Eu as incerca cu aparat de aer conditionat. De ce? Ca iesi mai ieftin decat cu centrala si cu gaz de ai avea, de asta cu lemne nici nu mai spun.
Unde pui ca nu ai nimic de intretinut, nu calorifere, nu apa, nu faci focu, uiti de treburile astea.
Plus ai si racoare vara.
Am facut ceva calcule si se pare ca aerul condtionat cu heat pump este optiune destul de atractiva, poti controla foarte bine temperatura individual pentru fiecare camera.
Apareatele de aer conditionat sunt nitel mai scumpe cred, nu-s sigur, decat centrala cu toate caloriferele si tevile si ce mai este nevoie.
Dar daca pretul este apropiat, eu as opta pentru aer conditionat, unde ai si racoare vara, exact cit doresti tu si unde doresti tu, separat in fiecare camera.
Calculul teoretic asa arata, aerul conditionat este mai bun, cel putin pentru zonele unde temperatura afara nu depaseste iarna minus 10-15 grade si cum in RO clima sa cam schimbat iar la ses, ori in multe zone, exceptind zonele montane, iarna nu mai este cea fost cindva, aparatele de aer conditionat sunt optiunea cea mai buna, asta este parerea mea, cel putin teoretic.
Dar si practic, este mai eficient ca cenrala ta pe lemne. Teoretic este mai eficienta si ca centrala pe gaz, dar asta urmeaza sa probez.
Asa ca te asigur ca pentru perioada cit ai nevoie de caldura, pretul curentului ce il vei plati, va fi mai mic decat pretul lemnelor cumparate, crapate, si arse.
Fara sa punem munca ta zi de zi sa faci foc.
Multi spun, vai curentul electric este scump. Eu am facut calcul la gaz, unde 1 mc gaz costa undeva la 3 lei, iar un aparat de aer condtionat pentru caldura consuma undeva la 1-2 kw electricitate pentru aceiasi cantitate de caldura produsa.
Mai simplu spus, un aparat de aer conditionat in functie de cit de performant este, consuma 1 kw electricitate si scoate 3-5 kw caldura.
La gaz natural, 1 mc gaz, scoate aproximativ 9 kw caldura
Ca urmare aparatul de aer condtionat sa scoata 9 kw caldura consuma 2 kw electricitate, care costa 2 lei sa zicem, iar gazul costa 3 lei pentru aceiasi cantitate de caldura obtinuta.
Desigur aerul conditionat la temperaturi scazute la minus 10 sau minus 15 grade, deja eficienta se reduce, dar pana in 1o grade minus aerul conditionat ar fi mai eficient chiar si decat gazul natural.
Asta teoretic, dar urmeaza sa si experimentez, desi sunt destul oameni care se incalzesc cu aer contionat si stiu mai bine, doar ca nu au facut comparartie in aceiasi locuinta si cu altceva, de exemplu cu centrala pe gaz, sa stie daca exista intr-adevar o diferenta mare intre gaz si electricitate.
Eu asa zic, incearca aparate de aer conditionat, iti pot recomanda ceva f bun, la un pret destul de bunicel la ce poate sa faca.
Nu vand aparate de aer conditionat nici nu fac reclama la ele, nici macara nu locuiesc in RO, dar am fost acum in ianuarie toata luna si am vazut locuinte care au centrala pe gaz natural, am vazut si unia care au aer conditionat, insa doar in anumite camere nu peste tot.
Imi place mai mult aerul conditionat, mentine o temperatura mai constanta decat centralele cu calorifere.
Decit sa faci incalzire prin pardoseala banii aia ii cheltui sa faci o izolare mai buna a locuintei, asta te va ajuta f mult.
Iara daca faci instalatie prin pardoseala te va ajunge mai scump decat daca pui aer conditionat in fiecare camera.
Stiu ca suna, sau pare asa, aiurea pentru unia, cand vad un aparat de aer conditionat micut, se gandesc cum face ala caldura pare ciudat pentru cei care nu au avut, care nu stiu despre ce este vorba.
Dar viitorul asta este, aparate de aer conditionat.Chiar am citit pe webistele parlamentului UE si spune ca pana in nu stiu ce an 2030 oamenii sa se incalzeasca cu aparate de aer conditionat, se cauta sa se reunte si la gaz.
De aia tot vedeti eol; iene, panouri solare, se va trece la asa ceva in citiva ani.
Tu fa cum crezi, dar inainte sa faci ceva, cauta pe cineva sa iti explice toate posibilitatile, fa calcul, sau cere costuri, cit te costa tot daca faci centrala pe lemne cu calorifere, sau prin pardosela, deci toate costurile, si cit cosumi pe luna, intrebi si de aer conditionat pe unia care se pricep mai bine si apoi faci asa comparatie si stii ce este mai bine sa pui.
In orice situatie, in caz de se ia curentul electric nu vei mai avea caldura, chiar daca centrala ta este pe lemne, ea foloseste o pompa sa circule apa, pompa care este electrica.
Dar are o baterie or sa zica unia.Da, ai o baterie dar aia tine cam o zi poate maxim 2 zile apoi la revedere, deci curentul electric nu este dezavantaj la aparatele de aer conditionat., asta daca unia vor veni sa zica chestia asta ca : "daca se ia curentul ce faci?" faci exact ce faci si la centrala cu lemne stai si te uiti
As face prin pardoseala.
Eu am pus calorifere de aluminiu, dar tevile izolate din cupru sunt trecute prin pardoseala si pereti nu este nimic la vedere, faza cu daca se intampla ceva este valabila in ambele cazuri, oricum tevi la vedere vezi doar in hale industriale si blocuri vechi.
Fiecare cu avantajele si dezavantajele ei. Cea prin pardoseala este mai moderna si mai economa, nu ai tevi si calorifere la vedere, dar cum spunea Cryyysa, daca se defecteaza ceva trebuie sa scoti pardoseala, plus ca pana observi se imbiba mare parte din pardoseala cu apa si trebuie sa o inlocuiesti.
Având în vedere că ai spus cât are casa ta...
Eu îți recomand calorifere.
Crede-mă cred că asta ar fi cea mai buna metoda..acum tu decizi
Eu sunt de părere ca cea pe calorifere e mai ok. În pardoseala dacă peste ani vei avea probleme scoți tot pe când un calorifer l-ai schimbat și gata
Pff, fix asta era problema acum?
Dacă vrei sa îți pui încălzire în pardoseală ești obligat sa îți pui pe lângă centrala și un puffer.
De ce? Pentru că încălzirea în pardoseală funcționează la temperaturi scăzute (30-40°C), iar cazanul pe lemne produce apă la temperaturi mai mari (60-80°C). Fără puffer, există riscul de supraîncălzire a circuitului.
Pufferul permite reglarea temperaturii apei livrate către pardoseală prin mixare cu un termostat de amestec, evitând supraîncălzirea și deteriorarea finisajului pardoselii.
Cumnatul meu are instalație în pardoseală cu cazan pe lemne și puffer. Ii foarte avantajos pentru ca căldura se împrăștie uniform.
Părerea mea: ii mai buna instalația în pardoseală. La majoritatea pe unde am lucrat am recomandat sa își facă instalația în pardoseală.
Arakiss întreabă: