| Alexakos a întrebat:

am o intrebare. care modalitate este mai ieftina si mai buna pentru a construi o casa:
cu panouri prefabricate (lemn sau alte materiale)
sau
din cofraje din polistiren.
sau
cu containere (de marfa de sunt in porturi)
as vrea imi spuneti daca se poate avantajele si dezavanatjele pe care le au fiecare in parte.
si daca se poate cumva sa stie careva in jur de cat costa (in euro) 100m2 cu panouri cat cu cofraje si cat cu containere(pana in 7 containere lungi). multumesc

19 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Nu ma pricep sa iti dau toate informatiile alea, dar ti-as recomanda:
Fundatie de beton (cofraje din placaj), grinzi de lemn (4cmx14cmx2.5m), placi de ipsos (1. 25mx2.5m) ca pereti interiori si tavan, panouri ca pereti exteriori (de care vrei), izolatie cu vata de stila intre...si da-i sa mearga.

Răspuns utilizator avertizat
regis
| regis a răspuns:

Daca vrei o casa, cea mai ieftina modalitate este zidaria clasica. O casa de lemn este la fel de buna, dar daca e bine facuta te va costa dublu, orice varianta mai ieftina este un compromis la calitate.
Daca alegi cofrajele de polistiren, nu doar ca iesi mult mai scump, dar te vei alege cu o casa de beton armat, nu de polistiren cum cred unii. E drept, va fi bine izolata, dar pana si agatarea unui tablou va deveni o aventura, ca sa nu mai vorbesc de eventuale modificari ulterioare. Si dezavantaje mai sunt cu duiumul.
Containere de marfa? Despre ce vorbim aici? Ori vrei o casa, ori o baraca, nu poti face compromisuri intre astea doua. Atunci mai bine cum zice elio, baloti de paie, nu e casa, e coliba, dar e deosebita si bine izolata.

| Alexakos explică (pentru regis):

Nu am stiut nici eu ca se fac case din containere de marfa. si asta am aflat din intamplare pe youtube. si ca structura ai containerele. insa poti face din 8 containere de exemplu o casa mare si moderna.(pui placi/lemn etc in afara si interior. tip sandwici. plus ca multe case moderne ce vedem noi, dinalea mai extravagante...sunt din containere. nu am stiut pana acu 2 zile. poate ca in Romania nu sunt case. insa in grecia sunt cateva in Spania la fel, de america nu mai spun. Germania iar sunt multe.
si na eram curios daca stie cineva.
iar in legatura cu zidaria clasica. si cofrajele... spun multi ca este mai ieftin. ceva mai scump este cu lemn si cel mai scump este cu caramida. si de aia am intrebat ca am de gand peste cativa ani sa fac casa mea... si vreau sa stiu ce varianta e mai ieftina si care e mai buna. si multumesc oricum de raspuns. daca este asa atunci mai astept sa adun mai multi bani si sa fac normal din caramida.

regis
| regis a răspuns (pentru Alexakos):

Am vazut case facute si din anvelope uzate, peturi sau chiar sticle de bere. Dar acestea sunt extravagante de nonconformist, este suficient sa te gandesti la valoarea de piata a unei case din containere, ca sa iti dai seama ca nu este o investitie chiar asa de extraordinara.
In privinta caselor din cofrajele de polistiren, ele nu sunt deloc ieftine, ba chiar le suspectez ca ar fi cele mai scumpe. Pentru ca metrul cub de beton pompat si vibropresat este mai scump decat metrul cub de zidarie clasica (BCA sau caramida eficienta), iar la pretul acestuia se adauga pretul armaturilor (la fel foarte ridicat) si cel al cofrajelor, mult mai mare decat cel al placilor de polistiren de aceeasi grosime.
In privinta lemnului, nu te lua dupa marketing, intai verifica pretul si abia apoi ia deciziile. La un perete tip sandwich serios (min 20 cm grosime structura de rezistenta, placat cu OSB interior si exterior+5cm izolatie la interior si rigipsul aferent), costul va fi dublu decat la un perete de BCA sau caramida, cu samburi de beton armat. Iar valoarea de revanzare a unei astfel de case va fi la jumatate.

| Alexakos explică (pentru regis):

Aha... deci cel mai bine este sa adun mai multi bani si sa fac normal din caramida.e?
m-am gandit si ce spune sabin89...si mi-a mai spus o cunostiinta iar sa fac cu schelet din lemn. insa pe mine in afara de bani ma mai intereseaza sa fie rezistenta la umezeala si cutremure (bine ca nu sunt chiar atat de multe dar na o data la... este cate un cutremur) aici unde locuiesc eu. si din cate am vazut prin america ei au o gramada din schelet de lemn si cofraje de lemn/placi de lemn preparat si rezista destul de bine la umezeala. deci tu ce ma sfatuiesti? caramaida sau schelet din lemn si probabil placi de lemn preparat?

regis
| regis a răspuns (pentru Alexakos):

