| Andreea256 a întrebat:

Alimentez centrala cu apa si dimineata si seara. Nu sunt pierderi nicaieri in instalatia de incalzire. Este posibil sa se fi stricat Centrala? Defectiunea este din centrala? Ce sa fac?

Răspuns Câştigător
| carpediem a răspuns:

Fata, nu te mai lua dupa useri care dau copy/paste dar habar nu au. Situatia sta asa: cel mai probabil pierzi presiune in instalatie pe trasee care nu sunt vizibile(ingropate in sapa sau perete, mai ales daca ai facut prostia sa lucrezi cu pexal), a doua varianta la schimbatorul de caldura din centrala exista o strapungere si atunci se face by-pass intre circuitul de caldura cu cel de apa calda, iar electrovalva care comuta traseul de incalzire sau apa calda menajera nu mai lucreaza corect. Varianta cu vasul de expansiune cade, daca era sparta membrana nu aveai pierderi sa fie nevoie sa completezi ci vasul nu ar mai lucra si ai fi vazut la manometru o crestere a presiunii in momentul cand era flacara aprinsa si o scadere(revenire) cand se stingea flacara. Daca vasul era spart iti curgea apa din centrala si vedeai, ori vasul de expansiune nu are mai mult de 10 L, ori tu daca completezi de 2/zi e ceva apa. Uita-te in interiorul ei si in partea stanga jos(opus cu pompa de recirculare) spune-mi daca vezi un paralepiped cu L-15cm, l-7cm, h-5cm aprox. sau un cilindru(butoias cu diametrul aprox 15cm, ala e schimbatorul. Spune-mi de care este.

20 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Verifica toata instalatia; poate s-a defectat ceva! Sau mai bine cheama un specialist; sau pe cineva care se pricepe!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ai inchis robinetul dupa umplere? Daca nu exista pierderi pe retea si nici la calorifere atunci explicatia ar fi ca pierderea este din centrala dar atunci ai vedea scurgeri de apa ori nu spui asta. Daca nu gasesti cauza atunci va trebui sa chemi un meserias. Numai bine!

| Eva a răspuns:

Daca nu ai pierderi de apa pe instalatie, problema este la vasul de expansiune. Ar trebui sa rezolve treaba asta un specialist, daca nu, de cate ori alimentezi centrala cu apa, surplusul de apa va intra in vas si la functionare (incalzirea apei) va creste mult presiunea in instalatie si in curand va curge apa pe la supapa de supraplin.
Vasul de expansiune este un element de siguranta al centralei termice (si al oricarei alte instalatii cu circuit inchis) care preia partial presiunea din instalatie cauzata de marirea volumului apei in urma incalzirii. In vasul de expansiune exista o perna de aer protejata de o membrana de cauciuc. Cand centrala functioneaza, apa din instalatie isi mareste volumul cu cateva procente, surplusul de apa intrand in vasul de expansiune si exercitand o presiune asupra acestei membrane. In timp, aerul se pierde, ori din cauza functionarii indelungate, ori din cauza fisurarii membranei. Membrana fisurata presupune schimbarea vasului de expansiune, dar daca membrana este intacta, introducerea aerului in vas rezolva problema.

| Andreea256 explică (pentru Eva):

Are importanta ca nu tine robinetul la apa calda? in bucatarie? si imi picura apa calda pe acolo?

| Eva a răspuns (pentru Andreea256):

N-ar trebui sa conteze, circuitul de incalzire nu are treaba cu apa de la robinet. Dar nu e bine ca picura, trebuie sa schimbi o garnitura acolo, nu e mare lucru.

| carpediem a răspuns:

