Dupa ce am testat plita pe inductie niciodata nu ma mai intorc la cele pe gaz.
plita pe inductie in primul rand e mai sigura, nu mai ai gaz care poate scapa, nu mai ai flacara deschisa, nu ia foc casa de la el.
plita pe inductie de opreste automat daca ai luat oala de pe foc, riscuri mici de accidente iar
nu se ard/afuma tigaile, oalel
apa fierbe mult mai repede
se curata mult mai usor.
La cele pe gaz, tot gazul ars i-l inhalezi in bucatarie(i-l respiri) + ca arzi tigai, oale, cratiti pe exterior.
Iar la cuptorul +plita pe curent nu se arde asa repede decat daca cade mancare sau uleiuri, si se poate curata foarte usor + ca ai controlul temperaturii exacte.Singurul dezavantaj este ca iti trebuie un electrician sa iti traga cablu NYY-O 5 x 6mmm2 + 1 siguranta noua pana acolo si sa-l conecteze.
Bafta
Ai grija ce cumperi inductia foloseste curentul electric, iar daca gatesti mult, te va usca la bani.
Cel mai bun si mai ieftin ramane tot gazu, asta pana una alta. Daca banii nu conteaza, atunci ia-ti inductie.
Dar va trebuie sa folosesti numa oale care functioneaza pe un asa aragaz.Deci va trebuie sa schimbi si tigai,oale,daca ai de aluminiu,cupru sau inox nemagnetic.
Inductia functioneaza doara cu oale feroase,altfel stai si te uti la oala .
O alta chestie,este zgomotul,daca ai,ori stii cum se aude un cumptor cu microunde,atunci sa te astepti la ceva zgomote asemanatoare,de la un aragaz cu inductie.
Eu din ce am vazut,tot aragazele clasice ramin baza, mai ales daca ai gaz.Astea electrice ar fi bune,daca pretul ar fi foarte ieftin.
Iara daca pretul curentului electric ar fi f mic,tot nu as folosi aragaz de asta inductie,atunci chiar ca nu mai vad rostu.
Ce face un aragaz pe inductie face si unu clasic electric,iar daca curentul este ieftin,atunci folosesc aragaz electric normal.
In rest mincarea tot se arde,tot poti afuma mincarea si ce se mai intampla cand nu te pricepi sa gatesti .
Si mie imi plac astea electrice,de fapt asta si folosesc,electric,dar pretul la electricitate este mic aici.
Indictia este un fel de balarie,parerea mea eu nu am vazut la nici un restaurant aragaze pe inductie,ba nu am vazut electrice si am intrat in destule restaurante,ma refer in spate la bucatarie.
Electrice is folosite acolo unde nu este voie cu gaz,ori nu-s posibilitati. Daca profesionistii folosesc tot gaz inca,aia spune tot,eu asa gindesc.
Faptul ca vinzatorii te aburesc,aia nu inseamna ca este si adevarat ce zic,ori ce spune cineva care are un astfel de aragaz.
Faptul ca o persoana a fost aburita si crede tot ce i s-a bagat sub nas, aia nu inseamna ca ala este si adevarul.Atit timp cit majoritatea folosesc gaz, cum am zis, arata tot.
Financiar, aragazul legat la retea este clar cea mai ieftina varianta. La butelie deja iesi mai scump.
In schimb, plita pe inductie bate la toate celelalte capitole, mai putin la tipul de oale compatibile, care este putin restrictionat. Dar chiar si aici sunt solutii, daca insisti sa folosesti o anumita oala nemagnetica, poti cumpara un adaptor, mai exact unui disc de inox peste care poti aseza orice oala vrei.
Una peste alta, intoarcerea la aragaz e scoasa din discutie, am si renuntat la teava de gaz din bucatarie. E ca si cum ai renunta la aragaz pentru a trece la soba pe lemne.
Pe inductie. E o fericire de cand îl am. Fierbe ceaiul sau cafeaua la minut. La butelie aștepți mult și bine.
Consuma ceva curent, dar, dupa ce am văzut consumul cu un aparat special de calculat consumul, am făcut un calcul și a iesit că, desi consuma ceva curent, ies mai bine decat pe butelie.
Eu am racordat plita pe inductie singur, fara electrician. Cu grija sa respect schema ce a venit cu plita. Dar, na, eu ma pricep la de toate. Nu e complicat, dar daca nu esti in stare, mai bine chemi un electrician
Exista si mesteri bineinteles, ai dreptate despre cum functioneaza plita.
O fi daca ai facut tu calcule.Eu zic ce am vazut, ce vad. Unde pui ca trebuie tigai de fier.Fierbe la minut,pai depide ce putere este,asa dau la aragaz flacara la max si sare cafeau in sus .Eu nu cred ca inductia consuma semin ificativ mai putin decat cele electrice clasice.
Daca ar fi fost mai ieftin pe inductie,atu ci nu ar mai folosi lumea butelii,e mult mai furumos si curat electric.
Restaurantele de ce nu ai de astea pe inductie? Ar economisi f mult,dar eu nu am vazut risnite de astea inductie in restaurante, cum am zis nici in astea noi acu facute, cladire si tot ce este in bucatarie.
Fiecare foloseste ce ii place.Dar daca ai tigai de aluminiu, nu le poti folosi, daca ai din inox de ala nemagnetic nu poti folosi si asa mai departe, deci mie nu-mi plac stifturile astea inductie.
Oricît de tare ai da flacăra la aragaz, tot ia timp sa facă cafeaua. Și dacă o pui pe plita mare, e la fel, plus că riști să distrugi ibricul.
Chestia cu cratitele speciale nu tine. Tot mai multe se fabrică și pentru inductie. Și dacă nu e pentru, exista placi de metal create special pentru acele cratițe sa funcționeze pe inductie.
La restaurante conteaza focul pentru mîncare, cum conteaza cuptorul pentru pizza. Nu scoți o pizza reușită din orice cuptor. La fel și la restaurante, unele mincaruri, ca sa iasă bune, trebuie făcute pe foc deschis. E cam ca cu fasolea din armata, mulți zic că niciodată nu au mîncat fasole mai buna, și știi de ce?, pentru că era făcută la cazan. Nu iasă la oala ca cea făcută la cazan.
Lumea nu folosește pe inductie pentru că una serioasa e destul de scumpă. Nu toți își permit. Dar multi visează la ele. Soția mea a visat doi ani sa aibă una.
Și, eu cred că inductia consuma mai puțin decat cele electrice clasice. Pe ultima treaptă, cea care face cafeaua la minut, pe inductie, consumul e de 1, 7 kw. Poate pare mult, dar merge doar un minut. La cuptorul electric clasic ai o putere de minim 2 kw și stai 5 minute pana se încălzește plita doar, și încă 5 pana îți fierbe cafeaua, și asta pentru că există pierderi semnificative de căldură, in plita ce se încălzește, metalul acela absoarbe multa căldură, plus aerul încălzit de pe lîngă ibric. La inducție e fenomenal, se încălzește doar partea vasului care atinge plita. Poți pune mîna la unu-doi cm de vas și simți că e rece. De aceea e așa de eficienta. Plus că nu se folosește de căldura direct creata de curentul electric, care face că consumul sa fie mare, că de aia și îi zice că e pe inducție.
Or fi bune pentru aia care fac mincare,de economice,nu stiu,trebuie sa compari,sa monitorizezi cam ce diferenta ar fi.
Sa pui placi pe plita,cei magaria aia,mai bine folosesti tigai de astea de fier,banui la cele de fier inductia e cea mai eficienta,comparativ zic cu inox,nu stiu zic si eu.
Se induc e mai bine in fier decat in inox,banui.
Faptul ca nu se incalzessc si alte suprafete asta da,toata energia merge in tigaie,dar eu nu as spune ca ar fi avantaj, faptul ca plita ramane rece si vezi nu te arzi, sau ce mai zic aia acolo, cine sta cu mina pe plita cand face mincare?
Cred ca si reclama e la greu la plitele astea. Daca is asa de bune nu stiu astia comercial de ce nu folosesc.Plus ar salva si curent electric destul.
E bun daca ai plita de asta, eu nu am ca nici nu gatesc, am facut un ceai acum vreo 2 ani,in rest nu imi aduc aminte sa fi facut mincare in ultimii ani buni prefer sa maninc in oras, putin, bun si mereu altceva.
Sa faca altii mincare, aia ce le place jobul asta.
Eu ma gindesc la placile alea radiante de caldura ce ai zis ca ai tu.Sa fac ceva calcule sa vaz cit consuma,stiu asa cit consuma mama acasa cu caldiura pe lemne cu centrala ei,cu munca, cu toate alea, poate o fi mai eficient radiatoare de astea.
Sa izoleze casa la interior, apoi sa pui panouri.Am vazut la magazine dar nu ma apropiai de ele niciodata, nu am fost curios.
Aici pretu, uite un panou pentru 25 mp costa 250$ pentru 50 mp costa 400 si un pic dolari. Upsa astia la magazine au bagat 45% mai bun ca alea electrice calsice eu am citit la specialisti la fabrica si aia ziceau 30-40 %,magazinele au mai bagat si ei ceva,sa fie ca au de unde .
Is frumoase astea de se pun pe perete ca un TV,ori alea prinse de tavan,desi cele pe perete ar fi bune,zic si eu.
Tu unde le ai,cum le ai puse,prinse?
E bun ca intrebat pe aici careva,altfel nici nu eram curios bine nu pentru mine,eu am centralizat,totu in aparatu de AC,baga in tot aptm,oamenii au la casa la fel,AC in pod,ori gaz, ori electric, incalzesc sau racesc toata casa, asa e pe aici.
Dar de ar fi asa 40% mai putin cum zic aia,nu ar fi rau deloc,ma refer comparativ cu un element electric,asta ar fi viitorul radiatoare.
Is curios cum te simti,asa afara stiu cum e cand afara este mai racoare si stai la soare sa te bata soarele,daca e asa cum se zice e bun.
Si daca sa zici costu te duce putin mai mult si decat lemenele tot ar fi bun,desi la lemne pierzi la balamuc caldura,Sau pentru cei care au gaze, daca radiatoarele astea ar consuma cam tot ca si gazu, pai saluti din mers gazul si toate rahaturile ce implica caldura pe lemn sau gaz, calorifere si mereu probleme.
"cine sta cu mina pe plita cand face mincare?" Tu nu gatesti. Intreaba un bucatar sau cine gateste, daca nu s-a ars macar o data serios la plita.
Despre panourile radiante, chiar sunt bune. La - 10 grade, iti mentin temperatura normala 22, 23, cu un consum de 800 de watii. Doar daca mai scade temperatura, atunci trebuie sa facem focul si in soba, ca nu mai face fata. Avantajul e ca incalzeste lucrurile si asta face sa fie cald in toata incaperea. Caldura e placuta, chiar ca si cand stai la soare. Comparativ, un calorifer electric incalzeste doar in jurul lui, si maninca 2 kw. Plus ca nu cred ca face fata la - 10. Si mai e un avantaj: daca pleci de acasa, poti sa il lasi pornit, in siguranta, pe 14-15 grade, si cand vii nu e asa, rece, ii dai mai mult, si in 10-15 min se incalzeste camera.
La cost, ne vine mai ieftin decat lemnele.
Ok,dar eu din ce vad is pe puteri, deci pentru o camera de marimea X ytreb sa pui unu corespunzator, banui ca la tine nu face fata pentru ca este mic ca si putere.
La descriere spune 400 wat pentru un spatiu de 25 mp, deci ala in acel spatiu face caldura de care doresti 20-25 grade indiferent ce tem este afara.
Treb sa stii in zoina ta unde locuiesti, adica pentru RO de cita putere este nevoie.
Ce am spus eu mai sus e pentru ceva mai cald decat RO poate pentru Italia, deci pentru RO banui car fi 5-6 sute wat la 25 mp.
Asta trebuie sa intrebi, ori daca poti gasi pe net cum se calculeaza BTU pentru RO, asa stii ce trebuie si face fata pentru un spatiu anume.
Cind calculkezi asa, nu exiosta sa nu faca fata.Bine probabil ca si consumul o sa fie mai mare,dar va face fata.
Pe plita nu mam ars niciodata,si am facut focu si la sobe de alea cu lemne,nu vad cum ai putea sa te arzi,dar accidente se intampla,dar cum am zis ala nu-i avantaj.
O sa caut pentru RO cum se calculeaza BTU si sa vad cate lemne se foloseste pe an,cit costa lemnele+taiat si ce se mai face,nu pun munca adica cand faci focu,e si aia o munca,nu o pun ca mai iesi,mai faci miscare
Bine la lemne nu ai temp constanta,nu poti controla.
Orice aparat care face caldura fata fata la orice temp,asta daca folosesti aparatul corespunzator pentru acea temperatura.
Am citit pe aici unia au spus ca aparatele de aer conditionat nu fac caldura, ori nu mai is eficiente daca temp scade nu stiu la cate grade afara.
Eu am vazut aici AC in nord, deci frig mai rau ca in RO si aia folosesc Ac pentru caldura.
Nu stiu exact ce tem fac aia, dar banui ca nu ingheata de frig.Dar din ce am inteles, si aparatele astea is facute pe zone de climat.
Ok multam de informatii, e bun de stiut si incercat.
anonim_4396 întreabă: