Incepi prin a contact o editura...sau chiar mai multe.Vezi ce oferte au, se uita peste poeziile tale si faceti un contract in cel mai bun caz . Bafta
Te ducii la o editura le dai cea mai buna poezie a ta sau le pui pe net pe un site foarte aglomerat ciine stie poate impresionezi pe cine si pune o vorba buna! Fundaa
Salut. Iti scrie un scriitor. Presupun ca esti foarte tanara. Felicitari pentru ca ai ales un domeniu greu si vertiginos. Acum, cand te gandesti la poezie trebuie sa stii ca este o arta deloc bine platita in Romania. De altfel din pacate in Romania nu sunt multe editurile care platesc bine si evident doar scriitorii cu ''nume'' cum se spune, care vand indiferent de ce au scris doar prin simpla prezenta. Fiind la debut, trebuie sa stii ca vei plati pentru volumul tau. Foarte pe scurt iti explic procedura: Trebuie sa cauti o editura, sa vezi ofertele lor. Alegi una care iti convine. Manuscrisul tau il predai unui editor care iti citeste poemele, iti spune daca ele merita publicate si daca raspunsul lui e pozitiv atunci manuscrisul merge mai departe la un corector care iti citeste de asemenea lucrarile si are grija sa ''curete'' manuscrisul. Adica sa elimine greselile (puncte, virgule, spatii, diacritice, eventuale greseli de typo etc). Mai departe tu esti chemata pentru a alege o coperta si un mod de paginare (poti avea un singur poem pe pagina, sau mai multe, carecterele pot fi de diferite formate si marimi, poti opta pentru numerotarea paginii sus sau jos si alte lucruri adiacente). Dupa ce ai ales in functie de preferinte se trece la alegerea foii (mai groasa, mai sutire) si la tiraj (numarul volumelor care vrei sa fie tiparite). In general numarul minim e de 200 (doar foarte putine edituri tiparesc sub acest numar) si poate merge pana unde iti doresti tu. Tine de tine. Ca pret estimativ iti pot spune ca un volum de sub 100 de pagini tiparit in 300 de exemplare te va costa cam 1500 de Ron+ codul ISBN (Care e vreo 2-300 de lei daca nu ma insel). Mai departe poti alege daca vrei ca volumele sa treaca in librarii (tu primind comision din vanzari) sau daca vrei sa le vinzi tu la liber iar in final trebuie sa iti pregatesti o lansare de carte unde eventual sa si dai spre vanzare volume doritorilor. Mult succes! Daca ai chef, poti sa-mi trimiti manuscrisul asa ca o parere avizata. Am inceput sa ajut tineri scriitori/poeti cu sfaturi, idei, concepte generale si asa mai departe si desigur cu un cuvant inainte (prefata) atunci cand ei isi doresc. adresa mea de mail e tudor_ursente@yahoo.com
mult succes!
Buna! Una din cele mai mari dorinte ale mele este sa ma fac auzita! Imi doresc nespus de mult sa pot publica insa deocamdata ca studenta nu imi permit. As vrea daca timpul iti permite, sa arunci o privire peste blogul meu :-) http://creatieproprie.wordpress.com/
Multumesc!
anonim_4396 întreabă:
SM_9305 întreabă: