persoanele mai putin pregatite. Scoate nasul afara si vezi cum traieste lumea! Psihologia e caca maca.

| etudor a răspuns:

Eu zic sa faci "limbi straine":engleza, germana. POTI sa-ti iei un atestat de traducator si sa-ti deschizi o firma si dupa mastrat sa intri in invatamant ca si-o mai reveni si invatamantul la adevarata lui valoare pana ce termini tu.

| TheAce a răspuns (pentru raluk27):

Dar lucrez si cu publicul, fac PR pentru o multinationala, am facut PR si pentru o discoteca vreo 2 ani de zile, am organizat o droaie de evenimente. Tu insa n-ai prins chintesenta din ceea ce am spus eu.

| raluk27 a răspuns (pentru TheAce):

Aaa, "si" cu publicul. Ei bine, eu lucrez numai cu publicul.Pai scuza-ma ca-ti spun, dar faptul ca ai organizat evenimente nu implica lucrul efectiv, zi de zi cu publicul. Asta e asa. ocazional

| TheAce a răspuns (pentru raluk27):

Pai ocazional, nu le pot face pe toatelaughing. Am avut o perioada de vreun an si ceva cat am fost in TV in care, ma rog, interactionam zilnic cu publicul dar a intervenit apoi lipsa de timp. Cu ce te ocupi, daca nu sunt prea indiscret?

| raluk27 a răspuns (pentru TheAce):

Ti-am scris in mesajhappy