Cel mai ieftin rezolvi cu vata bazaltica caserata cu folie de aluminiu. Cel mai bine ar fi cu un horn de inox cu izolație, dar e cam scump.
Daca ai suficienta inaltime, o simpla gaura facuta cu un bughiu mai gros la baza hornului poate face minuni. Nu elimina problema, dar elimina efectul, pe acea gaurica hornul tragand putin "aer fals" care impiedica formarea condensului. Dar repet, doar pe un horn suficient de inalt, intrucat acel aer fals fura putin din eficienta lui.
Fumul și negreală este de la particule de lemn transformate în cărbune și nearse. Deci în primul rând nu ai suficient tiraj la șemineu, destul oxigen, și nici temperatură suficientă de ardere ca să transforme carbonul produs în CO2, acolo la nucleul arderii. Mai depinde ce pui pe foc. Apoi nu înțeleg cum iese acel burlan din apartamentul tău doar cu 2, 5 m de burlan. Dacă face cot la ieșire, din nou pierde tiraj. Funinginea acumulată pe coș este inflamabilă și riști un incendiu. Acela era rolul coșarilor, hornarilor pe vremuri să curețe coșul, să nu se aprindă acea funingine, să nu ardă casa.
Negreala lipicioasa este condens, hornurile se fac de obicei din caramida, iar cele metalice se izoleaza.
De asemenea, pentru a fi eficient, inaltimea hornului trebuie sa depaseasca inaltimea acoperisului si a cladirilor din jur.
O alta conditie este respectarea diametrului burlanului și a hornului, care trebuie sa fie cel putin egale cu cel al iesirii din șemineu. Am ramas surprins ca insasi producatorii semineelor vand reductii pentru burlane, desi ei sunt cei care au proiectat si dimensionat iesirea din semineu.
Cat timp aceste 3 elemente esentiale (inaltime, diametru, izolatie) nu sunt respectate, vei avea in continuare probleme.
JUSTERINIandBROOKS întreabă: