4x6,5x4, fara etaj, facuta din cosaci de 10x5 si scindura de 2, 5, in exterior pereti din scindura suprapusa (stil solzi), izolatie de vata minerala bazaltica de 10, pe interior cu rigips si lambriu de pin, cu acoperis de tabla cutata de 0, 35, mi-a venit acum 10 ani undeva peste 10.000 de lei, facut de mine insumi, deci nu a costat mina de lucru. Acum, fara mina de lucru, o scoti la 13.000 - 15.000 de lei. Cu etaj, cu atentie, ajungi la 17.000-18.000 de lei. Zic cu atentie, pentru ca poti, daca gindesti bine lucrurile, sa faci economii serioase. Asa am patit eu, am facut proiectul pe calculator intii, ceea ce mi-a dezvaluit cateva hibe ce le-as fi avut daca ma puneam sa fac fara proiect (nu sunt dulgher de meserie), si care ar fi dus la pierdere de material, si in plus, lucrind cu dimensiuni in proiect, si facind calculele necesarului de material, am observat ca cea mai buna varianta a fost sa scot incaperea cabanei la inaltimea de 2, 2 m, altfel, la o inaltime mai mare ramineam cu resturi de cosaci, care trebuiau imbinate cu elemente de imbinare pentru lemn, care nu sunt tocmai ieftine, si atunci, fie ca imbinam, fie foloseam alti cosaci, in orice varianta pierdeam mult. Astfel, am putut sa reduc costurile cosacilor cu aproape o treime, ceea ce consider ca a fost semnificativ.
La masurile mentionate de tine nu vei gasi nici o cabana cu etaj, pentru ca nu poate avea stabilitate, baza fiind prea mica.
Daca aducem la zi preturile lemnului si a celorlalte materiale de constructii, probabil ca te costa de 3-4 ori mai scump ca pe vremuri.
Nun stiu daca mai renteaza sa afci cabane ca pe vremuri.Alea asa vechi, traditionale ce spui tu te costa de te rupe.De ce? Pt ca sunt folositi trunchiuri de arbori,deci lemn brut,masiv,p[relucrat,lacuit etc, tratat cumva sa nu putrezeasca.
Pe vremurile alea atat stia omu sa faca, desi materiale sa faca si altfel si mai ieftin existau.
O camera de cat arati tu, ar fi ceva gen o magazie, doara ca ceva mai inalta.
Din dimensiunile aratate de tine nu stiu care ar fi inaltimea, banui ca 4 metri,cred ca e prea mult,mai ales iarna,sa faci caldura,o sa consumi prea mult.
Dar poti face cabana si sa folosesti materiale ce le gasesti pe piata si care sunt mai ieftine,care sunt si mai bune,atat ca si calitate cat si ca durata in timp.
Cea mai simpla cabana de facut si rapid,ieftin,calitativ etc faci structura exact ca si la peretii aia din profile de metal daca stii ce zic.
Deci faci o structura ca aia,dar folosesti leturi de aceiasi dimensiune ca si acele profile metalice,la exterior pui osb,peste pui o plasa si dai cu incarcatura,la interior pui vata de care ai,ori polistiren,ori alt matwerial izolator termic, peste acea structura la interior pui rigips, dai gled si aia e tot ai terminat lucrarea.
Nu te gandi sa pui stalpi de telegraf, cumperi leturi exact la dimensiunea profilelor de metal.Un bat de dimensiunea aia asezat pe verticala, poate sustine greutatea unnui atutoturism, deci nu te gandi ca no sa tina acoperisul.
Faci acoperisu in 2 pante, op sa arate exact ca o cabana, frumos.
Vara ai racoare si iarna cald, in acel zid ai izolatie termica.
Stiu ca multi nu stiu despre ce anume vorbesc, se uita ca la urs banui ca si tu la fel.Dar de esti curios iti pot arata video sa vezi si tu cladiri cu 7 etaje in care stau oameni facute din profile d e astea din lemn si la dimensiunile celor de metal, alea ce le stii si tu.
Cat te costa? Pot sa fac calcul, dar nu cred ca esti tu curios de o cabana genul asta.
Plus ca nu ai nevoie de meseriasi sa faci asa ceva. daca folosesti busteni ca la alea traditionale acolo trebuie mesteri, te usuca aia de bani.
Daca e cum spui, zgirie-norii ar trebui sa cada in orice moment (masurile lor sunt si mai si in acest sens) . Sau casele construite in copaci (ai auzit de ele?)
Si, mai scump ca pe vremuri. Ai dreptate, dar care vremuri? Ale noastre? Daca el e tinar, nici nu are habar ce a fost pe vremea noastra . Destul de vag spus.
Relian, 4 m pana in virful acoperisului.
Cu grinzi de 10x5 merge perfect ce vrea el. Eu asa am facut, si dupa 10 ani, inca pot pune nivela cu laser pe ei (grinzile orizontale sunt la vedere, am vrut sa fie rustic) si sa arate ca sunt la nivel.
In rest, perfect adevarat ce zici cu privire la busteni.
Te complicai si tu cu scandura pe pereti,bani irositi.Ce ai facut bun este tabla, aia da.Dar labriuri ce spui, nici nu stiu ces alea am auzit dar nu stiu.
Sa pui scandura la exterior ca pereti, pfff nu te ajuta, plus risti sa tiop pape insectele, termitele vorba cuiva.Sa tratezi lemnul chimic,aia nu se face,nu ai voie,este toxic, deci la exterior trebuie sa pui OSB, de ala nu se atinge nici dracu plus ca rezista si la umezeala.
Pe acoperis tot osb, ca de fapt ala acolo se foloseste, pentru aia a fost facut, acoperis si pereti exteriori.Cauta la fabricant si vezi folosinta lor.
Tabla e super buna.
Izolatia e ok,este ieftina si buna, daca era spuma era si mai bun, dar banui cai f scumpa pe acolo, ori nici nu gasesti.
Nu stiu ces aia cosaci.
O puteai face din profile din lemn, dar la dimensiunile celor de metal, daca stii ce zic.Aici asa sunt aceste profile de metal si de lemn, dimensiunea fiind aceiasi, cam de 10x5 cm ori ceva mai mica 9x4.5 cm in sf.
Iti arat cladire cu 7 etaje facute de jos pana sus doara folosind acesti 2x4 asa se numesc aici, adica 2x4 inch, atat au, deci 7 etaje ma uitam si eu ca prostu, zic ba se darama asta pe voi
Dupa ma uitai sa vaz cat sustine un let de ala de 2x4, pfff sustine greutatea unei masini fara probleme
Casele aici la fel se fac.Ce am mai obsv si costa, acoperisurile, mai toti le fac gen piramida, asta te costa mult, odata pentru ca trebuie sa fii meserias, apoi mai multe materiale.
Eu consider acoperisu in 2 pante cel mai bun si mai ieftin.Plus ca arata si mai frumos.
Nu trebuie sa faci nici un proiect nimic, acele profile deja is studiate, se stie exact cat sustin.
Aici profilele astea de metal si lemn se pun la distanta de 16 inch unu de altul, iar la colturi, ferestre se pun 2 sau 3 unu linga altul batuti in cuie, ma refer pe verticala.Si la usa la fel.
Dar la exterior,vorbeam cu cineva,mai acu cateva luni in vara,desfacuse o casa aici la exterior,era mancata de termite. Apoi zice romanu asta,intr-un loc asa cam cat o jumate de placa de rigips ca marime,era pus la exterior prins pe profilele alea osb de asta.
Zice nu-ti vine sa crezi,erau lemnele alea noi termitele nu sau apropiat acolo deloc.
Deci osb ala nul maninca nici naiba.
Lemn ce ai pus tu,este si mai scump,plus ca ai putea avea probeleme cu insecte.
Aici se pune la exterior osb doara daca swe da tencuiala de ciment. Daca nu se da tencuiala,se lasa asa,se pune placi de placaj carton de ala model sau palci ciment cu model, dar cimentu e mai scump nitel si aia e tot se da vopsea.
Daca faci pentru tine pui la ext osb peste tto, bagi o plasa de rapiz sau cum se numeste si dai mortar gros, nu foaie de hartie.
La interior bagi vata, asa cum ai bagat si tu la tine, peste ai 2 optiuni.Pui direct rigips si dai gled, ori poti pune iar osb, rigips si gled.Dar te costa mai mult.
Avantajul este ca de pui si la int osb izolezi si mai mult termic, izolezi si fonic, plus bati cuie oriunde comparativ cu daca pui rigips doara pe profile bati cui doar unde ai profil.Ma refer sa prinzi dulapuri,tv etc.
Zgarie norii aia nu-s facuti din profile, ma refer ca structura, aia is din metal, intre ei ei pun profile, deci alea nu are cum cadea, doara sa cada metalul ala care e imens de gros.
Bine nici eu daca as fi ramas in RO nu as fi stiut ce stiu acum.Dar na omu invata tot timpul.
Care este curios sa ii arat video cum s e fac case genul asta si ieftine sa zica.Vezi video pas cu pas, nici nu trebuie sa fii dulgher
Pfff ce bun e vinul asta feteasca neagra am luat 2 sticle, am gasit la un magazin rusesc, facut in RO la tohani, asta da vin.
Is bucuros ca mi-am luat hard la imacu meu am gasit unu la 60$ nou sigilat original ala voia 80, eu i-am zis 60 sia zis ok, trebuie sai fi zis 50 dar las cai bun si asa.