Nu e pompa. Pierzi apa din instalatie pe traseu. Nu e din centrala. Zgomotul vine de la schimbatorul de caldura. Centrala nu isi alimenteaza singura traseul de caldura. Nu chema service-ul ca te taxeaza degeaba, vezi pe traseu unde pierzi apa. In principiu e la parter buba. La caloriferul care nu merge, vezi la partea inferioara trebuie sa ai robinet de retur si e inchis, il desfaci cu o cheie inbus sau cu surubelnita (depinde de model). Cu robinetul de apa calda e o problema, daca schimbatorul de caldura din centrala e spart pierzi apa din instalatia de incalzire pe circuitul de apa calda.Vezi daca ai schimbator in placi sau in serpentina si spune-mi.

| carpediem a răspuns (pentru Eva):

In centrala exista un schimbator de caldura, este locul unde se incalzeste fie apa din calorifer, fie apa calda menajera, de naceea in momentul cand folosesti apa calda menajera, circuitul de incalzire este suspendat. Asadar are mare traba circuitul de apa cu cel de incalzire.

regis
| regis a răspuns:

Este posibil ca pierderea sa fie undeva in centrala, insa in marea majoritate a cazurilor se intampla in instalatie. Tevile sunt in totalitate aparente, nu ai treceri pe sub praguri sau portiuni ingropate in tencuiala? Daca ai eliminat 100% pierderile din retea, fa urmatorul experiment: umple instalatia, dupa care lasa apa calda sa curga vreo 30 minute. Vezi cat a scazut presiunea, dupa care reumple daca este cazul si lasa centrala sa functioneze pe incalzire 30 minute, fara a folosi deloc apa calda si verifica din nou presiunea. Scrie-ne si noua rezultatele.

| Eva a răspuns:

In concluzie, cheama un specialist! e cel mai sigur happy

| Eva a răspuns (pentru carpediem):

Stimate domn, nu am luat cu copy si nu am dat cu paste, de nicaieri. Intamplator am avut aceeasi problema cu centrala, cu exceptia faptului ca la mine nu picura niciun robinet. Instalatorul mi-a explicat treaba cu vasul de expansiune, a pompat aer si de atunci totul merge perfect.
Intr-adevar nu am habar, dar avand experienta asta am vrut sa o ajut si sa-i dau o idee Andreei, pana la urma asta e scopul TPU, nu?

| Andreea256 explică (pentru regis):

O sa verific problema e ca am in spatele mobilei tevi de 4 M de la geam pana la baie si am ingropat sub tencuiala(cu apa calda nu am probleme) daca las centra asa eu gasesc scazut nu scade cand porneste apa calda sau cand se incalzeste. aseara am pus aproape de 2 Bari acum dimineata am gasit 0.5 bari o sa verific. trebuie sa dau toata mobila sa vad in spate si sa sparg peretele cu tencuiala sa vad jos.

regis
| regis a răspuns (pentru Andreea256):

Nu trebuie sa spargi pentru a verifica. Un instalator cu mai mult de doi neuroni va izola instalatia pe portiuni si va stabili pe care sector este pierderea. Totusi nu ar strica sa tragi mobila, poate totusi se vede putina umezeala in zona, desi sunt sanse mari sa nu se vada nimic chiar daca acolo este spartura. Si spun asta din experienta.
Pana atunci asteptam testul pe care ti l-am descris in postul anterior. Rezultatele lui ne pot lamuri daca este vorba despre o scapare de presiune din instalatia de incalzire in cea de apa calda, pe care o suspecta carpediem, sau de o fisura in schimbatorul de caldura, pe care o suspectez eu. Aceasta din urma este mai probabila avand in vedere vechimea centralei, iar apa pe care o pierzi se duce tocmai afara, sub forma de vapori.

| carpediem a răspuns (pentru Eva):

Ai dreptate, nu m-am referit la tine ci la modul general de pe site. Te rog sa ma scuzi, nu am avut intentia sa fac apropos la tine. Sarbatori fericite.

| Andreea256 explică (pentru regis):

Cred ca este schimbatorul de caldura o sa fac testele alea... cand dau drumu la apa calda scade presiunea ( iar cand centrala s-a oprit de asemenea scade presiunea). Multumesc pentru ajutorul acordat

regis
| regis a răspuns:

