Usuci coji de banane si le macini pe cat posibil.Scrumul de tigara inlatura diversi daunatori, coaja de ou pisata la fel ajuta prin aportul de calciu. Cam atat stiu.
Iti recomand sa mergi in parc si unde vezi un musuroi de cartita, ia-l acasa.Cartitele merg doar pe unde pamantul e de buna calitate, pentru ca prada lor, ramele, acolo stau.
Intelegi se inseamna ingrasamant, sper ca ai o punga sa versi
Poti face ingrasamant pe baza de plante(frunze moarte), sau pe baza de excremente animale, in general de vaca, sau daca vrei sa plantezi ceva acid(ceapa de exemplu) folosesti material de la porcine.
Bineinteles nu faci asta in casa, pentru ca in procesul de descompunere se degaja un miros insuportabil, si dureaza vreo 3 luni, trebuie mentinuta umezeala la 80%, e mult de munca.
Tot cartitele sunt baza.
Poti face, scuze de exprimare, caca in ghiveci.
Ingrasamintele naturale sunt ingrasaminte rezultate din descompunerea substantelor organice de origine vegetala sau animala.
Pentru prepararea ingrasamintelor naturale, ai nevoie de 2-3 mp de teren in spatele casei (asta daca stai la casa), la bloc nu prea ai cum sa faci asta decat daca ai teren in jurul blocului si vecinii sunt de acord.
Poti realiza compost sau mranita. Compostul este rezultat din frunzele uscate si alte parti de plante, care sunt adunate intr-o gramada, stropite, si apoi acoperite cu o folie de plastic perforata, pentru a pastra mai bine umiditatea si pentru circulatia aerului. Din cand in cand, gramada trebuie udata iar la un interval mai mare de timp rascolita. Ramasitele vegetale se transforma in compost in 2-3 ani.
Mranita se obtine intr-un timp mai scurt, din balegar de vaca sau de la alte animale. Balegarul proaspat este nociv pentru plante, schimband PH-ul solului la valori nesuportate de acestea, in plus in procesul de descompunere se elibereaza substante care le ataca, cum ar fi amoniacul. Mranita este rezultatul descompunerii balegarului intr-un timp de 6-12 luni.
Pentru "imbogatirea" ingrasamintelor naturale, in timpul prepararii lor se foloseste pentru umidificare o solutie in care este amestecata excretia lichida (urina), in concentratie de aproximativ 1/10, care este o sursa bogata de azot.
Pamantul bun de ghiveci este realizat dintr-o amestecatura de diverse pamanturi - pamant de frunze care poate fi recoltat din padure, pamant de telina - din fanete, ingrasamant natural de genul compostului sau mranitei, turba, muschi, si difera in functie de plantele care vor fi cultivate. Pentru rezultate bune in horticultura, iti recomand sa te interesezi de necesitatile fiecarei plante pe care o cultivi, ce este bun pentru una este mai putin bun pentru alta.
Din balega de vaca si cal.Chiar nu glumesc. Daca ai de unde sa iei asa ceva, este chiar un ingrasamant natural care se foloseste la scara larga in agricultura.
Cel mai bun ingrasamint natural este gunoiul de grajd, macerat, adica lasat mai bine de un an dupa ce a fost strans de la animale. Este folosit si pentru rasadnite.Atentie:daca vrei sa il folosesti pentru flori, trebuie amestecat cu pamant bine maruntit, de preferat cel de cartita, altfel arde radacina plantei.Mult noroc.
Buna,
Daca e vorba de plantele de apartament foarte eficienta este drojdia de bere. O lingurita cu varf de drojdie de bere uscata la un litru de apa. Plantele vor straluci de sanatate si vor creste mai repede. Mult succes!
In America in ultima perioada se merge foarte mult pe ingrasaminte naturale. Am vazut intr-un site acum 2-3 ani in urma(nu stiu cum am nimerit pe acolo) un amestec format din zat de cafea (fara zahar), coaja de cartofi, banane, rosii, ardei, morcovi in general resturi de legume lasate la macerat intr-o lada afara sau pe balcom (cca 3 luni in peroada calda). Am facut si eu la fel si am avut o gradina plina toata vara de flori superbe. Am pus acest amestec si in pamantul din ghivece pentru plantele din apartament si acum am toate geamurile cu flori de amarilis, floarea pasiunii si clivii. Va urez succes.
anonim_4396 întreabă: