Spre exemplu, eu întâmpină problema asta pe balcon (cadrul fiind din termopan, nu beton).
Mi s-a recomandat de specialistul care a montat balconul de tip termopan sa las mereu un geam intre-crapat pentru a intra aerul de afara. Mi-a mai spus si ca nu se poate evita mucegaiul altfel decât prin aerisire directa.
Incerca si tu sfatul lui, poate iti va fi eficient
Dacă nu izolezi pe exterior pereții ca să muți punctul de rouă din interior spre afară, poți zugrăvi și cu aur, tot mucegăiește.
Problema sunt "mesterii": Dorel si Compania!
Pentru a scapa de mucegai, trebuie parcurse cateva etape tehnologice:
1. Repararea EXTERIORULUI peretelui, in zonele unde apare mucegaiul (sunt gauri in perete si /sau lipsa tencuiala (exterioara).
Daca nu se repara, atunci umezeala peretelui si mucegaiul va aparea din nou!
2. Interiorul peretilor trebuie uscat bine dupa aplicarea noii tencuieli, glet-ul se aplica doar pe tencuiala complet uscata (pana la caramida)
3. In materialul tencuielii, gletului si vopselei se amesteca si se dizolva bine, uniform VERDE DE PARIS (sulfat de cupru), folosit si la stropirea strugurilor (impotriva mucegaiului ).
In fiecare galeata de material /vopsea se dizolva complet cel putin cate 2 linguri de "piatra vanata". Intai se pune apa calduta in galeata, se pune "piara vanata" si se amesteca pana la dizolvare completa. Cu aceasta solutie se face atat tencuiala, cat si gletul si vopseaua.
Slamul ramas nedizolvat se amesteca cu gletul si tencuiala.
"Piatra vanata" este excelent impotriva mucegaiului.
Daca amestecul este suficient de bine folosit si aplicat, atunci chiar daca se umezeste peretele, mucegaiul nu va maiaparea.
Deoarece umiditatea din aer se precipita pe peretele rece, se recomanda:
1. Aerisirea scurta al incaperii dupa fiecare baie /gatire, iar in lipsa minim 2-3 ori pe zi (cate 2-3 minute).
2. Incaperea sa fie incalzita la cel putin 18-20 grade, inclusiv mobilierul si alte obiecte mari, care pastreaza caldura.
Izoleaza peretele (chiar si pe interior) si insista cu dezumidificarea. De asemenea, redu cat poti sursele de umiditate: uscare rufe (investeste intr-un uscator sau macar intr-o masina de spalat cu uscator), dusuri fierbinti (instaleaza un ventilator de baie), aburi de la mancare (hota cu evacuare in exterior).
Nu stiu ce tencuiala ati folosit sau daca ati folosit tencuiala antiigrasie, ceea ce cred ca este potrivit pentru problema cu care va confruntati. Am folosit tencuiala antiigrasie Adeplast MAI, pe care am dat-o in straturi subtiri succesive si atentie nu se mai da glet de ipsos deasupra stratului de tencuiala. Incepeti prin a da jos tot stratul afectat de mucegai, pana la zidarie, apoi lasati sa se usuce foarte bine si abia dupa aceea va apucati de treaba. Daca se lucreaza bine, atunci cu siguranta nu veti mai avea probleme cu mucegaiul
Trebuie sa indepartati tot ce este afectat de mucegai pentru ca banuiesc ca nu apare doar la suprafata. Eu va recomand tencuiala antiigrasie MAI Adeplast care se aplica in straturi subtiri, succesive, dar peste care nu se aplica glet de ispos sau tapet. Cu siguranta aveti multa umiditate si nu veti rezolva problema cu o tencuiala obisnuita