E ok si pe schelet de lemn, dar BINE FACUT. Adica un schelet de lemn format din barne de min 20 cm latime, asezate la cel mult 60 cm una de alta (masurand de la mijloc la mijloc). Intreg scheletul trebuie sa fie bine foarte bine uscat si protejat prin tratare cu substante chimice pentru a-i spori rezistenta la foc, umezeala, carii si alti daunatori. Pe acest schelet de lemn se monteaza OSB de min 20 mm grosime, atat la interior cat si la exterior, golurile fiind umplute cu vata minerala (la exterior se va folosi neaparat OSB3). Apoi pe interior se monteaza rigips pe profile, care va incorpora si partea de instalatii, cu o izolatie suplimentara de 5 cm. La exterior se aplica un termosistem obisnuit (polistiren). Aceasta varianta va fi mai scumpa decat cea clasica de zidarie, orice varianta mai ieftina fiind de fapt un compromis pe care eu nu l-am acceptat atunci cand mi-am construit casa (mi s-a propus o grosime mai mica a structurii de rezistenta, renuntarea la peretele interior de OSB si montarea rigipsului direct pe scheletul de lemn, folosirea de lemn netratat, cumparat din piata, incorporarea instalatiilor in partea de rezistenta samd). Si toate acestea pentru a obtine o casa mai scumpa, cu valoare de piata mult mai mica, avand in vedere reticenta cumparatorilor romani fata de acest gen de constructii.
Deci sfatul pe care ti-l dau este acela pe care mi l-am dat si mie. Nu aduna mai multi bani pentru o casa de lemn, ci construieste una de zidarie la un pret mai mic. Dupa ce am studiat casele pe structura de lemn (sau metalica), dar si pe cele din barne de lemn masiv, am optat pentru caramida eficienta. Daca va fi sa mai construiesc una, aceasta va fi insa din BCA.
Si ca sa discutam de preturi, pentru o casa de 90 mp/nivel (2 nivele), caramida m-a costat undeva la 3000 de euro, la care se adauga stalpii de beton armat pentru rezistenta si centurile (planseul l-am facut din lemn+sapa usor armata), deci poti calcula usor care este suma maxima pe care o poti economisi apeland la o altfel de structura.

| Alexakos explică (pentru regis):

Am inteles. iti multumesc foarte mult pentru timpul acordat si pentru informatii insa mai am o ultima intrebare. pot face casa eu si inca cativa prieteni (tot zidari) desi stiu ca imi va lua mai mult timp dar sa fie cam la aceeasi "calitate"? ca firmele incearca sa te fure si mai ales lucratorii. stiu pentru ca am lucrat in constructii (intr-un bloc gata construit insa) si furau cum puteau. si am mai citit ca cica daca lucrezi tu si cu echipa ta de prieteni veti iesi mai scump decat cu firma. pe de alta spun ca cu firma iesi mai scump. pana la urma nu mai stiu ce sa cred. intr-adevar cu firma trebuie sa fi intotdeauna atent sa nu te fure sa nu stea la povesti mai mult decat la munca. tu ce zici? ca vad ca ai mai construit deci sti cum sta treaba. si multumesc inca o data

regis
| regis a răspuns (pentru Alexakos):

Eu am ales sa merg pe firma, dar am avut norocul de a-l cunoaste pe patron foarte bine. Acesta a fost zi de zi pe santier si chiar nu au fost probleme. De furat nu avea cum sa fure, pentru ca eu m-am inteles la pret pe fiecare etapa, cu materialele lui, deci daca au furat, au furat de la el. Eu de altfel nici nu i-am prea vazut pe muncitori, pentru ca dimineata plecam la job inainte sa vina ei si ma intorceam seara, cand erau deja plecati, dar el a fost tot timpul acolo, pentru ca era interesul lui. Constructia s-a finalizat in timp record (in 15 iulie aveam doar fundatia, in 15 septembrie parterul era deja la cheie).
Avantajul de a lucra cu o firma vine din lipsa oricarei batai de cap, precum si din faptul ca mare parte din manopera este acoperita de fapt din discounturile foarte mari pe care o firma serioasa le are la materiale. Dezavantajul este bineinteles dificultatea de a gasi o firma serioasa.
O reteta a succesului este greu de scris, tu stii ce fel de prieteni ai sau in ce echipa de mesteri sau firma ai incredere. Daca ai lucrat insa zidarie, nu vad de ce nu te-ai apuca pe cont propriu.

| Alexakos explică (pentru regis):

am inteles. ma iti multumesc foarte mult pentru timpul tau tau si pentru sfaturi. si in legatura cu ultima parte... nu stiu, ca ma gandesc sa nu fac ceva gresit si dupa aia sa regret. am oarecum aceasta teama.si asa o sa fac o sa astept sa mai adun bani desi nu cred ca o sa ajung la performanta de a construi casa cu 10.000 de euro sau 20.000. ca daca este asa atunci nu mai trebuie sa astept. dar o sa ma interesez si o sa intreb in stanga si in dreapta sa vad care firma pare serioasa.
chiar ma-i ajutat si iti multumesc inca o data. sa ai o zi buna.

regis
| regis a răspuns (pentru Alexakos):

20.000 este intr-adevar o suma foarte optimista pentru o casa, dar depinde mult de ce vrei de fapt. Daca nu o supradimensionezi, daca iti calculezi foarte bine necesitatile, daca eviti risipa si cheltuielile inutile, daca reusesti sa faci mult de unul singur, evitand costurile cu manopera, nu ar fi exclus sa te incadrezi. Si nu uita, ai putea fi unul din angajatii firmei serioase, deci la fel cum gresesti tu pot gresi si ei. Si oricum, inca nu am intalnit pe cineva care sa fie supermultumit de prima casa ridicata sau la care sa nu ii fi "scapat" ceva in timpul constructiei. Eu de exemplu am uitat sa le spun ca vreau izolatie intre nivele si a ramas asa, dar in final a fost un lucru bun, pentru ca m-a fortat sa finalizez si al doilea nivel.

| Alexakos explică (pentru regis):

Intr-adevar ai dreptate.si nu vreau cine stie ce. undeva la 100mp si sa fie pana in 3 camere. am mai citit pe un site si spunea acolo cum ca toti vor bai de 40mp sau living de 100mp si etc. si spunea cum sa faci economii si poti iesi foarte ieftin. acum ca am vorbit cu tine si m-am mai interesat pe site-uri si am mai vorbit un pic cu unii... daca fac economii cum spui si tu... o sa reusesc. nu o sa am nevoie neaparat de 40-60 de mii de euro. ca eu dupa calculele mele si dupa cum am vazut lucrurile si am auzit. ziceam ca pentru a construi o casa ai nevoie undeva la 40-80 de mii de euro. dar m-am inselat.

in orice caz mi-au fost de folos raspunsurile tale. mi-a facut placere sa vorbim. o seara buna

regis
| regis a răspuns (pentru Alexakos):

Iti mai dau un sfat atunci: in loc de 100 mp limiteaza-te la 75, insa mansardabil. 75 mp e arhisuficient pentru un living generos, o bucatarie, o baie si un hol. Iar sus ai loc de 2 sau chiar 3 dormitoare mici, o baie si un dresing (sau dressinguri mici in fiecare dormitor). PArterul il poti termina la cheie, iar mansarda pe parcurs. Avantajul de a construi pe doua nivele este imens: faci economie 40% la fundatie, 50% la acoperis si 30-40% si la ziduri, pentru a obtine aceeasi suprafata. Compartimentarea mansardei o poti face usor si ieftin, folosind rigips.
Modele si planuri gasesti la greu, in special pe site-urile cu case de lemn.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna ziua,

Sumte un birou de arhitectura format din membri tineri si pasionati si profesionisti.
Va invitam sa intrati pe site-ul nostru: www.dtsp.ro
Va oferim servicii complete ce cuprind: faza de concept a proiectului, obtinerea autorizatiei de constructie si asistenta pe santier.

Programul Container House este des intalnit in Europa, dar si in Romania, in ultimii 2 ani, incepe sa devina digerabil.
In vederea unei astfel de constructii metalice, ne puteti contacta astfel:
office@dtsp.ro
0726114958

Cu stima,

echipa DTSP architects

| Luis2u4u a răspuns:

Din lemn este bine sa construiesti o casa durabial si relativ ieftina. Poti apela la firma aceasta: http://www.florvalconstruct.ro

| bestproiect a răspuns:

Puteti construi SINGUR ( adica cu ajutorul prietenilor, sau a familiei) o casa din lemn, cu un KIT "Do It Yourself".
Mai multe detalii: www.bestproiect.com

| boggg a răspuns:

Poti incerca pe http://www.bogaxa.ro/ unde gasesti mai multe informatii

| Dan1965 a răspuns:

O casa din containere tip birou are cateva avantaje de necontestat. In primul rand rezistenta extraordinara la orice tip de cutremur. In al doilea rand, o astfel de casa poate fi izolata termic cel putin tot atat de bine ca orice casa din zidarie clasica sau din lemn. Containerele sunt extrem de versatile si ieftine prin comparatie cu orice alta constructie. Astfel se elimina costurile mari cu fundatia, cu autorizatia de construire, precum si impozitele pe proprietate. O astfel de casa nu poate fi impozitata pentru ca este considerata ca fiind o constructie provizorie si nu este incadrata ca imobil. Deci nu aveti nevoie de proiect, autorizatie de construire, de fundatie si de avize de amplasare. Pur si simplu va trebuie un teren pe care sa amplsati containerele. Lipind unul de altul cateva containere, obtineti un spatiu de locuit ce poate fi compartimentat dupa dorinte.
Pe www.valahus.ro veti gasi un model de astfel de casuta formata din 2 containere, suprafata utila 27 mp, cat o garsoniera, la un pret de 8700 euro, cam cat o Dacia Logan. Folosind 4 containere, obtineti 54 mp, cam cat un apartament cu 2-3 camere de bloc. Costul nu depaseste intr-un astfel de caz 15000 euro, adica de 3 ori mai putin decat cel mai ieftin apartament de pe piata.
Curaj si imaginatie...

| ImpactVision a răspuns:

Daca vrei un panou publicitar atunci solutia perfecta o gasesti accesand link-ul de mai jos http://www.p-media.ro/panouri-publicitare/