Se numeste contract de antrepriza. Vezi aici ce contine. Drepturi si obligatii:
https://www.academia.edu/30241269/Contractul_de_antrepriza_FINAL
https://lege5.ro/......odul-civil
Contractul poate fi ori foarte simplu, ori foarte complicat.
Presupun ca, pe tine - ca beneficiar, persoana fizica - te intereseaza varianta mai simpla.
Daca constructorul este o firma (persoana juridica), atunci contractul trebuie sa cuprinda partile semnatare, obiectul contractului (proiectul cladirii de construit + toate autorizatiile necesare) prevazute in anexe atasate contractului, data de incepere si termenul de finalizare a lucrarii, precum si suma cuvenita pentru lucrare (si eventuale transe de plata).
Urmeaza clauzele de garantare, sanctionare /penalizare pentru nerespectarea termenelor, a proiectului de constructie si intarzierea platilor etc.
A nu se uita ca, un SRL (societate cu raspundere limitata) raspunde doar in limita capitalului social inscris si varsat!
Daca constructorul este o persoana fizica (si echipa ei), atunci problema se complica.
In toate cazurile, ultima transa de plata sa se faca DOAR dupa receptia (tehnica si personala) finala a lucrarii!
O sa am toata documentatia gata, adica proiectul cu tot ceea ce cuprinde el si anume arhitectura, structura instalatii etc etc.Nelinistea mea este aceea ca acel constructor pe care al voi gasi pentru executie (neaparat firma)in fata iti spune ceva si cand se apuca de treaba constat ca m-a mintit.Sa fac pe etape? Sa dau banii numai pe ce se executa, eventual un avans la inceput? Ma gandesc! nu ar trebui ca acel contract sa contina si ceva de genul...(Eu constructorul imi asum responsabilitatea pentru angajatii mei care sunt profesionisti, respecta programul de lucru, nu consuma alcool sau nu vin la munca sub influenta bauturilor alcoolice.) Cu ce numar de angajati va lucra pe parcursul constructiei... ceva de genul acesta nu discuta?
Multumesc,am de citit material didactic.Bine de stiut anumite lucruri dar vreau ceva mai concret, mai simplu.
Detaliile referitoare la muncitori nu te prives, e treaba constructorului (poate sa lucreze si cu cimpanzei ).
Principiul este: tu dai proiectul verificat si banii, constructorul da lucrarea finalizata, la cheie.
Daca, pe parcurs, apar probleme tehnice, atunci este treaba constructorului si a proiectantului.
Obligatoriu un grafic de executie, cu sarcini si sume exacte, cu termene precise si cu formula exacta de calcul a penalizarilor de intarziere. Restul sunt detalii.