| Iamforfun a întrebat:

Am un apartament în care nu locuiesc deocamdată (mai am o altă locuință). În acel apartament am închis centrala.
Apartamentul este situat la etajul 3, cu fața spre est. Geamurile sunt închise. În apartament termometrul îmi arată 15 sau 16 grade Celsius.
Ce temperatura ar trebui să fie afară ca să înghețe caloriferele?
Există acest risc sau nu?

11 răspunsuri:
| Lukasssz a răspuns:

Nici daca lasa-i geamurile deschise in timpul iernii nu ingheteau caloriferele laughing

| dinaprilie a răspuns:

Goleste instalatia daca nu ai agent special in calorifere.

| Yuoia a răspuns:

"Există acest risc sau nu?"
Depinde daca e pe colt sau nu, din ce sunt peretii (betonul e cel mai prost), cat de grea va fi iarna...
Mai bine goleste instalatia.

Bula
| Bula a răspuns:

Daca la temperatura de noapte de -5 grade tu ai in apartament 15 grade, atunci e logic: pentru a avea 0 grade in locuinta, afara va trebui sa fie temperatura SUB -20 grade.
Monteaza un termometru exterior si unul interior si urmareste temperatura din interior (cand afara temperatura coboara sub 10 grade).

| Holiday a răspuns (pentru Bula):

"Daca la temperatura de noapte de -5 grade tu ai in apartament 15 grade, atunci e logic: pentru a avea 0 grade in locuinta, afara va trebui sa fie temperatura SUB -20 grade."

Nu asa functioneaza lucrurile.

Bula
| Bula a răspuns (pentru Holiday):

Dar cum?

| Holiday a răspuns (pentru Bula):

E complicat de calculat relatia dintre temperatura exterioara si cea din apartament. Mai ales ca temperatura exterioara nu e aceeasi pe toata perioada de referinta. Cert e ca diferenta de temperatura nu ramane constanta in nici un caz.

regis
| regis a răspuns:

Posibil sa nu inghete, indiferent de temperatura exterioara. Daca apartamentul de sub este incalzit, putin probabil sa coboare sub zero la tine.
Insa orice centrala si orice termostat au o funcie antiinghet, functie care va porni centrala atunci cand temperatura scade sub 5 grade. Pentru aceasta, evident trebuie sa fie pornită.
Daca nu ai un termostat, ti-as recomanda unul cu wi-fi (chiar conectat la netul unui vecin), pe langa setarile antiinghet, ai posibilitatea de a seta o alerta pe telefon atunci cand temperatura scade sub o anumita valoare.
De asemenea, poti pune un aparat electric cu funcie antiinghet, care sa încălzească atunci cand apare acest pericol.
Sfaturile stupide gen "goleste instalatia" nu ajuta, o data pentru ca nu poti goli si reumple de cate ori mergi acolo, a doua oara pentru ca va ingheta intrarea in centrala, precum si instalatia de apa, rece si calda.

Bula
| Bula a răspuns (pentru Holiday):

Rezistenta termica a peretilor izolatori este constanta.
Cunosc si eu diferentele de calcul, tocmai de aceea am scris sa monteze termometre si sa le urmareasca.

regis
| regis a răspuns:

Decat termometre si calcule, mai bine un senzor de temperatura wi-fi in interior, care sa transmita o alerta cand temperatura in interior scade sub 5 grade.

| cristi202 a răspuns:

Nu cred ca va fi vreodata vreo problema. Niciodata nu am auzit ca la blocuri sa inghete caloriferele. Nici pe vremea cand nu erau termopane. Si e si de inteles, ai maxim doi pereti exteriori, iar sub si deasupra, daca se locuieste, conteaza mult la temperatura interioara, tavanul si pardoseala (suprafetele cele mai mari din aproape fiecare incapere) avand o temperatura intotdeauna pozitiva, ceea ce duce la echilibrarea temperaturii. Cred ca ar trebui sa fie extrem de frig ca sa inghete caloriferele intr-un apartament, undeva sub -25 de grade.