Fiecare om are cate o parte buna sau rea cu care ar putea ajuta, la fel si CEi ce se ocupa cu astea dar o fac contra un exagerat cost pentru noi oamenii normali
Mna, cand pericolul e sa cada casa pe tine pretul nu e deloc exagerat, pentru ca cei care se pricep normal ca isi vand priceperea pe bani
Cand te duce 5 mii de euro o amarata de temelie daca o pui si pe aia in banii astia vrei sa spui ca e wow? Suntem in Anglia sa luam mii salariu? In Romania ne chibzuim as facem sa nu pice pe noi alea vechile case intre si intre doar ca pe cine am avut mi-a zis sa fac temelia de 20 cm si acum spun multi ca nu I ok
Prin temelie te referi la talpa fundatiei?
80 ai facut doar blocul de fundare, sau si talpa e inclusa in acea marime?
Oricum, 20 e foarte putin**, la o distanta totala de 1m, talpa trebuie sa aiba minim 35-40.
**Daca terenul e foarte stancos, e oarecum acceptabil, insa in acel caz inaltimea totala a fundatiei e prea mare.
Fundația merge. Dar 20 cm la temelia cam puțin...o să fie casa mai joasă + faci curtea într-o zi, pui pavaj, se mai înalță curtea. Din casă iești direct în curte și nu e prea frumos, nu mai rămâne loc de trepte, eventual una.
Ai turnat pardoseala? Ai pus plasă de buzău? Beton mai concentrat?
O scoți tu cumva la capăt. Bine că faci fără firmă. Și eu sunt cu casa în construcții și NU am ales firma. Te stoarce de bani și o face cum o face.
Fundatia este de 80 cm in pamant, temelia partea fata 45 spate 90 cm dupa nivel, nelamurire doar la latimea temeliei care este de 20 cm
Păi nu prea e ok dacă vrei și mansardă. Dar ar fi trebuit să decidă un arhitect asta, nu după ochi, ci după calcule.
Deci prin temelie te referi la soclul ce vine imediat peste fundatie, si peste care urmeaza zidaria.
Si acel soclu l-ai facut LAT de 20cm, dupa cum reiese din ultimul mesaj.
Latimea acelui soclu in mod normal trebuie sa corespunda cu latimea zidului dorit + minim 5cm (sau 10).
In cazul tau, mai merge sa faci zid de 25cm pe el, dar nici un cm mai mult. Iar daca rezistenta e pe zid, 25 pentru un zid exterior de rezistenta e cam putin, 30 e valoarea minima pentru zid exterior)
Nu ai specificat ceva foarte important: rezistenta constructiei pe ce e?
a) Pe caramida? (sau pe calupuri de beton)
b) Pe cadre de beton armat (grinzi si stalpi, si zidurile sunt doar element de umplutura)?
c) Pe cadru metalic (si zidul e element de umplutura)?
Cam cat e amprenta constructiei la sol? (m2 pe nivelul de jos)
Proiect tehnic de rezistenta...
1) exista, si te-ai incapatanat sa nu-l respecti,
2) nu exista deloc?
3) si cazul a) Proiectantul ala merita "felicitari", si 10 ani la zabrele
(asta pentru ca la o constructie cu rezistenta pe zid de caramida, zidurile exterioare trebuie sa aiba minim 30 cm latime, iar latimea soclului incepe de la 35cm, cazul cel mai frecvent fiind 40cm )
Ce proiect breh? Nu ai auzit ca omu' nu are salar de Anglea, de unde vrei sa aiba bani de proiect? Merge si-asa... ma mir de ce nu si-a facut frumos o cocioaba din chirpici ca cu aia stia o treaba. Sau ceva misto de tot, in genul asta - https://www.youtube.com/watch?v=CwsDKy6xsAQ - trebuie vazut!
E superok. Pe o latime de 20 poti zidi linistit pana la 30 de cm, oricum peste acea "temelie" vine turnata o placa.
Insa e important e ca betonul sa fie ce trebuie si armatura corezpunzatoare.
Ca sa fii linistit, poti zidi BCA, care printre alte calitati este mai ușor.
Nu poate folosi la parter BCA, pentru ca nu are aproape deloc rezistenta la compresiune, si deasupra vine o mansarda (cu placa de beton presupun).
Se poate folosi BCA doar in regim de cadre (stalpi+grinzi, ca la blocuri) si zidul de BCA va fi umplutura
(incarcarile din greutatea proprie a mansardei + zapada + mobilier se descarca pe stalpi si grinzi).
Cum nu a facut fundatii pentru stalpi (stalpii au nevoie de blocuri de fundare), nu poate nici daca ar vrea sa faca rezistenta pe cadre.
Nici vorba. BCA are suficienta portanta pentru o casa cu mansarda, dar oricum se zideste cu samburi si centuri, de aceea am si facut referire la beton si armaturi.
Nu este nevoie de blocuri de fundare, nici de alte inginerii si calcule de rezistenta, ca nu o sa urce cu tirul in mansarda.
Stiu povestile, exista normative, ingineri specializati, calcule de rezistenta, supradimensionari si chiar exagerari, dar crede-ma ca sunt milioane de case care au trecut suta de ani, pe fundatii de caramida, fara structura de rezistenta, cu plansee pe grinzi de lemn de 10x10, puse la 1 metru interax, "izolate" cu un strat bun de pamant, peste care omul mai depozita si cateva tone de cereale.
A nu se intelege ca recomand asta, dar pentru o casa in regim de parter si mansarda, zidaria de BCA cu samburi si centuri de beton armat este absolut suficienta.