Suna firma care se ocupa de mentenanta sa vina sa ti-o verifice... 5 minute e imens. Incalzirea merge ok?
Este ceva normal. Apa de pe tevi care este rece, curge prima. Si pana incepe sa vina apa incalzita din centrală mai dureaza. Asa face si la mine.
Izoleaza-le tu si daca in primele 30 de secunde iti vine apă caldă, iti cedez centrala mea.
P.S. 5 minute ti se par tie dar nu dureaza atat. Nu spui si unde dai drumul la apa calda. Baie sau bucatarie.
Asta depinde de mai mulți factori:
- cât de bună e izolația țevilor;
- de cât timp nu a fost folosită apa caldă;
- nu în ultimul rând, pe unde sunt trase țevile și cât de bine e izolată și casa (apartamentul).
Un lucru e cert însă: cu cât aceste izolații sunt mai slabe (sau lipsesc), cu atât mai mult durează să ajungă apa caldă la robinet.
O altă soluție ar fi instalarea unui circuit închis pe apă caldă, cu flux continuu, dar care ar avea costuri foarte mari și nu cred că e justificată investiția și costul ulterior.
Eu am mai fost in casa la oameni care au centrala si dupa aprox 1 minut incepe sa vina calduta dar la mine timp de 5 minute vine rece ca gheta si nici macar nu e asa veche centrala.
Apa de pe conducte este la temperatura camerei, dacă nu ai utilizat de mult.
Mai întâi se încălzește apa din centrală, pe măsură ce o lași să curgă, apoi cea din țevi, dar și ele sunt reci.
După ce au avut loc toate aceste procese, vine apă caldă.
Apoi să întrerupi să zicem 5 minute.
Dă acum drumul la apa caldă.
Să vezi că apa caldă vine imediat.
De ce, că toate sunt calde și acum centrala ce produce, ajunge la tine.
Așa că centrala nu are nimic,
Eu am apartament cu doua camere, nedecomandat, cu centrala in bucatarie. Pana in baie am 21 m de teava, din centrală, pe apa calda. Teava PPR. Nu spun ca dureaza 5 minute dar 3 minute tot astept. El nu spune unde are centrala, ce presiune are pe instalatie, pentru ca si asta conteaza. Si la ce temperatura este setata apa calda care iese din centrală.
La ce temperatura ai setarea pentru apa calda? Sa iasa din centrala.
La inceput totul era ok da parca cu timpul s-a stricat. Presiunea nu stiu cat e si nici nu ma pricep.
Are, pentru că în momentul când tu închizi robinetul de apă caldă apa rămasă pe țevi începe să se răcească. Și se răcește până la temperatura la care e peretele pe care e prinsă țeava. Dacă o izolezi, și izolezi și peretele, pierderea de căldură va fi mult mai lentă, implicit ajungerea la o temperatură ok după ce redeschizi acel robinet.
Zici prostii. In casa e foarte cald, temperatura normala deci peretii is calzi. Apa am vazut ca vine la temperatura de afara, cand afara e foarte frig apa vine aproape inghetata, cand e vara apa vine destul de acceptabila. Acum cand dau drumul la robinet vine apa inghetata si eu nu pot sa ma spal pe maini cu apa inghetata. Sa nu mai zici tampenii ca te faci de rusine ok?
Ai pus mâna pe perete acolo unde e țeava? nu cred... Și nu spun în baie, și pe toată lungimea ei - de obicei sunt trase pe sub rigips, lipite de peretele ce dă spre exterior. Iar ceea ce spui privitor la temperatura apei iarna față de cea din vară ar trebui să îți ofere direct răspunsul că fix aici e problema.
Aici nu e vorba dacă mă fac eu de rușine, ci dacă tu pricepi un fenomen fizic sau nu.
Peretii tai calzi nu au 42 de grade. Daca ai tevile in perete, neizolate, pierderea de caldura este mare. Totusi nu explica in totalitate apa foarte rece. In schimb traseul lung de la centrala la chiuveta ar putea fi o explicatie, iar activarea functiei "confort" a centralei ar putea fi solutia. Majoritatea centralelor au aceasta functie, care presupune mentinerea la temperatura a unei rezerve apa in interiorul centralei, astfel incat este eliminat timpul mort de la deschiderea robinetului pana la incalzirea schimbatorului de caldura.
Tot la 42 o am si eu reglata. Poti mari la 45 din centrala. Apa care vine de afara este mai rece decat vara si nu are timp sa o incalzeasca suficient.
Presiunea o vezi pe acel manometru de pe panoul centralei. Dar, totusi, functioneaza. Ar fi o problema daca presiunea ar fi sub 0, 5 bari. Nu ar porni deloc.