| Cleo96 a întrebat:

as avea nevoie de un răspuns de la cineva in cunostinta de cauza, un răspuns corect si valabil. Multumesc!
Locuiesc intr-un complex rezidential(proprietate privată), la etajul 1 al unui bloc de 2(partea unde locuiesc), respectiv 3 etaje(părțile laterale) si vecinii de la parter au o gradina(proprietatea lor care are 4 m lungime) iar in fata gradinii(proprietate comuna) si-au plantat pomi,respectiv salcie(care creștere foarte înaltă exact langa gardul lor si care la maturitate imi va bloca complet vederea si ramurile vor intra cu siguranța in geamul meu),pruni,cires,corcoduși, visin, pe o suprafața foarte mica(nu au respectat nici macar distanță de minim 2 m între pomi si pomii sunt strâmbi)... iubitul meu vrea sa ii taie deoarece ne blochează vederea,nu mai pătrunde lumina in casa,vor intra in casa noastra, cand vom avea copii nu ii vom putea supraveghea pentru ca nu ii vedem!
Cum sa procedez? Sa merg la administrația complexului si sa le explic situația, dar daca nu se vor lua măsuri? Sa ii tai?

3 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nu ai altceva de facut decat sa vorbești cu vecinul, sa ii explici nemultumirile si dorința ta si încercati sa găsiti o cale de mijloc. Desi cred ca cea mai buna varianta ar fi sa va mutati voi de acolo, după argumentele aduse nu prea păreți genul de ființă care sa conviețuiască intr-o comunitate.

| ywar a răspuns:

Ceea ce iti dau este extras din codul civil. Ar fi foarte bine sa vorbesti cu administratorul complexului rezidential, mai intai si intai. Un copac, este foarte bun dar...

cod civil Art. 613

Distanţa minimă pentru arbori

(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

pentru pomi fructiferi, inclusiv nuci si castani comestibili, sunt incidente dispozitiile Legii pomiculturii, legea nr. 348/2003, republicata 2008

Art. 9
(1) Infiintarea plantatiilor de pomi, arbusti fructiferi si capsuni se face in zone consacrate, alegerea speciilor si soiurilor este optiunea libera a oricarui proprietar sau detinator de teren, la recomandarea specialistilor autorizati in acest scop, conform prevederilor legale.
(2) Plantarea pomilor fructiferi din categoria pomi razleti in gradini si curti, precum si in terenurile din extravilan se face respectandu-se distantele fata de limita proprietatii vecinilor, astfel:
a) la 2 m de razor sau gard, pomi cu talie mica;
b) la cel putin 3 m de razor sau gard, pomi cu talie mare.

| Florin458 a răspuns:

Vorbeste cu vecinii si expune-le situatia, daca nu se ajunge la o intelegere apelezi la administratie si in functie de raspunsul primit mergi la primarie si le expui problema si doar cu acordul lor poti face urmatoarele demersuri in functie de raspunsul primit.