Robinet sferic (sau robinet cu bila), este banalul robinet pe care il gasesti la orice magazin de instalatii (da un search pe google).
Sincer nici eu nu sunt sigur ca se poate suda stutul pe teava plina cu apa, din cauza ca apa va raci prea repede punctul de contact, procedeul eu l-am vazut aplicat la tevile de gaz. Asa cum am spus, procedeul este util pentru a te racorda la acea teava, nu ai cum sa tai teava dup robinet, pentru ca robinetul va închide doar ramificatia adaugata de tine.
Un robinet sa opresti apa, tot este undeva in strada. Dar trebuie sa vorbesti cu cei de la distributie. Altfel opresti apa la multe locuinte fara drept si platesti amenda usturatoare plus c/v lucrarilor.
Apa e de la rețea? Daca da, atunci ai un robinet înainte la Apometru, oprește apa. Daca vrei sa montezi un robinet înaintea Apometrului nu o poți face tu decât cei de la Apa si Canalizare. Iar ei stiu ce au de făcut.
Sunt ceva robineti care nu se sudeaza chiar daca ai teava de cupru sau otel,au ceva piulite,cu ceva inele,se strang alea si nu mai scapa.
Cand montezi lasi robinetul deschis asta pentru o parte, apoi lasi deschise ceva prin casa, altfel presiunea nu va lasa sa lucrezi.
Mergi la un magazin, dar ceva mai mare, din asta ce vand asa ceva si spui ce cauti, apoi aia stiu ce sa iti recomande.
Dar ca idee sunt astfel de robineti.
Există un dispozitiv de montare sub presiune. Ceva de genul ăsta: https://assets.danfoss.com/documents/74775/AI146686459098ro-000201.pdf
Mai greu sa pui un robinet care sa închidă apa pe acea teava. În schimb poti sa te racordezi cu un robinet ca sa iei apa din acea teava. Adica sudezi un ștuț filetat pe acea teava, infiletezi un robinet sferic, deschizi robinetul si dai gaura in țeavă prin robinet.
Multumesc tuturor celor care mi-au scris (inclusiv prietenului lui Dorel), nu stiu daca imi vad toti mesajul de multumire, (KRONSTATAD, solutia ta probabil este profesionista, insa teava mea este undeva la tara... )
regis, solutia ta pare mai apropiata de contextul problemei mele, imi poti da un link cu robinetul sferic te rog sa vad cum arata, (apropo si crezi ca poate fi sudat un ștuț pe teava fara a o strapunge, nu ma pricep, sunt inginer dar in alt domeniu)
de asemenea, ce crezi odata realizata sudarea robinetului sferic,
teava nu poate fi taiata si pus un dop dupa robinet?