| alexandrubt13 a întrebat:

Buna, cea mai buna centrala mixta adica pe peleti, lemn, rumegus, tocatura si cu gazeificare pentru o suprafata la casa cam de 200-220 m patrati o recomandare sincera si serioasa pentru cei care au? Multumesc!

Răspuns Câştigător
| Karina85 a răspuns:

Eu am pe lemn Viessmann Vitoligno, un cazan robust cu gazeificare, camera de incarcare mare, se incarca de 2-3 ori pe zi de iarna si da foarte putina cenusa. Unul de 25-30 kw este ok pentru suprafata casei. Va recomand puffer in instalatie

17 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Pentru o suprafata de 200 mp ai nevoie de o centrala cu putere de minim 60KW (daca ai izolatie buna).

regis
| regis a răspuns (pentru Bula):

Nici vorbă, nu speria omul. O centrala de 60 kw duce o școală întreaga. Am facut personal calcule pentru o casa in care am locuit eu, de cca. 180 mp, înălțime 2.5 m, cu geamuri mari si izolație de 5, la care mi-a ieșit necesar de 14 kW.
60 este exagerat de mult.

Bula
| Bula a răspuns (pentru regis):

Asta depinde constructie si de izolatie.
O cabana de munte din piatra si lemn a prietenului meu abia se incalzeste cu centrala de 45 KW, vrea sa-l schimbe. Ii trebuie 1-2 zile pana ce se incalzeste la 18-20 grade, cand pleaca acolo (adica pe cand s-ar intoarce acasa happy ).

regis
| regis a răspuns (pentru Bula):

Evident depinde, inclusiv de instalație si calorifere. Si da, o cabana locuita temporar e cu totul altceva decât o locuință.

Bula
| Bula a răspuns (pentru regis):

Si mai e ceva.
Daca ai montat o centrala mai puternica decat ceea necesara, atunci consumul se va reduce, iar durata de viata al centralei va fi mai mare. Aceste aspecte sunt si mai vizibile daca folosesti flacara modulata.
Explicatia e simpla: o centrala mai puternica poate incalzi mai rapid spatiul, iar mentinerea temperaturii se poate face si cu flacara mica si consum mai mic de combustibil (ceea ce duce la uzura mai redusa al camerei de ardere. Astfel, durata de functionare se va mari substantial.

regis
| regis a răspuns (pentru Bula):

Fals. O centrală supradimensionata va avea pierderi mai mari, deci un consum mai mare.
O centrală supradimensionata nu va încălzi mai rapid spațiul, o centrală bine dimensionata poate face același lucru, doar ca cea supradimensionata va lucra doar la un procent mai mic din capacitatea ei. Deci nu, nu se confirma nici reducerea consumului, nici mărirea duratei de viață. Despre flacăra mai mica as zice ca e chiar pe dos, ca sa încălzești o cantitate X de apa cu 10 grade, ai nevoie de fix aceeași flacără (de fapt de fix aceeași cantitate de energie), dar centrala supradimensionata s-ar putea sa nu o poata reduce atât de mult, oprindu-se si pornind mult mai des. Ceea ce ar influenta negativ consumul, uzura si durata de viață.
Reducând totul pentru simplificare, centrala este de fapt un încălzitor de apa. Daca tu vrei sa faci un ceai si ai patru cani de 250 ml (care ar fi caloriferele), nu vei pune un litru de apa intr-o oala de 5 litri pe ochiul mare al aragazului, cu flacără la minim, cand poți pune o oala de un litru pe ochiul mijlociu, cu o flacără medie.

regis
| regis a răspuns:

@alexandrubt13, scuze de poluarea topicului. Nu am ignorat întrebarea, nu cunosc acest tip de centrale si nici unul din cunoscuții mei nu folosește.
Daca ești in aceeași situație, cea mai buna opțiune ar fi sa alegi o marca de încredere, care te-a convins calitativ pe alte domenii.
Din ce am vazut, piața românească de centrale cu combustibil solid este dominată de mărci ca Ferolli, Viadrus, Viesmann, dar pe lângă multe nume arhinecunoscute am văzut de exemplu Bosch. Repet, nu am văzut, nu cunosc, dar mie unul anumite branduri îmi inspira încredere.

Bula
| Bula a răspuns (pentru regis):

Logica partial gresita.
O centrala cu putere supradimensionata nu functioneaza neaparat la putere maxima, mai ales daca are flacara modulata.
- Flacara modulata inseamna flacara si temperatura mai mica decat maximul la care a fost proiectat. Daca functioneaza la flacara redusa, atunci camera de ardere va avea viata (mult) mai lunga.
- Un calorifer cu flacara modulata poate fi reglata dupa curba de mentinere (in functie de temperatura exterioara si ceea dorita in incaperi, respectiv de pierderile de caldura etc. Deci se poate optimiza, la consum mic si viata lunga.
E asemanator cu oala de gatit: cand incalzesti in vas 5 litrii de apa sa fiarba, atunci bagi flacara puternica. Dar in momentul cand incepe fierberea, poti reduce flacara la minim (chiar si cat o lumanare) si fierberea va continua fara probleme. Explicatia este foarte simpla: pentru ridicarea temperaturii trebuie energie mult mai mare decat pentru mentinerea temperaturii.

regis
| regis a răspuns (pentru Bula):

Nu ai fost atent, am spus vasul de 5 litri pe ochiul mare, cu flacăra la minim, tocmai pentru ca am ținut cont de modulatia flăcării.
Ce spui tu e de jumătate adevărat, odată ce ai încălzit apa e ușor sa ii menții temperatura, doar ca acelasi lucru se întâmpla in centrala bine dimensionata, cu pierderi mai mici.
Pentru ca nu vorbim de 5 litri de apa, necesarul tau rămâne de un litru. Tu încălzești un litru intr-o oala care poate încălzi 5.

Bula
| Bula a răspuns (pentru regis):

Da, dar oala de 5-10 litrii este facuta sa reziste si la flacara mai mare, decat un ibrik de cafea. Asta e primul avantaj.
Combustibil se va consuma la fel atat in centrala dimensionata "la milimetru", cat si in cel supradimensionat. Diferenta se va simte cand trebuie incalzite rapid incaperile, respectiv la durata de viata a instalatiei.
Evident, ma refer la centrale facute ca lumea, nu unele ieftine.

regis
| regis a răspuns (pentru Bula):

Te inseli. Se folosesc aceleasi materiale, vorbind de același model de centrala la puteri diferite.
Si nu, o centrala supradimensionata nu va încălzi mai rapid incaperile, pentru că ea va asigura aceeași temperatură a agentului termic. Ca sa încălzești mai repede încăperile, trebuie sa supradimensionezi întreaga instalație.

Bula
| Bula a răspuns (pentru regis):

Materialele sunt acelasi, dar camera de ardere se face din tabla (Cu) de grosime diferita.
Evident, daca pui o centrala puternica, dimensionezi si instalatia pe masura!

regis
| regis a răspuns (pentru Bula):

Tocmai ca e aceeași tabla.
Daca vorbim de supradimensionarea instalației, e altceva. Pana acum am vorbit de supradimensionarea centralei, nu a pomenit nimeni de instalație.

Bula
| Bula a răspuns (pentru regis):

La firme serioase, grosimea tablei difera.
Pentru incalzirea unui spatiu de peste 200 mp (500mc aer) este nevoie de o proiectare mai serioasa, nu doar un montaj facut de "Dorel". tongue

regis
| regis a răspuns (pentru Bula):

Un exemplu concret firma/model/putere/grosime tabla?

Bula
| Bula a răspuns (pentru regis):

Ia-le din datele tehnice de la careva firma serioasa.

regis
| regis a răspuns (pentru Bula):

Mda, bullshit.