Daca i-ai rupt de la radacina mai ai sanse 50% sa iti creasca daca i-ai scos cu radacina dar daca i-ai rupt fara 0% sanse.
Funda?
Trandafirul se poate inmulti si prin butasi adica prin portiuni de planta de ex un lastar de grosimea unui creion, sau nitel mai gros. Poti face butasirea in uscat sau in verde.Deci asta este raspunsul correct nu alte povesti.Primavara cind se taie trandafirii poti lua din ce se taie si pune chiar direct in pamint sau daca nu poti pune in nisip si acoperi ce ramine deasupra 5 cm, ca se lasa si deasupra o portiune, deci pui o folie de plastic sau cum fac unia pun o sticla de plastic de apa de suc pina cind apar frunzele si cresc cit de cit.In verde estge ceva mai complicat si nu are rost sa te agiti.Dar cel mai bine este sa cumperi un trandafir deja altoit sau care deja are radacina este in ghiveci etc.Cel mai indicat art fi sa achizitionezi un trandafir altoit pentru ca va creste mai puternic, va fi mai vioguros, florio mai frumoase mai mari etc.Dar asta trebuie sa intrebi de acolo de unde cumperi daca acel trandafir este altoit sau obtinut din butas asa cum am arat mai sus.Acum tu ai luat ce ai luat de la o planta de trandafir pe care nu o cunosti.Adica nu stii daca este altoit sau nu.Ca face flori toti trandafiri fac flori indif de metoda folosita la inmultire.Deci daca de ex ala de unde ai rupt tu este un trandafir altoit nu te astepta ca cel ce va rezulta din ce tu ai luat sa se faca ca si ala de unde ai rupt.Repet daca este altoit. Daca este tot asa obtinut prin butasi al tau se va face exact ca si ala. Daca ai intrebari, neclaritati spune. Daca ai rupt un butas ar trebuie sa aiba cel putin grosimea unui creion si ar fi bine daca il pui pentru inceput intr-un ghiveci in care sa ai turba si sal tii la loc mai racoros si umbrit, nu direct in bataia soarelui.Cel putin pina prinde radacini. Turba este acel pamint de la florarie sau unde se vinde asa foarte poros.A nu se confunda turba cu mranita sau mai stiu eu ce alt pamint. Daca lastarul ala este verde si este verde ca acum l-ai rupt il pui in ghiveci cu turba si lasi deasupra iesit in afara citiva cm acolo 5cm si deasupra in cap tai o stivla de plastic si-o pui astfel incit sa aiba un climat foarte umed sa eviti deshidratarea.Si cu siguranta se va prinde, deci ai sanse foarte mari nicidecum zero cum spunea cineva pe aici.Sa nu uit.Atunci cind pui acel lastar, butas in pamintul ala de turba sau daca e poti folosi si nisip va trebui sa elimini toate frunzele, dar toate le tai cu ceva sau le rupi pur si simplu.Nu lasi nimic pe lastar nici o frunza.bafta.
Poti incerca sa-l pui direct in gradina,acoperit cu un bidon din plastic, cu fundul taiat-metoda se aplica in cazul in care vrei sa prinzi trandafiri, dar in luna august, poate merge si acum. Taie-i floarea si incearca, n-ai ce pierde.
Trebuia sa-l scoti cu tot cu radacina si dupa sa il replantezi dar daca nu are radacina si il pui asa de capul lui nu va iesi nimic. sper ca te-am ajutat