anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce grosime a cablului imi trebuie ca sa alimentez un consumator de 2000 W

12 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Depinde la ce tensiune și de tipul curentului (continuu / alternativ).

| Illuminati2016 a răspuns:

Daca esti la 230V iti trebuie cel putin cablu de 2.5mm la un asa consumator

Bula
| Bula a răspuns:

Pentru consumator monofazat (220-240V), sectiunea MINIMA este de 2.5mm patrati (pentru prelungitor).
Pentru instalatiile fixe din cladire (in perete sau pe tencuiala) sectiunea trebuie sa fie de 4-6mm patrati, cupru, MONOFILAR.

| popa07ady a răspuns (pentru mihai69):

Hai ca te dai in barci! nu vrei o galeata de curent?

| cristi202 a răspuns (pentru Bula):

Neaparat monofilar? Tatal meu, un electrician batrin ce altceva n-a facut toata viata, imi spunea ca e mai de preferat sa pui conductor litat, ca, la contacte, suprafata pe care face priza este mai buna, si asa si e, ca se muleaza pe contact.

| mihai69 a răspuns (pentru popa07ady):

Nu vreau, că am eoliană.

Bula
| Bula a răspuns (pentru cristi202):

Fara suparare, dar tatal tau nu este electrician atestat!

Folosirea conductoarelor monofilare este obligatorie la traseele de alimentare inchise!
Conductoarele litate (multifilare) se folosesc doar la cablurile unde trebuie asigurata mobilitate, iar la nevoie capetele se cositoresc.
Motivul e simplu: cuprul se oxideaza in timp, conductoarele litate prezinta suprafata mai mare de oxidare, iar la curenti mai mari automat se mareste rezistenta de contact. Acesta duce la incalzirea innodarilor si este sursa incendiilor posibile, eventual chiar si ale exploziilor.

Cuprul (dar si aluminiul) estemetal maleabil, iar la strangerea contactelor se aplatizeaza, marindu-se suprafata de contact, care se muleaza perfect. Daca suprafetele se culca perfect, nici aerul oxidant nu poate patrunde.
Evident, legaturile trebuie facute corect, sa reziste in timp, iar contactele trebuie revizuite periodic.
Nu degeaba, la santiere cablurile in pereti se trag si de necalificati, dar conexiunile trebuie facute de specialisti atestati.

| cristi202 a răspuns (pentru Bula):

Hai ca m-ai lamurit! happy Am sa vorbesc si cu tatal meu, sa vad ce zice si el, poate eu am gresit. Nu cred ca el nu e atestat, odata ce a lucrat pe santier la sondele de petrol ani de zile, iti dai seama ca acolo nu era loc de greseala, rsicul de incendiu sau explozie fiind imens.

Bula
| Bula a răspuns (pentru cristi202):

Este posibil sa fi folosite cabluri mobile la sonde, dar acele cabluri multifilare se monteaza obligatoriu cu papuci /stift-uri sudate sau cositorite pe capetele conductoarelor. In acest caz este mica probabilitatea deteriorarii si producerii unor incalziri periculoase.

| cristi202 a răspuns (pentru Bula):

El nu vorbea de ce făcea el la sonde, ci despre instalațiile obișnuite. Azi îl voi suna, chiar sunt curios.

Bula
| Bula a răspuns (pentru cristi202):

winking

| relian a răspuns:

Trebuie sa stii ce curent ai nevoie pentru acel consumator, in cazul tau e undeva 8.7 Amperi.
Amperii afli impartind W la voltajul tau de exemplu 2000w/220v.asa afli de cati amperi are nevoie consumatorul tau.Se adauga la asta un procent de aprox 20% si afli siguranta de care ai nevoie pentru acel consumator.Asta daca pui siguranta.

Deci stii cati Amperi trage trebuie sa afli ce cablu ca si grosime ai nevoie.Asta depinde din ce material este facut acel cablu si de lungimea la care se afla acel consumator, plus alte chestii dar nu ne intereseaza asa la mm laughing
deci ai nevoie de 1.5 cablu asta in cazul in care au o singura faza.

Sincer nu stiu cum se calculeaza, am stiut doara Amperii si siguranta, dar dimensiunea cablului eu le iau dintr'un tabel, dar acum ca am vazut intrebarea ta pfff naspa, trebuie sa aflu si chestia asta ca nu mai pot sa dorm dupa laughing
Ca sa vezi si tu ce intrebari mai pui.Nu puteai sa iti cauti de treaba laughing eram si eu acum linistit laughing