Daca am hard deacu gata nimic nu mai trebuie, face ala tot.Lam furat cum zice un roman pe aici, asta cand gaseste ceva f ieftin.Fiecare cu cel doare unia cabane,altii calculatoare.Tu vaz ai si cabana,esti avut,asta da,inseamna xca ai avut si teren, de ala nu ai mai zis.
Teren nu ai? Bagai pini. Apropoo de lambriul ala de pin, ce lemn de pin este pe acolo?
Aici toata cheresteua este din lemn de pin, f rar brad, pinu este cel mai raspandit aici si din ce am citit cel mai bun lemn de constructie.
In RO stiam ca pinu este folosit doara in parcuri ornamental, pini pentru lemn de constructii nu stiam ca ar fi prin RO.
Dar si bradu e ok.
Lambriuri - scinduri finisate pentru a fi oarecum ornamental, le imbini cam ca pe parchetul laminat, arata frumos pe pereti. Peretele devine de lemn, da o "caldura" aparte casei.
Cosaci - grinzi de lemn. Profile, cum le zici tu. Desi cam incurci termenul de profil, cand zici ca zgirie-norii nu sunt facuti din profile. Ba sunt, din profile imense de metal. Profil inseamna o anumita forma a unei bare, fie de lemn, fie de metal. La zgirie-nori normal ca nu s-au jucat cu profile de rigips ci mult mai mari.
Am tratat lemnul, nu stiu daca chimic, am gasit ceva pe net, si de atunci nici o mica giza nu s-a atins de el.
Nu trebuie sa imi spui cum se fac casele in America. E stilul care eu l-am adoptat, am facut cabanuta dupa stilul lor, cu profile (cosaci) ca structura de rezistenta. Si am pus nu la 16 inch, ci la 24 (60 cm), ca sa poti inchide in interior cu rigips (care stii ca are 120)
De ce sa o fac ca sa arate ca o casa obisnuita? Am vrut sa se vada ca e de lemn. Daca e cabanuta, asa trebuie sa arate, daca era cum spui, era o simpla casa de lemn.
OSB-ul nu imi place, e prea brut. Semana cu o magazie de voiam sa se vada fnisajul lemnos.
Si, da, nu trebuie sa fii dulgher. Trebuie doar sa stii sa mesteresti, nu e cine stie ce complicat. Doar la acoperis, la imbinarile cu pardoseala podului, acolo ce a fost mai greu, a trebuit sa am grija la ce unghi fac crestaturile la pereti pentru imbinarile cu grinzile de la acoperis
Eu ma referii la ce ai zis lu Jassmina ca nu cad blocurile alea,cred ca ea se referea la profilele astea de metal ce se fac peretii pe care se pune apoi rigipsu,de aia am zis.
Prtofil da normal c a orice poate fi un profil,dar eu ma refeream la asteta de faci o casa,ce se fac peretii etc.
OSB pui nu sa lasi la vedere,nici vorba,dai incarcatura peste el,e doara suport si sa tina profilele alea de lemn.
Deci seamana cu o cabana,cu o casuta care are mortar pe afara.
Acu mi-a venit alta idee relferitoare la parchet.
Mma are parchet,romanii cei stiu au parchet,multe case,aptm au parchet jos.
Ce am observat si cred ca oricine,parchetul asta arata bine,da bine ca si aspect,dar in rest are destule dezavantaje,cel putin din pct meu de vedere.
Stii si tu ca trebuie sa stai in casa cu papuci,mai vin si oaspti trebuie sa le dai si alora papuci asta este un dezavantaj destul de mare zic eu.
Dupa casa cu parchet are ecou,suna de zici ca esti in biserica trebuie sa bagi ceva covoare,ceva presuri,multe tablouri sa mai atenueze din ecou,esti de acord cu mine?
Asa ca ce ma gandii azi Parchetul costa destul de mult si ca material si sa il instalezi,trebuie rabdare si pricepere,sau amandoua.
Atunci sa ai buna izolare jos,asta daca ai beton,pentru ca de fapt pentru mine asta este singurul avantaj al parchetului,izoleaza termic podeaua.
Ma gandeam asa.Pui pe podeaua de beton scandura slefuita,ori placaj gros gen osb,sau pui chiar OSB din ala grosu.
Deci ideea este sa folosesti la podea lemn,placaj,osb toate cat mai gros,ori de ce bani ai,lipit,daca e foaie mare sau scandura lunga mai prinzi si cu suruburi,sa nu se desprinda cai lungime mare.
Deci pui astea pe podea drept, peste pui mocheta si ai terminat lucrarea
Ei ce zici de ideea asta? Cred ca o podea cum zic te duce mult mai ieftin decat parchetu, cumperi mocheta si te duce tot acolo, dar elimini dezavantajele, nu mai ai ecou, nu mai trebuie sa folosesti papuci
anonim_4396 întreabă: