Daca instalatia electrica e decenta, pune 2-3 panouri cu infrarosu. Sint extrem de bune in special pentru sanatate. Asta mica a mea avea cam un an, termometrul arata 18-19 grade in sufragerie, dar ea era bine-mersi si nu a racit sau ceva. Toata smecheria era ca 18-19 grade erau IN AER, dar se simte cu cel putin 3-4 mai mult de la panouri, fix ca atunci cand stai la soare.
P.S. Bine, nu a durat mult si am trecut la centrala in condensatie. Daca e problema asta... stau si eu strimb si judec drept: DE CE NU TE MUTI? Lasa orasul de tot, mergi intr-o zona mai civilizata din punctul asta de vedere al incalzirii. Pina la urma o faci pentru copii inainte de orice altceva.
Sincer sa fiu, recent am cumparat apartamentul, am inceput un pic sa regret, dar nici nu aveam banii necesari pentru unul la oras mai mare.Pe viitor da, vreau sa ma mut, am ales Sibiul, sunt aproape de el..si da e fain acolo.Si ma mai tine un pic si o mica afacere, am zis sa mai stau un pic, cat mai merge treaba.Dar pana atunci, vreau sa imi fac condițiile cat mai bune aici, nu stiu ce sa zic de acele panouri..nici nu imi plac si vreau altceva.
Nu e vorba sa iti placa. Sint foarte sanatoase. Cite camere are apartamentul? Mai exista si solutia incalzirii prin pardoseala, electrica. Asta poti sa tii-o faci singur cu costuri destul de mici - isi facuse cumnata-meu asa ceva si imi aduc aminte ca il costase sub 1000 RON/camera acum vreo doi ani. http://www.hobbit-integral.ro/......si-consum/
Am vazut, dar ca si consum? 2 camere are..este renovat tot apartamentul recent, ma gandesc iar sa scot parchet! Dar oare nu pot pune si eu centrala ca a dumneavoastra, alimentata de la butelie? ca si consum ce parere aveti de centrala dumneavoastra?
Ar fi mai multe variante:
a) incalzire in pardoseala electrica
presupune sa iti pui un "covor" de plasa electrica pe toata suprafata utila a apartamentului, sa torni o sapa peste acea plasa.
dezavantajul este ca e o incalzire electrica si pretul electricitatii e volatil, e posibil sa trebuiasca sa iti refaci instalatia electrica, posibil pana la contor, nu e o avere, 100 metri conductor cupru de 2. 5mmp folosit la prize este 250 lei, dar daca tot faci ar fi recomandabil sa pui conductor mai gros ca sa nu ai probleme, oricum apelezi la un electrician autorizat ANRE si te ajuta.
izolezi pe interior toti peretii care au legatura cu exteriorul cu vata minerala si plachezi cu rigips, vei pierde din camera 2-3 cm insa reduci pierderile de caldura, daca nu ai termopan iti pui termopan cu un indice cat mai bun W/(mK) si poti face fata mai bine pierderilor.
iti las un calculator de consum electric ca sa iti faci niste calcule
https://www.calculat.org/......trica.html
iar o plasa de incalzire in pardoseala de 10 mp la 1500w cu toate necesare incluse costa in jur de 1000 lei, poate gasesti preturi mai bune daca cauti mai mult pe internet.
folosind calculatorul vei vedea, la pretul mediu al kwh ca pentru o luna la 1500W, 24 ore, vei avea o factura electrica de 700 lei fara termostat, asa, un calcul teoretic, pentru ca sunt variabile de care nu poate calculul sa tina cont, cat de repede se incalzesc cei 40mp ai tai, cat de buna e izolatia, posibil ca factura sa fie mult mai mica, dar vei folosi termostat si va mai trebui sa adaugi ceilalti consumatori, inca vreo 200 lei.
nu stiu sa iti spun cum face fata sistemul la temperaturi de -10, -15 grade afara, insa daca ti-ai izolat apartamentul pe interior si primaria la un moment dat va finanta izolarea exterioara, suna bine.
daca vrei sa ramai independent de vecini asta ar fi varianta pentru tine.
b) incalzire cu centrala pe GPL si cisterna GPL - se instaleaza o cisterna langa bloc.
- avantaje - poti folosi centrale termice pe GPL care incalzesc agent termic, in cazul de fata apa si se poate racorda tot blocul si se impart costurile, e mai practica, curata si eficienta
- dezavantaje - trebuie sa se faca un efort comun din partea vecinilor in ceea ce priveste costul, am inteles ca cisterna e in regim de comodat si nu se plateste daca se incarca de la firma care o furnizeaza.
daca nu ai vecini cu care sa te intelegi cade varianta
nu stiu daca in zona blocurilor necesita aprobari/conditii speciale
posibil sa nu existe spatiu pentru instalarea cisternei avand in vedere explozia de autoturisme per apartament.
varianta expusa de tine cu butelie de 60 litri e problematica, butelia respectiva e subtire si lunga, deci necesita spatiu in apartament si e destul de aiurea sa o transporti, nu am auzit pana acum de astfel de sisteme montate in apartamente, la case da, butelia montata in exterior.
c) centrala pe lemne pe bloc sau cel putin pe jumatate de bloc, in functie de cate apartamente sunt si cati vecini sunt dispusi sa contribuie cu un cazan si puffer si va fi mai usor de alimentat, din pivnita cu pompa pentru presiune si merge pe combustibil lemnos divers, rumegus, peleti, lemn, etc.
necesita totusi sa te poti intelege cu vecinii sa contribuiti la sistem, dar chestiile astea se pot face cu contract cu clauze pe asociatie si cu drepturi egale pentru toti ca sa nu existe discutii ulterioare.
Cu vecinii nu am nici o sansa! iar la instalatia pe sub pardosea, nici nu ma gandesc, iar sa fac dezastru, nu au trecut 2 luni de cand am terminat., si ma gandesc si la facturi. A ramas varianta cu gpl, cred ca ar fi cea mai buna, spatiul nu ar fi o problemă, balconul este inchis cu termopan si as pune acolo.Ideea e ca nu as vrea ca la cateva zile sa incarc butelia.Ma refer sa nu consume exagerat de mult cum se spune pe aici.Multumesc de raspuns
Folosirea unei centrale termice pe GPL este periculoasa, mai ales intr-o locuinta mica.
Trebuie sa-i asiguri o incapere care se aeriseste usor, eventualele scurgeri de gaz sa nu patrunda in locuinta, sa nu fie nici o sursa de scanteie sau foc deschis in apropiere. Deasupra, este obligatoriu sa asiguri aer pentru ardere si un geam care se sparge in caz de explozie si se elimina flacara spre exterior (sa nu produca incendiu sau vatamari corporale cuiva).
Daca vrei sa scapi de caratul lemnelor, poti trece pe incalzire cu panouri electrice cu radiatie infrarosu.
Ai nevoie de cate un panou in fiecare incapere, cu cate un termostat, conectat la priza.
Sunt doar doua lucruri ce trebuie asigurate:
1. circuitul electric din perete a prizelor sa fie de sectiune minima de 2.5mm (pentru panourile cu putere de peste 1KW) si de 1.5mm pentru cei cu putere mai mica.
2. panourile sa fie astfel montate pe perete sa nu aiba in fata vreun geam sau usa (unde sa scape radiatiile infrarosii, asemanatoare cu lumina).
Daca sunt corect dimensionate, atunci vei avea o caldura ambianta placuta si factura de curent acceptabila.
Daca imi scrii in privat, te pot ajuta si cu calculul puterii si amplasarii panourilor de infrarosii.
E ridicol sa alimentezi de la butelie o centrala, nici nu sunt gindite sa mearga asa si ai de umblat... la mine intreaga instalatie a fost gindita pentru consum. La 2 camere - ~52 mp - am platit iarna trecuta maxim vreo 250 RON la gaz. Ziua 21.4-21.8, noaptea 20.4-20.8 in sufragerie, care e cea mai friguroasa. In dormitor am un calorifer de 3 metri lungime cu robinet termostatic, acolo am cam 21.6 in medie, ca e calduroasa camera si de multe ori cand am caloriferul cald in sufragerie, in ala din dormitor nu mai baga. Daca as baga cu 0.4 grade mai mult, mi-ar sari factura de 300 RON fluierind.