Plasticul nu prea are ce cauta acolo, asta e sigur.
O lucrare ca la carte ar presupune un tavan fals din gipscarton, cu izolatie de vata minerala, cu grosimea cat permite inaltimea camerei.
O soluție ieftina este placarea tavanului de scandura cu placi de polistiren, peste care poti lipi dale de tavan fals, tot din polistiren.
Daca nu folosesti podul, poti suplimenta izolatia si acolo cu vata minerală.
Multumesc pentru raspuns! As mai avea o intrebare, placarea cu polistiren pe plafon are o influienta asupra aerului din casa avand in vedere ca geamurile sunt din termopan?
Nu, 90% din ce se spune rau despre geamurile termopan sunt legende urbane. Banuiesc ca te referi la faptul ca prin tâmplăria PVC nu trece aerul, crede-ma ca nici prin geamurile de lemn vopsit nu trece prea mult, daca sunt bine facute si intretinute. Cele care asigura "ventilatie naturala" nu prea au ce cauta intr-o locuință, acelea sunt defecte sau foarte uzate, aerisirea este recomandat sa se faca prin deschiderea geamului, nu pe langa rama. Nici tavan nu are nevoie sa respire, ca nu se sufoca si moare, e deja un obiect lipsit de viață. Iti garantez eu, cu cat izolezi mai bine, cu atat sunt sansele mai mici sa iti apara igrasia, condensul apare numai acolo unde izolatia lipseste sau este gresit facuta, lasand loc puntilor termice. Cine vrea pereti si tavane care respira, sa se mute in blocurile comuniste, fara izolatie si zugravite cu var sau cu humă, pline de igrasie si de mucegai, in contrast cu casele Amvic, care nu respira deloc.
Putem discuta oricat, explica-mi de ce casele Amvic nu respiră si totuși nu fac igrasie, in timp ce blocurile vechi, in care batea vantul pe langa geamuri, erau pline de mucegai.
Despre existenta vaporilor de apa nu e cazul sa ma convingi, incearca sa imi explici de ce as astepta ca acesti vapori sa iasa prin pereti si prin tâmplărie, cand la fiecare incapere am cel putin un geam care se poate deschide.
Daca nu vrei sa deschizi un geam, discuția e inutila. Eu tocmai asta spun, ca toata vrajeala cu pereții si tamplaria care nu respira poate fi inlaturata aerisind incaperea de doua ori pe zi cate 10 minute. Eu prefer o casa etansa pe care sa o aerisesc deschizand geamul, cine nu e de acord e liber sa astepte pana casa lui respira prin pereti.
Ipoteza falsa, nici la 24 de ore dupa aerisirea mea de 10 minute nu se simte umiditatea in casa.
Daca la o ora dupa aerisire aerul din interior devine neplacut de umed, problema nu este la pereți.
In privinta aerisirii de 5-6 ore, ar fi bine sa te hotărăști, mai devreme nu aveai de gand sa deschizi deloc geamul, acum il lasi 5-6 ore... E dreptul tau, eu unul le prefer inchise, iarna dintr-un motiv, vara din altul.
In fine, cum am spus, discutia este inutila, concluzia este aceeasi: unii asteapta sa treaca vaporii prin pereti si prin tamplarie, altii prefera sa deschida geamul. E dreptul fiecaruia sa aleaga, pentru mine subiectul este epuizat.
Paragraful incepe cum zici si se termina cum zic. Imi cer scuze ca mi-am permis sa te citez partial.
In privința "ratelor de inlocuire" ai spus chiar tu ca sunt cifre din burta, parerea mea despre valoarea lor este cea care rezultă din ce am scris deja: valorile in sine nu contează, asta pe langa ca sunt variabile si nemăsurabile.
Si da, eu am convingeri, dar nu lipsite de argumente. Parte din argumente le-am exemplificat si chiar repetat, unele le-ai confirmat si tu prin cifre, parte le-ai sarit intentionat. Poate mai am si alte argumente, dar cu părere de rău, nu am ca obiectiv sa te conving pe tine. Asa cum am spus, pentru mine subiectul este epuizat.
Dacă ai bani, pluta te poate salva. E cel mai bun Izolator termic. Dar și cel mai scump.
Dacă nu ai bani, înlocuiește vata minerala cu vata bazaltica. E o diferență enorma. Și dacă mai incluzi și polistiren pe acolo, vei fi fericit.
wizopo2 întreabă: