Cand este prea umed, daca ai geamuri termopane, se creeaza igrasie pe perete in zone mai putin accesibile (dupa pat, dupa mobila de bucatarie) daca nu ai peretii izolati. Sarea din solnita se umezeste, foi de ceapa cu sare se umezeste sarea sau, in cel mai bun caz un higrometru. Nu-i asa scump: https://www.emag.ro/......DMYBDCMBM/
Iata care este nivelul optim de umiditate, in functie de temperatura de afara:
Daca temperatura de afara este cuprinsa intre 10 si 20 de grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui sa fie in intervalul 40-50%;
Daca temperatura de afara este cuprinsa intre 0 si 10 grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui sa fie in intervalul 35-45%;
Daca temperatura de afara este cuprinsa intre -10 si 0 grade Celsius, umiditatea din interior ar trebui sa fie in intervalul 30- 40%, pentru a evita condensul.
Daca nu pătrunde abur de la bucătărie este și firesc să fie aerul uscat.De aceea este indicat sa pui un vas cu apa pe calorifer sau soba de încălzit.
O metodă empirică de determinare a umidității aerului este să pui o sticlă (goală!) juma' de oră la congelator, învelită într-o cârpă uscată) apoi o scoți și o aduci în camera respectivă, o "dezvelești" și vezi cât condens se adună pe ea.
Chiar daca aerul e uscat, sticla tot va face condens cînd va de căldură, pentru că aerul are un anumit grad de umiditate.
Ca sa dovedești "empiric", trebuie eventual să masori condensul (cantitatea de apa adunata pe sticla), cînd aerul e uscat și cînd e umed. Dar nu o poți face cu precizie, pentru că, pentru precizie, trebuie să știi atit ambele grade de umezeala a aerului, și a celui uscat, și a celui umed, dar și temperatura sticlei cînd o scoți, și temperatura din locul unde este pusă sticla mai apoi.
Cu un aparat care masoara umiditatea, cel mai sigur. Exista termometre care masoara si presiunea atmosterica, umiditatea. Sau orice desumidificator sau umidificator de aer care se respecta are incorporata aceasta optiune si controleaza automat umiditatea
ralucaralu întreabă: