In primul rand, ridica acel "bidon" (rezervor) mai sus, sa fie deasupra nivelului masinii de spalat. In acest caz NU are nevoie de pompare la apa pentru a se umple cuva (apa va curge prin cadere naturala). Va fi nevoie doar de valva de inchidere al apei cand cuva s-a umplut pana la nivelul de lucru.
Daca pompa nu-ti lucreaza, motivul poate fi si de la paletele elicei de pe axul motorului. In caz ca elicea nu mai este fixata pe axul motorului, ea nu va putea sa fie rotita, chiar daca motorul se invarte (in gol). Trebuie urmarita elicea si rotorul motorului de pompa, daca se invarta cand primeste comanda electrica.
Ceva nu-i in regula cu acele fire. Orice electrician stie ca cel galben cu verde este impamantarea. El trebuie legat obligatoriu la o priza de pamant. Impamantarea se realizeaza printr-un tarus galvanizat, o portiune de platbanda si un fir de cupru, izolat. Uite aici explicatii: http://bit.ly/2VORTY2 Oricum, pompa ta a re o alta defectiune. Trebuie dusa la un meserias (poate fi condensatorul sau bobinajul) sau... una noua.
Pai am doua pompe exact la fel si acelasi lucru se intampla, de o defectiune nu cred ca este vorba ca atunci nu ar mai porni deloc, cand vrea merge cand nu ramai cu hainele in masina.
Am incercat si asa cu bidonul, pompa ar trebui sa porneasca imediat ce o pun la priza dar ma chinui sa o amorsez si tot nu o ia, la reset si nu vrea sa raspunda.Inainte la reset pornea, acum nici acolo.
Am verificat si elicea, cand porneste elicea se invarte normal, dar cand nu porneste logic ca o ia din loc.
Impamantarea nu cred ca are nici o treaba daca pompa uneori porneste si masina de spalat functioneaza.Ce relevanta ar avea impamantarea? Ma refeream la celelalte fire daca sunt legate corect.
Unele dispozitive executa filtrarea curentului prin firul de impamantare. Cat despre legarea corecta, cele doua suruburi afalate catre mijloc sunt pentru impamantare. Celelalte trebuie sa fie puse cu culoarea pe semne identice: unde-i "N" este nul si daca intr-un loc ai pus maro, asa faci si in celalat loc. La faza pui albastru si verifici faza cu creionul de faza (creion special care costa cativa lei).
Daca ridici bidonul si apa nu porneste, atunci nu-ti functioneaza valva de admisie al apei sau teava e infundata.
Cauta valva, leaga pe bobina lui un bec slab sau un voltmetru (daca te pricepi) si vezi daca primeste comanda (curent) bobina.
Pe corpul valvei este o eticheta pe care scrie cu cati volti functioneaza.
(pentru 220V folosesti un bec de frigider (220V/15W), iar pentru tensiune mica (pana la 12V) poti folosi un beculet de semnalizare de 12-24V/2W)
Daca becul se aprinde /voltmetrul arata tensiune normala, atunci problema este cu valva.
Deci nu ar fi nici legate cum trebuie? Unde e cel maro de sus la N Nu ar trebui sa fie legat la alea trei liniute? Iar in a doua parte de jos unde e N-ul sa fie liber si legate primele doua?
Nul-ul ar trebui sa fie pe liber cum e in poza la cele pe mijloc.Nu N-urile ar trebui sa fie libere?
Acum am observat poza (inainte m-am gandit la masina de spalat).
Pe poza ai un panou de conexiune cu cleme de la ceva aparat electric (care nu se vede).
Pe poza nu se vede ce este pe partea cealalta a panoului cu cleme, nic al cutiei, dar e clar ca acolo este partea de comanda (probabil si butoanele de pornire /oprire a pompei.
Daca acest circuit este pentru actionarea pompei de apa (care trage apa din fantana).
In acest caz, cutia trebuie sa contina un contact care inchide circuitul electric spre pompa, iar acel contact nu se inchide. Este posibil sa existe un releu /contactor + buton pornire + buton oprire + senzorul (contactul) de preaplin din bidon. Pot fi mai multe variante, dar un lucru e sigur: acolo trebuie cautat defectul de contact.
Nu stiu, ce intelegi tu prin butonul de "reset", dar un asemenea circuit nu are asa ceva.
Ar trebui sa postezi cate o poza despre partea cealalta a cutiei + o poza deasupra + o poza cu componentele electrice din cutie (eventual, daca este, si schema electrica a circuitului pompei).
Unde-s cele trei liniute si una perpendiculara pe ele intr-un cerc, este impamantarea (firul galben-verde de obicei) Trebuie vazut si pe pompa! Unde este N trebuie sa fie nulul si celalalt faza (nu stiu ce semn este la faza). Trebuie, insa corelat cu pompa, culoarea firelor si locul de unde vine curentul. adica sa nu ajunga faza pe nul sau pe impamantare. Sau nulul pe faza sau impamantare.
De la stecher trebuie verificata culoarea pana la presostat?
Daca ar fi asa dupa culori cel maro din partea de jos a imaginii ar trebui sa vina la "N(nulul)", ultimul de jos si cel albastru sus unde este un "0" parca care ar trebui sa fie faza.
Iar la impamantare daca nu sunt legate firele poate face ca uneori pompa sa functioneze, alteori nu?
Da. Sunt aparate (exemplu: centrala mea pe gaz) care nu functioneaza daca pui stecherul altfel in priza. Impamantarea nu conteaza daca pui stecherul invers, dar faza si nulul conteaza. De aia trebuie vazut in pompa cum sunt puse culorile si ce semn este acolo. Apoi culorile firelor trebuie sa fie identice pana la locul de prindere sau priza. Culorile firelor le-am gresit eu. Maro este pe faza si albastru pe nul. Verde cu galben este bine (impamantarea). Scuze!
Elelena65 întreabă: