| Flory68 a întrebat:

Bună ziua. Pentru o casă 120 m2 este convenabil să o incalzesc cu panouri fotovoltaice sau cu centrală pe lemne asta ținând cont că lemnele se scumpesc in fiecare an. Iarcu panouri fotovoltaice câte imi trebuiesc. Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

5 răspunsuri:
| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Si si, dar ia-ti centrala pe peleti si o presa sa-ti faci singur brichete.

Iarna consumul energetic este mai mare. Gandeste-te ca ziua e mai scurta, tii becurile aprinse mai mult. Soarele lumineaza mai slab, un interval de timp mai scurt, mai e zapada etc. Nu vei avea randament 100% din panouri.
Si mai trebuie sa incalzesti si casa.

Citeste despre tehnologia ecoHORNET, care valorifica intregul potential energetic al peletilor si agro-peletilor, prin ardere completa la temperaturi de incinerare de peste 1250°C.

| relian a răspuns:

Pune centrala pe gaz, sau pune aparat de aer conditionat centralizat, care sa fie si cu pompa de caldura dar si cu gaz natural.

Sa fie economic, orice ai face,, orice sistem de caldura ai folosi, ai nevoie de o izolare buna a casei, izolarea la interior de preferat, facuta cum se face, nu cum o fac romanii.

Dupa pui ce sistem de caldura ti se pare mai bun, dar ce spui tu nu face fata pentru a incalzi o locuinta.
Daca ar fi fost bune, eficiente, inlocuiasu centralele pe lemne, pe gaze.
Dar viitorul sunt aparatele de aer conditionat, asa or sa se intimple, usor usor acestea se vor raspindi, pretul la electricitate va scadea si oamenii se vor incalzi cu asa ceva.

Cel putin asa am citit din planurile Uniuni Europene, vor pe viitor sa elimine si centralele pe gaze chiar, oamenii sa se incalzeasca cu aceste aparate de aer conditionat.
Dar cum tu traiesti acum nu in viitor, dar din ce citeam se pare ca viitorul asta este acum citiva ani, dar om vedea ce o fi.

Panourile alea is bune sa incalzesti apa la bucatarie la baie, nu stiu de fac alea fata sa incalzesti si casa.Plus ca sunt scumpe.Sa incalzesti casa ai nevoie de foarte multe, poate sa acoperi tot acoperisul la casa cu panouri.

Centralkele pe lemne si peleti or sa dispara asta acum cit de curand, cand vor trage gaze peste tot la revedere cu aceste cenrale, nu-s bune, au fost asa cidn nu existau alte posibilitati.

Gandeste cita caldura se pierde pe cos la aceste centrale.Asa de curiozitate daca ai putea sa te urci la cos si sa pui mina deasupra, o sa te arda laughing asa caldura ce iese ape acolo care se pierde.

Plus caldura care se pierde si prin ziduri, tavane podea, daca nu-s izolate corespunzator.
Izolate, dar nu cum izoleaza romanii, izolate cum ar trebui sa se izoleze.
Daca ai panouri de care spui, tot aparatul de aer conditionat este bun sa folosesti, pentru ca folosesc curent electric scazut, comparativ sa folosesti calorifere electrice sau alte chestii genul ala.

Poti sa faci un calcul, sa te informezi chiar si asa pe net, ces cu panourile astea, cit scoate un panou, faci calcul cit ai consuma tu la ce ai nevoie inclusiv caldura cu aparatul de aer conditionat, apoi stii cate panouri trebuie.

Eu nu stiu cit curent dau acele panouri, dar stiu ca ramai legata la retea, cand produci mai mult intra in retea si se contorizeaza si iti dau aia credit, cand nu produci nici ce ai tu nevoie, mai iei din retea, dar oricum vei plati putin.

Cunosc persoana care are, iese cam pe zero, dar nu in RO aici in Texas, unde de regula este mult mai cald ca in RO zile cu nori destul de rar, nu face ea bani, dar iese pe zero, adica tot ce consuma ea produce, asa ca nu mai plateste elctricitate deloc.

Chestia este ca sunt destul de scumpe.De aia am spus ca trebuie facut calcu, pentru ca daca dai pe panouri cit te-ai incazi 15 ani cu gaz sau curent de la retea, nu stiu de se mai merita.

Cauta panouri de astea, dar cauta pe cele mai performante, laughing desi cred ca alea is si mai scumnpe, sa nu crezio ca toate sunt la fel, e si acolo dupa performanta, unde si pretul este mai ridicat.
Cauta, da-mi o poza un link ceva si fac ceva calcule sa iti spun estimativ cam ce tiar trebui si dupa vezi cit ar costa.

O sa caut si eu, acum daca tot ai adus vorba, dar caut cand o sa fiu eu cu pofta de cautat laughing is curios si asa doar ca idee, apoi niciodata nu se stie, cand oi veni in RO, sa fiu informat.

Ca idee amama are o casa de 120 mp ce spui si tu, inalta peste 2.7 metri pereti de ciment, are centrala pe gaze, luna asta a consumat gaz de 4-5 sute de lei, ceea ce este in regula, avand imn vedere ca lemne cumpara pentru o iarna undeva la 6-8 mii de lei, plus ca trebuia sa faca focul la centrala zi de zi.

Acum are termostat, la pus p doare la basca, sta ca boieru, e mai linistita, a uitat de probleme cu centrala pe lemne, sta ca trebuie foc, stai ca nu mai arde laughing la peleti sora mea vai de mama ei, are probleme mai mereu, deci centrala pe pelti e foarte pacatoasa, nu iti recomand, mai bine intrebi pe cei care au, sa spuna ei despre ce este vorba.

Ok vorba lunga saracia romanului, scuze ca am scris mult, dar daca nu te plictisesti, vezi si tu ce spicuiesti din ce am spus, daca ceva este bun pentru tine, retii ca si informatie.

| relian a răspuns:

Ma uitai pe sisteme fotovoltaice ce spui tu. Costa mult 10-15-20 de mii de lei, doar sa cumperi, toate, plus instalarea.

Iti asigura 3-6-10 kw depinde de ce sistem cumperi, poate si mai mult, iar durata de viata a lor este intre 5-10 ani, 15-20 de ani sau poate la unele si mai mult, dar nu peste 30 de ani.

Mai bun mai scump. Dupa ce ai astea trebuie sa cumperi si aparate care sa foloseasca curent sa te incalzesti, cum am spus aparate de aer conditionat.
Pentru ca de folosesti calorifere electrice si alte desene animate de astea consuma la greu, si no sa faca alea fata.

Mergi si tu la eMag, la Dedeamn, la care magazine sau companii vind astea si vezi cit costa, intrebi daca e cu instalare sau fara, daca e cu materiale incluse, materiale rame, suporti etc. dar preturioe sunt mari.

Am vazut 12 mii de lei, 15 mii, 20 mii sau si 30 de mii de lei.Cu banii astia cit curent cumperi de la retea, citi ani? Asa instalezi aer conditionat, aparate care sa te coste cam 3-4 mii pe camera si care fac fata si la temperaturi foarte scazute de stiu si eu -15 sau -20 de grade si mergi asa.

Daca mai cumperi sistemele astea solare in rate, se mai adauga si dobanda te scoti laughing
Daca ar fi moca, iar tu sa instalezi doar AC, asa da merita, ori sa fie mai ieftine.

Dar gandeste ca la 10 ani sau la 15 ani trebuie sa le arunci si sa cumperi altele, plus centrala sau ce folosesti si alea la fel, ai doua cheltuile in loc de una.

Eu is de parere ca inca nu merita datorita pretului foarte ridicat, aceste sisteme solare.Plus trebuiesc si ele intretinute, se mai artde cate o piesa, bani in plus.

Mai bine bagi ceva bani in izolarea casei cit mai bine, si cel putin stii ca astea raman, te ajuta si nu cere nimic in plus.

| Flory68 explică (pentru relian):

Am casa izolată exterior cum pot încălzi in afară de lemne sau gaz? Mulțumesc anticipat pentru răspuns

| relian a răspuns (pentru Flory68):

Aer conditionat, cauti aparate care fac caldura fara probleme si la minus 20 de grade, sunt asa aparate.
Am vazut aparate Carrier care ar fi undeva la cele mai bune, in ce priveste ce temperaturi pot face, mult mai ieftine decat Mitsubishi si foarte bune.Nu trebuie sa intretii mai nimic, si nu se defecteaza mai niciodata, nu ocupa spatiu, ai o telecomanda si din aia setezi ce temperatura doresti.
Eu daca nu as avea sistem de incalzire deloc, asta mias pune, mai bun ca AC nu vad alte sisteme.
Daca ai izola si la interior camerele, atunci ai face economie si mai mare la energie.
Aparatele de aer conditionat consuma putin, comparativ cu calorifere electrice si alte sisteme, mai ales daca nu ai gaz.Iesi mai bine decat la incalzirea pe lemne.