Problema e ca centura se toarnă deodată cu placa pentru a ancora armaturile din placa peste ziduri (peste reazeme). Fierul din placa trece prin centura.
Nu e în regula sa o turnați acum, deși ar fi închegat puțin construcția.
Nu are nimic, dimpotriva e bine sa o construiesti in timp, sa se aseze si cand i faci finisajele pe interior nu o sa ai probleme cu crapaturi fisuri, e bine s-o faci dar nu are importanta ca sta pe loc cu ea ca nu pateste nimi, eu sunt constructor de 10 ani cunosc, o zi buna
Dupa cum am spus mai sus am apucat doar sa zidim dar nu am turnat placa si ma gandeam ca asta ar fi o problema ...va multumesc pentru raspuns.o zi buna!
Neapărat trebuie turnată si centura. In rest poate sta si neacoperita, se va usca la vara.
Orice ar spune cunoscătorii insa, nu e mai bine neacoperită decât acoperită.
BCA-ul se deterioreaza daca se umezeste intens (mai ales de deasupra) indelungat, precum si de inghetarea apei infiltrate!
Daca nu reusesti turnarea placii anul acesta, atunci cumpara un sul de FOLIE de NYLON GROS si acopera partea superioara ale zidurilor! Deasupra asezi greutati (de exemplu caramizi din demolare, iar lateralele le fixezi sa nu le ridice vantul. Pentru acesta poti folosi franghie lunga de plastic, folosit pentru uscarea hainelor. Franghia se introduce in gaurile facute la 5-10 cm distanta de marginile foliei si totul se leaga strans de perete.
Folia de nylon si franghiile costa un pic suplimentar, dar mult mai putin decat daunele provocate de ploile si zapada de iarna! Deasupra, ambele le poti folosi ulterior si pentru alte scopuri, inclusivla constructie.
Dacă o sa aveți o iarna cu precipitații, fa ce a zis Bula și va fi ok.
Frigul în sine nu ar afecta prea mult blocurile, dacă nu ar intra apa în ele.
Fasiile de nylon ajung de ca. 60-70 cm, cărămizi din loc în loc, și ancorate cu
simple bucăți de sfoara mai trainica de care legați niște butuci de lemn.
Acoperi toată construcția cu folie. Aceasta este mai ieftină dacă o cumperi direct de la producător.
Irosești banii pe folie. Pentru o iarna BCA-ul nu pateste nimic, chiar daca ploua, ingheata, sta zapada pe el etc.
Folia oricum nu va proteja lateralele zidului, iar refolosirea ei este o gluma. După ce o lași câteva luni expusa, poți sa o arunci, ca nu mai e buna de nimic.
In schimb, fara stalpi si centura poti avea surpriza ca la prima vijelie sa îți cada din ziduri. Betonul se poate turna chiar si la -5 gradez iar aditivat corespunzator, chiar si la -20. Se mai pot utiliza trucuri, gen prepararea betonului cu apa calda, protejarea cu polistiren samd.
Din nou trebuie să-i dau dreptate dlui Bulă! Din răspunsul cu "fundă" nu am înțeles mare lucru. Persoana respectivă are cunoștințe tangențiale cu construcțiile. Nu veți proteja zidurile într-un fel sau altul la primăvară veți demola peste 25 % din ce ați construit. Intervine, automat, fenomenul de gelivitate (îngheț-dezgheț) care va conduce la măcinarea BCA-ului la partea superioară a zidurilor și atunci veți face munca în zadar... plus cheltuielile aferente. Protejați-vă zidurile față de contactul cu apa și nu veți avea probleme!
imihaistoian întreabă:
mitici007 întreabă:
anamariapetronela întreabă: