Igrasia se face din cauza cumularii mai multor factori:
1. Aerisirea insuficienta al incaperii. Vaporii din aer fac condens pe peretii reci.
2. Izolarea termica proasta, in special unde apar innegriri de mucegai sau perete mai umed. In acele locuri peretele are "gauri", nu este umplut complet (la imbinarea peretilor, tavanului, geamurilor. Acele locuri trebuie verificate DIN EXTERIOR, unde deseori se pot vedea "crapaturi" neastupate. Langa geamuri - mai a les langa geamuri schimbate pe termopan - diferenta de spatiu nu a fost bine izolat cu spuma si tencuit corect).
3. Daca intregul perete este mucegait, atunci este prea subtire si nu izoleaza termic. Asemenea perete trebuie izolat suplimentar (din exterior, cu polistiren sau asemanator). Izolare termica suplimentara se poate face si in interior.
Aerisirea de minim 2 ori pe zi este obligatorie!
Umiditate în special, iar asta se întâmplă de regulă pentru că pereții nu sunt bine izolați termic
Lipsa hidroizolatiei sau o hidroizolatie necorespunzatoare a casei, care permite patrunderea apei si a umezelii in peretii locuintei;
Infiltrarea apei in pereti sau acoperis (ploaie, tevi sparte);
Ventilarea slaba a locuintei, care nu permite eliminarea umezelii;
Constructia defectuoasa a locuintei, mai exact, tencuirea peretilor hidroizolati inainte ca umezeala acumulata sa se evapore;
Lipsa luminii, care favorizeaza dezvoltarea si inmultirea sporilor de mucegai.
Sursa
https://alecoair.ro/blog/solutie-anti-mucegai-igrasie
Si recomand un dezumifucator de la alecoair dacă ai probleme cu mucegaiul. De 3 ani folosesc un aparat cumpărat la ei și ajuta chiar și iarna sa usuc rufele in casa. In rest nu trebuie lăsat în mod continuu pornit pentru ca trage la curent mult.
Umezeală.
Poate fi vorba despre izolație termica necorespunzătoare (condens), infiltrații de la instalațiile sanitare-termice sau lipsa hidroizolației, ori poate fi și lipsa încălzirii pe timp de iarnă.
Adică dacă vorbim despre o încăpere neincalzită, va rămâne udă mult timp. Se întâmplă de obicei la cămări, casa scării și camere tehnice.
Buna.Ai putea oferi mai multe detalii.
De exemplu, eu cunosc pe cineva caruia i-a mucegait o buna parte din tavanul sufrageriei, care este conectat cu balconul, deoarece si-a inchis balconul respectiv cu termopan, boala tipica a romanului.Usile le-a eliminat, ca sa para sufrageria mai mare conform logicii proprietarului. Oricat ar curata, considerand ca vecinii de la etaj nu au balconul inchis si placa de beton este rece (podeaua lor), iar dedesubt este cald (tavanul cu pricina), apare igrasia in floare, la fiecare cateva luni.
Buna.Pai a zis mama că apartamentul nostru este izolat și pe dinăuntru și afara.Ea așa spune.
Cum adica si inauntru si in afara? De ce?
Daca vreti sa aflati cauza cu adevarat trebuie chemat un auditor energetic, care va termoscana si va arata pe unde sunt pierderile de caldura (acolo apare igrasia, cel mai adesea la imbinari de elemente: pereti, plansee, stalpi etc). Apoi, majoritatea blocurilor de locuinte sunt izolate cu polistiren.Aia nu e termoizolatie, mai cand e pus pe sistem de,, mamaligi''.
Din cauza ca nu e blocul izolat si cand plouă se infiltreaza apa prin zid, trebuie reabilitat blocul.
Este o intrebare grea, pentru ca pot fi multe probleme particulare. Probabil ca stai intr-un apartament reabilitat. Se face igrasie in diferite locuri pentru ca intr-o casa sunt multe surse de umiditate si dupa ce izoleaza casa, nemaifiind ventilatie ca inainte, se creeaza un mediu prielnic dezvoltarii mucegaiurilor. Mucegaiurile ca sa se dezvolte, au nevoie ca si ciupercile, sau alte plante de anumite temperaturi si un anumit procent de apa in aer. Ce poti sa faci tu ca sa mai scapi de mucegai este sa nu ii oferi conditiile de inmultire de care are nevoie.
Incercati sa gatiti mai putin, gasiti solutii sa nu stea mancarea pe foc mai mult decat este necesar (in caz ca o uitati pe aragaz, ca mine :) ), deschideti geamul in timp ce gatiti si inchideti usa la bucatarie ca sa nu se duca aburii de la supe/ciorbe prin casa, daca gatiti romaneste ca pe vremuri.
Sa nu aveti chestii ingramadite in casa, prin colturi, in fata tevilor sa nu fie nimic, ca sa poata circula aerul liber prin casa.
Sa nu prea tineti in casa apa in vase descoperite, nu va luati acvarii si nu tineti multe ghivece cu plante. Nu puneti mobila aproape de peretele cu fereastra, nu depozitati pe usi sau pe lemn diverse (ma refer de exemplu la organizatoarele din plastic cu buzunare multe care se pun pe usi sau dulapuri).
Nu uscati hainele in casa.
Lasati zilnic geamurile deschise macar 15 minute in toata casa, chiar si iarna, cat sa se faca curent si sa iasa aburii.
Exista dezumidificatoare sub forma de praf (absorbante) si electrice, depinde cum preferati.
Daca este igrasie sub geamuri, stergeti geamurile mereu cand sunt aburite, nu lasati sa se scurga apa pe perete. Exista niste decoratiuni din fetru pentru geamuri care se pot pune.
La baie este problema mare, daca nu aveti geam nu prea puteti aerisi. Trebuie facut cumva sa existe si acolo o sursa de oxigen, macar gura de aerisire sa fie libera, eventual cu un ventilator incastrat.
Iarna se face condens pe tevile de apa rece, trebuie sters.
Daca apare condens pe un perete in care sunt tevi de apa si observati pete pe el, e posibil sa fie vreo fisura in teava. Daca este asa, pata de apa va creste in timp. Observati bine zona sa vedeti de unde poate sa provina igrasia, ce e sub ea.
Asta e un spray care miroase foarte tare a clor, dar care ajuta la disparitia mucegaiului, este bun pe un perete vopsit cu lavabil alb:
https://www.mega-image.ro/......ml/p/75918
Nu cred ca este izolat la interior, iti garantez, daca era izolat la interior, nu mai stiai cei aia igrasie sau condens niciodata, absolut niciodata.
Ai acolo izolat doara la exterior, greseala rominului izoleaza la exterior unde este f greu, mai ales la bloc si unde rezultatul este f slab.
Gindeste ca blocul ala este din beton, deci tot are legatura cu exteriorul, tu izolezi la exterior, caldura ta se duce prin betonul din interior spre exterior, spre pamint, spre vecini si asa mai departe.
Daca ai izola doara la interior, atunci te izolezi de acel beton de tot, cauti sa nu mai ai contact intre betonu si aerul din interior, atunci vei uita cei aia igrasie, condens.
Ce mai fac uni romani, izoleza la interior, dupa care peste dau tencuiala de ciment, adica izolatie proasta, pentru ca acea tencuiala este tot ciment, ala este rece, de pui mina pe pereti o sa constaci cas reci.
Treb sa tii minte un lucru, betonul este rece, ipsosul este cald, cam aia e tot.
Rigispul este facut din ipsos, dupa ce izolezi la interior cu orice materisal, peste nu dai tencuiala de ciment,, pui rigips si uiti de igrasie.
Daca ai acolo izolare si apoi tencuaiala de ciment de aia faceti igrasie, pentru ca acea tecuiala este rece, sa nu condenseze trebuie sa ai tot timpul in aptm aceiasi temp, sa bagi la greu sa tii cald acea tencuiala.Adica consum la greu.
Cam alea is greslile ce le fac romanii, nu stiu sa izoleze, nu stiu cei aia izolatie termica.
Lary23 întreabă: