| decastelica1244 a întrebat:

Am un boiler Ariston de 50l, as vrea sa stiu in cât timp se încălzește si se umple gen 100%, pompa pe care o am poate influența? Ca mi s-a stricat cea veche mare si am schimbat preventiv cu una mai mică, dar in urmatoarele zile urmează să bag alta Centrifugara sau ceva de genul...Si cam cate persoane ar putea face baie cu acei 50 l? Si cat ar dura să încălzească alta?

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Ai pus tu prea multe întrebări.
Nu, nu spun ca iti trebuie o pompa puternica, dimpotrivă, am spus ca 50 de litri nu e o cantitate mare, orice pompa il reumple rapid.
Daca dai pe temperatura mare, pentru a obtine amestecul la o temperatura placuta, vei consuma mai putini litri de apa calda. Sa zicem ca o persoană foloseste 20 de litri de apa la 80 de grade, raman 30 de litri de apa la 80 de grade, iar pompa mai aduce 20 de rece. Astfel, boilerul trebuie sa incalzeasca doar 20 de litri (sau ma rog, sa aduca 50 de litri de la 45 la 80 de grade), pana primul iese din cada, pana se sterge, clătește cada etc, boilerul a adus deja toata apa din nou la 80. Nu stiu cum sa fiu mai scurt de atat. happy

6 răspunsuri:
| mont a răspuns:

Timpul de încălzire depinde și de temperatura apei reci și de câți wati are. Dus pot face cam 2-3 persoane cu apa din el, una după alta și cu el scos din priza când intra prima persona la dus. Depinde însă și cât de rece e apa la rețea. Pompa adică? Sa înțeleg ca ai apa rece de la hidrofor? Ca boilerele electrice nu au pompe de circulație.

| decastelica1244 explică (pentru mont):

Am construit baia acasă la părinți la țară...Deci da Si treaba asta de unde o aflu, manual?

| Adrian5575 a răspuns:

In maxim 2 ore se incalzeste si ajunge pentru 2-3 persoane.

regis
| regis a răspuns:

Bibeinteles ca timpul de umplere depinde de pompa. Boilerele au iesirea pe sus, ca sa il umpli deschizi un robinet de apa calda si aștepți pana incepe sa curga apa. Nu va dura mult, 50 de litri sunt 5 galeti de apa...
Ca sa faca baie cat mai multe persoane, boilerul trebuie setat pe temperatura cat mai mare, astfel incat sa consumi un volum mai mare de apa rece.
Incalzirea unei noi cantitati de apa la fel depinde de puterea boilerului. Desi unii au imlresia ca un boiler de putere mai mare consuma mai mult, in realitate consumul e același, difera doar intervalul de timp in care reuseste sa aduca apa la temperatura setata.
In privinta sfatului de a scoate boilerul din priza pe durata utilizarii, este o precautie excesiva. Ba chiar as spune contrara recomandarilor producatorilor, care le livreaza fara stecher, pentru a fi legate direct in retea. Mai degraba as recomanda inserarea unei siguranta diferentiale, care oricum e bine de instalat pe general, cum se spune.

regis
| regis a răspuns (pentru regis):

Later edit: rămânând mereu in priza, boilerul va incepe sa incalzeasca apa imediat ce s-a consumat primul litru, ceea ce va reduce semnificativ timpul necesar pentru reincalzirea unei noi cantitati de apa (bineinteles daca de o automatizare - hidrofor sau presostat). In acest fel, daca se consuma rational, boilerul poate furniza apa calda in regim de continuitate, putand linistit sa faca baie, pe rand, toti membri familiei.

| decastelica1244 explică (pentru regis):

Folosești prea multe cuvinte, ce vrei tu să zici e ca imi trebuie o pompa puternică și dacă aș da pe amestec de apa calda cu rece =apa la temperatură buna...Ar avea timp sa încălzească alta? Iar asa sa poata facă mai multe pers