Nu am inteles exact rezultatul experimentului. Ar fi de ajutor sa ne spui cat este presiunea la inceputul experimentului, cat este dupa jumatate de ora de functionare exclusiv pe apa calda si cat este dupa jumatate de ora de functionare continua pe incalzire.

| carpediem a răspuns (pentru regis):

Daca are 10 ani cred ca e cu tiraj natural si problema nu e din schimbator ci in focar in serpentina. Asa se explica faptul ca se goleste si cand sta, manometrul fiind pe retur, iar pierderea presiunii si cand functioneaza doar pe apa calda e de la faptul ca centrala recircula in schimbator apa din circuitul de incalzire pentru a face apa calda si opreste incalzirea. Ma intriga faptul ca nu apare apa in centrala, dupa cum zice e vorba de litri buni de apa, ca sa scada de la 2 Barr la 0.5 in 8-10 ore inseamna minim 5 litri, plus ce mai da si din vasul de expansiune. Iar daca are por in serpentina si iese sub forma de abur in focar ar fi trebuit sa aiba flacara rosie nu albastra si s-ar fi vazut la flacara de veghe. Nu stiu, optasem pe instalatie pentru ca acum 10 ani mai erau de fapt si acum mai sunt "instalatori" atomici care mai lucrau cu pexal pentru confortul si nestiinta lor. Ne mai trebuie informatii, dar vad ca se descurca greu cu toate ca Ariston sunt empirice. Chiar ca sunt curios.

regis
| regis a răspuns:

Eu am presupus ca este cu tiraj fortat, nu ma pricep foarte mult, doar din experienta, din ce au mai patit alti cunoscuti si mai ales din logica.
Un prieten a patit tot asa, cu o centrala cu tiraj fortat de 12 ani, avea o fisura care probabil se largea numai cand batea flacara, pentru ca in timp de repaos nu pierdea mare lucru, insa in functionare scadea destul de rapid presiunea.
In privinta cantitatii de apa, daca vasul de expansiune este mic, nu este nevoie de o pierdere uriasa, fiecare suta de mililitri se simte.
De suspectat suspectez si eu in primul rand instalatia, cu atat mai mult cu cat am inteles ca e vorba si de o interventie recenta la unul din calorifere. Oricare ar fi situatia, evident va fi nevoie de interventia unui specialist, doar ca acesta poate fi ori service-ul care se ocupa de centrale (de obicei cel care face revizia), ori instalatorul.

| Andreea256 explică (pentru regis):

Astazi a venit si a facut controlu la Centrala a desfacut s-a uitat a zis ca centrala e prea buna pentru varsta ei si nu e nico problema maine chem un instalator sa rezolve unde picura Multumesc Pentru tot ii voi da Funda Pentru cel care m-a ajutat cel mai mult

| Andreea256 explică (pentru regis):

Astazi a venit de la service i-a facut tot ce trebuia a zis ca e prea buna o sa chem maine un instalator pentru calorifere etc Multumesc pentru tot:*

| carpediem a răspuns:

Te-am ajutat mai mult pentru ca(virgula) cu asta ma ocup, insa fiecare, care ti-a raspuns, la cat a stiut, a contribuit cu cat a putut. Daca ai instalatia facuta cu pexal, in primavara schimba tot cu cupru sau polipropilena (PPR). Daca pui ppr sa fie cu insertie, altfel pe portiunile aparente se deformeaza mult. Cuprul este mai scump si mai estetic. Calitativ nu conteaza cu care faci. Daca faci cu ppr, la 6 radiatoare cate ai, sa plece din centrala cu teava de min. 25mm (3/4 '), iar daca faci cu cupru min. 20mm, nu 18 mm diametru. La cupru ai 2 grosimi ale peretelui 0, 75mm si 1 mm care e mai scump. As opta pentru 1 mm si o ai pe viata. Sarbatori fericite, fara tevi sparte.