Ia legătura cu un arhitect și te va îndruma. Îți va sugera și ce materiale de construcții să utilizezi pentru a evita neplăceri precum igrasia, inudațiile și altele
Documentația de construire este absolut necesară, altfel nu vei primi autorizația. În perioada de tranziție de după 89 se accepta și fără proiect, dar acum nu.
Această documentație conține 3 părți: arhitectura (proiectul propriu-zis), rezistența și instalațiile sanitare și electrice. Fiecare dintre ele este elaborată de alt specialist - arhitect, inginer de rezistență, respectiv inginer de instalații.
Vestea bună este că, de regulă, arhitecții au propriii colaboratori iar tu îi plătești prin intermediul lui. La fel și restul avizelor și autorizațiilor (mediu, studiu geotehnic etc.) sunt tot în grija arhitectului, nu trebuie să alergi tu după ele.
Acum, în legătură cu prețul - diferă în funcție de zona în care ești (același proiect va costa sigur mai mult la București ca la Craiova) și de suprafața construită.
1000 de euro mi se pare puțin pentru toată documentația, cred că include numai partea de arhitectură.
Legea 10 / 1995
legea 50 / 1991
Se respecta ordinea aceasta :
- Certificat de urbanism
- Studiu geotehnic ( daca treci de parter + 1 etaj)
- Proiectul tehnic al constructiei (PTC)
- Proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire (PAC)
-Avizele si acordurile de amplasament
- Autorizatia de construire
Si spor la executie! Dar pana acolo ai multe hârțogării de obținut.
Chiar daca costurile sunt mari, iti recomand sa mergi pe calea legala, o să fii mult mai linistită!
Pentru alte detalii te astept in privat!
-
Eu stau în Arad. Și nu știu ce proiect trebuie. Nu fac o casa mare, nu are rost. O casa potrivita cu etaj. 1000 euro costă destul pentru tot sau nu știu ce.
Te sfatuiesc sa mergi la Primarie, serviciul urbanism.
Intrucat ei sunt primii care sa-ti dea avizul pentru constructie, iti vor da toate detaliile necesare demersurilor, precum si eventuale informatii cu referire la preturi orientative etc.
Din cate am vazut, proiectele si restul actelor /taxelor insumeaza in general intre 20-30% din pretul final al constructiei.
Te costa cateva mii bune de euro : proiect, avize, autorizatii + proiect instalatia de gaze si legarea la curent electric.
Din cate stiu eu, chiar in tara asta prapadita, autorizatiile de constructie COSTA DE USTURA, atat de mult ca se cauta "workaround" de gen se face autorizatie de renovare si se construiesc peretii casei in afara peretilor normali si apoi se darama in interior
sau se ridica acoperisul cu 1mm pe saptamana (cu niste crick-uri pe fiecare pilon), decat sa ia autorizatie de constructie de tip mansarda
stiu ca nu e cazul la tine, dar voiam sa pun punctul pe i cat de scump e!
deci, NU, nu poti fara proiect si da, costa de ustura
Îți dau mare dreptate. Ce lege proasta e sa nu ai voie ca să ridici o casă fără proiect. E cea mai mare prostie. Nu as da 1000 euro pe un **** de proiect.
Costă mai mult dacă este cu etaj, fiindcă se calculează la suprafața construită DESFĂȘURATĂ. Mergi la un arhitect, îți va da toate detaliile.
Un proiect NU este o prostie, pentru că în documentație sunt câteva aspecte foarte importante.
Studiul geotehnic, care are ca rol stabilirea adâncimii de fundare (la ce adâncime se toarnă fundația), lățimea și înălțimea fundației, în funcție de structura solului, altfel după câțiva ani te trezești cu crăpături în pereți.
Proiectul de rezistență - FOARTE IMPORTANT, în care inginerul specifică dimensiunile armăturii și alte detalii necesare, ca să nu te trezești cu acoperișul în cap.
Și multe altele.