Un exemplu de calcul:
De exemplu, dacă aeți un boiler electric cu o putere electrică de 2 kW, care funcționează o oră pe zi și are un tarif de energie de 0, 5 lei/kWh, consumul de curent al acestuia ar fi de 2 kW x 1 oră/zi x 0, 5 lei/kWh = 1 leu/zi. Într-o lună de 30 de zile, consumul de curent al boilerului ar fi de 1 leu/zi x 30 zile/lună = 30 lei/lună.
Locuiesti la casa sau la bloc? Daca locuiesti la bloc ai apă calda si caldura de la radet si numai trebuie sa folosesti boiler, consumul unui boiler este afișat pe eticheta unde scrie marca boilerului modelul si dedesubt scrie cîti wați consuma, daca este nou ai manualul lui cartea tehnica cauta acolo ca scrie tot.
Boilerul consumă fix cât e setat să consume, indiferent dacă îl țineți sau nu permanent în priză, ca să încălzească apa de la cca 15 grade cât are din puț până la temperatura la care e reglat să ajungă.
Depinde deci numai de câtă apă consumați și de cât de bine este el izolat (ca să nu piardă căldura prin radiație în baie).
Hidroforul, la fel - indiferent de câți litri are rezervorul lui - trebuie să mențină relativ constantă presiunea din instalația de apă a casei. Așadar, consumul acestuia va depinde tot de câtă apă se consumă în casă. Și nu avem de unde să știm ce putere are motorul lui, nici cât timp funcționează într-o zi ca să putem calcula un consum. Un lucru e sigur însă: mare atenție la pierderi! Nu e permis să ai robinete care picură! (Mai ales la rezervorul de la toaletă, alea sunt cel mai adesea surse de pierderi).
Greu de spus cat consuma, dar sigur consuma mai mult sa tot reincalzeasca apa in fiecare dimineata. Consumul va fi mai mic daca il lasati continuu in priza, pentru ca va porni foarte rar si pentru putin timp atunci cand va trebui doar sa mentina temperatura apei la nivelul setat.
Cauta pe google modelul boilerului tau si vezi acolo specificatii cît consuma, nimeni nu stie decat fabricantul.
In mod normal, orice aparat electric are un afișaj pe care scrie minim denumirea firmei, modelul aparatului, tensiunea de lucru, și puterea. Totul e sa descoperi unde e eticheta. De regulă se pune pe spatele aparatului.
Sau, exista aparate de măsurat consumul. Îl bagi in priza, are și el priza, și îți arată consumul exact in watti. Sunt pana in 100 de lei.
EbbbbbBBBB întreabă: