Ti-o spune un militar: soldat gradat profesionist este o categorie militara compusa din soldat, fruntas si caporal cu diferite trepte. Soldat simplu, neprofesionist nu mai exista decat in tarile comuniste. Solda nu ti-o pot spune. Un soldat avea prin primavara circa 1080 lei si 270 solda de grad. Prin vara solda de grad s-a marit cu 50% si apoi s-a marit salariul minim. Pe langa asta mai sunt si anumite sporuri. Poate ajunge la 2000 lei si mai mult. Gretta da, ca de obicei, raspunsuri in domeniul ce nu se pricepe.
„Soldat gradat profesionist" nu există, ci „soldat profesionist" și „gradat profesionist". Militarii se împart în:
- cadre militare cu contract permanent (generali, ofițeri, maiștri militari și subofițeri), pentru care trebuie să ai pregătirea necesară (Academia Militară, Școala de Ofițeri, Școala de Maiștri Militari sau Școala de Subofițeri);
- soldați și gradați profesioniști, angajați (recrutați) pe perioadă determinată cu posibilitatea prelungirii contractului (tot pe perioadă determinată).
La angajare vei fi soldat (fără grad, fără însemn), iar după o perioadă de instruire, vei putea ajunge gradat profesionist: fruntaș, apoi caporal (clasele III, II, I). Gradul de sergent este primul grad de subofițer, dar ai nevoie de școala de subofițeri.
Salariile (soldele) nu sunt mari, dar cu norma de hrană sar de 2000 lei/lună.
Un soldat - este un simplu soldat, fara grade.
Un soldat profesionist - este un soldat care are grade de ofiter (locotenent, capitan, general ...samd).
Nu stiu asta, am plecat de prea multi ani din tara ca sa stiu ce salarii mai sunt in aramata.
Deci in mare parte merita sa intri in armata ca soldat gradat profesionist?
Parerea mea ca da. Este un loc de munca sigur, desi greu. Depinde si cum stai cu sanatatea si la ce arma mergi. Daca mergi in misiuni peste hotare poti castiga bani frumosi. In timp, daca te comporti bine si pui mana si dai examene poti ajunge cadru militar (adica subofiter, maistru sau ofiter). Eu am peste 23 de ani de armata si nu-mi pare rau. Doar imi pare rau ca n-o pot lua de la capat. Dumnezeu sa-ti ajute!
Multumesc pentru informatii.
Din punct de vedere al armei voi da la Fortele Terestre.
E! Nu prea mai stiu eu cum este acum dar nu este o munca doar de birou. Asiguri legaturi pe teren, pe campul de lupta. E normal ca este mai usor fata de infanterie.
Nu stiu daca a te baga intre militari care se bat, intre civili care se bat cu militarii, a insoti personalitatile si transporturile militare, etc, este ceva usor! De afara totu-i usor. Cand intri in meserie intelegi greutatile si raspunderile ei.
E! Cand se imbata ajung la multe. Apoi calitatea lor lasa de dorit. Si tu te-ai mirat ca ia cu 10 clase. La inceput luau doar cu liceul.
Nu neaparat. Dar cand ies de la program multi ies in uniforma. Si, apropo! Chiar crezi ca nu beau la program? Se intampla asta si pe vremea lui Ceausescu si era mai multa strictete ca acum. Sa nu mai vorbesc ca nici armata nu stiu. Am vazut un filmulet din Afganistan in care un comandatant nu stia sa dea ordin de tragere si sa corecteze focul. Astia sunt bascalie nu armata. Cand eram tanar locotenent daca un caporal nu stia sa dea ordin de foc, ordin de lupta, sa corecteze focul, etc, manca jar. Invatau si noaptea ca sa nu dea ochii cu mine slab pregatiti. Daca 3 militari din trupele speciale (rusesti, legiunea franceza straina, etc) intra intr-un batalion romanesc (cateva sute de oameni) ii decimeaza.
Militarul ii militar 24 din 24. Nu-i ca la civili. De asta are pensia mai mare si sar in sus civilii.
Sunt zile in care stai la serviciu mai mult timp/ Exemplu: Alarama la ora 02:00 dimineata si am ajuns acasa seara. Sau: alarma la 05:00 si am ajuns acasa dupa doua zile pe la 15:30 cand se termina programul. Situatia este la fel oriunde pentru ca toate armele fac la fel. Pe campul de lupta trebuie sa fie o cooperare, o interconectare. Fiecare trebuie sa stie ce face celalat.
Aiurea! SGP (Soldat/gradat profesionist) este denumirea categoriei de militari in care sunt: soldatul, fruntasul, caporalul clasa a III-a, caporalul calasa a II-a si caporalul clasa I. De altfel te si contrazici ca mai jos scrii: "soldați și gradați profesioniști, angajați (recrutați) pe perioadă determinată cu posibilitatea prelungirii contractului (tot pe perioadă determinată)."
Militarii se impart in
-SGP;
-subofiteri si maistri militari;
-ofiteri inferiori in grad;
-ofiteri superiori in grad;
-generali/amirali;
-maresal, doar in caz de razboi.
Daca te uitai pe site-ul D.G.M.R.U. (Directia Generala de Management si Resurse Umane a armatei) aflai ca SGP-ul exista: https://dmru.mapn.ro/pages/view/104
Poti sa te convingi si pe pagina de Facebook lor: https://www.facebook.com/RecrutareMApN/posts/1803411253012741 La recrutari.
La toate armele conteaza minte dar si conditia fizica. Crezi ca-i usor la genisti sa cari armamentul, ranita, sculele si munitia? Iar la infanterie iti trebuie minte swa-ti corectezifocul, sa-l iei pe inamic prin surprindere, etc. Militarul trebuie sa fie un om ager si la trup, si la minte.
Mi-e greu sa scriu dar imi plac oamenii care sunt curiosi. Asta ma bucura si cred ca asa Romania mare sperante. Am ramas uimit cand o doamna doctor a venit la mine in casa si s-a mirat cate carti am eu (circa 800 de volume nu-s multe. Am avut si mai multe dar viata m-a facut sa pierd mare parte din ele.). Cred ca lipsa de interes si lipsa de cultura duc la framantarile care sunt astazi, groaznice, in societatea romaneasca.
Cat despre subofiterii de auto sunt soferi pe autocamioane, pe autospeciale, pe transportoare amfibii blindate (Acolo se numesc mecanici si prescurtarea este TAB-isiti), etc. Au si ei cateva griji: sa mearca autovehicolul, sa n-aiba pene, sa aiba sculele necesare pentru micile reparatii, sa aiba mereu legatura cu autoatelierul care are rolul de reparatii si evacuare, sa stie sa mearga pe unde trebuie si sa evite obstacolele atat cele vizibile cat si, pe cat posibil, cele ascunse. Nici ei n-au viata usoara. Doar cei ce privesc din afara cred ca armata-i usoara. Pana si cifratorul unitatii are cateva responsabilitati care-i dau de cap. In armata asa se zicea ca cifratorul are cel mai usor serviciu dar lumea nu stia cu ce se mananca pentru ca la ei totu-i secret.
Apropo! Daca vrei sa vorbim mai mult poti sa-mi dai un numar de telefon si vorbim mai mult pana cand o-i mai trai. Mi-e mai usor asa.
Camper123 întreabă: