In bucatarie nu ai robinet termostatat, pentru ca ar fi inutil. Daca tu setezi de exemplu 30 de grade in bucatarie iar caloriferul este inchis, atunci centrala va merge practic continuu, intrucat niciodata nu se vor atinge 30 de grade fara calorifer.
Termostatele caloriferelor din camere vor inchide atunci cand temperatura in camera respectiva a ajuns la nivelul setat din robinet, iar la un moment dat toate vor fi inchise.
Astfel, centrala va functiona in continuare cu toate caloriferele inchise, ceea ce va face ca pompa de recirculare sa pompeze in gol (de fapt in forta) iar temperatura agentului termic in interiorul centralei sa creasca brusc, fara ca senzorul de temperatura sa sesizeze acest lucru, el fiind amplasat pe conducta de tur, la iesirea din centrala. Asta duce la defectarea pompei, a centralei sau chiar a instalatiei, datorita presiunii aceasta va ceda in punctul cel mai slab.
Pentru a impiedica acest lucru, este obligatoriu ca macar un din calorifere sa fie tot timpul deschis, iar pentru functionarea in parametri corecti a intregii instalatii este indicat ca acesta sa fie cel din incaperea cu termostatul de ambient, iar termostatul de ambient sa fie montat in incaperea care se incalzeste cel mai greu (fie ca este mai mare, fie ca este mai putin izolata, mai circulata sau caloriferul este usor subdimensionat).
Eu de exemplu am continuu deschise doua calorifere, cel din baie fiind mereu deschis la maximum.
N-are nimic instalația de gaz dar să n-aibă nici instalația ta (să nu sufere de frig adică)
Daca pe calorifere sunt robinete simple, fara termostat, nu este nici o problema.
In schimb daca ai robinete cu cap termostatic este foarte riscantă combinatia termostat de ambient + calorifer inchis.
De obicei termostatul de ambient se pune in camera cea mai răcoroasă. Ma refer la cel cu fir.
Ori bucataria nu este camera cea mai răcoroasă pentru că acolo se găteste. Ce vrei tu nu afectează cu nimic, doar diferente de temperatură.
Multumesc pentru raspunsul detaliat. In camera cea mai racoroasa si in baie caloriferele raman deschise la maxim si nu cred ca se atinge vreodata temperatura corespunzatoare cifrei 5 de pe robinetul termostatat. Inteleg ca in scenariul dumneavoastra pompa va functiona in continuare, dar centrala nu-si opreste flacara si in functie de temperatura apei? Spre exemplu avem setat maxim 60 grade, nu se opreste cand la centrala se intoarce cu 60 de grade, cum se intampla in cazul cand nu exista deloc termostat de ambient?
Cum stau in chirie, nu am decis eu unde a fost amplasat termostatul iar proprietarul ne-a propus daca vrem mutarea acestuia, sa o platim din banii nostri, ceea ce nu ma incanta.
Ba da, centrala se opreste cand apa ajunge la 60 de grade, doar ca senzorul care verifica temperatura apei este amplasat la iesirea din centrala. Daca apa nu mai circula in instalație, ea nu circula nici in centrala, astfel ca temperatura din focar va fi mult mai mare decat cea citita de senzor.
Daca nu exista termostat se intampla exact același lucru, de aceea si in cazul asta unul din calorifere se lasa deschis complet.
In privinta mutarii termostatului, am înțeles de la inceput situatia, de aceea nu am zis de mutarea lui.