anonim_4396
Întrebare recomandată | anonim_4396 a întrebat:

Gasesc si eu pe aici vreo persoana priceputa in zugraveli ( interioare )? Am cateva intrebari din acest domeniu. Nu am zugravit niciodata si de aceea am nevoie si de sfaturi.
Dar mai intai sa raspunda o persoana priceputa in acest domeniu, apoi pun si intrebarea.
Multumesc!

Răspuns Câştigător
| cristi202 a răspuns:

Nu aerisirea e neaparat problema la igrasie. Sunt mai multi factori. Conteaza cum a fost construita cladirea, pozitia incaperii, dar, cel mai important, zugravii meseriasi zic ca lavabila si termopanul sunt moartea peretelui. Chiar si la o casa super OK exista sanse mari sa apara probleme, pentru ca lavabila si termopanul nu lasa peretii sa respire. Oricit s-ar lauda in reclame ca lavabila lasa peretele sa respire. Vrei ca peretii sa respire si sa nu se imbolnaveasca? Da cu var. E mult mai ieftin, si mult mai sanatos, singura problema fiind la aplicarea lui, ca ai nevoie de un meserias adevarat care sa o faca (sunt destui asa-zisi meseriasi care pot face treaba de mintuiala).
Dezumidificatorul rezolva problema doar cit functioneaza, mai apoi, in urmatoarele doua-trei ore, umezeala va reveni, ceea ce nu duce la rezolvarea problemei.
Singura solutie viabila care tine e izolarea peretilor afectati cu "biscuiti" de BCA. Dincolo de micsorarea spatiului, ofera totusi o solutie la problema igrasiei. Mama mea a izolat asa doi pereti negri de igrasie acum vreo 30 de ani si nici azi nu are probleme, desi intre timp a pus termopan la geam, nu stiu cum va fi cand va trebui zugravit, pentru ca acum este un tapet vechi acolo.
Sa nu crezi in solutii sau lavabile magice care se lauda ca ar rezolva problema igrasiei. Poate o fac pe moment, dar mai apoi, problema va reaparea. Si asta din cauza ca mucegaiurile sunt una din fomelele cele mai rezistente de viata.
Daca vrei sa zugravesti de unul singur, e mai complicata situatia daca nu ai mai facut-o pana acum. Trebuie sa ai grija la curatarea peretilor, ca sa ramina cit mai drepti, altfel, te vei izbi de cea mai mare problema pe care o poti avea, indreptarea peretilor cu glet, care in cazul tau va fi incarcarea peretilor (sa se scoata un perete drept din glet e totusi atributul unui meserias zugrav), si va trebui sa te inarmezi cu multa rabdare si la gletuire, dar mai apoi la indreptarea lor prin slefuit. Si suficient praf incit sa nu iti placa prea mult treaba asta.
In ce priveste materialele si sculele, in loc de 15 l de lavabila, pune 8, ar trebui sa iti fie de ajuns la o camera de 16 mp. Si in loc de smirghel (banda abraziva), ia vreo doi bureti de slefuit, ii tii mai bine in mina, si sunt facuti special pentru glet, deci va merge treaba mai bine. Si mai adauga o bidinea, cu care sa speli peretii si sa dai amorsa (la amorsa poti folosi trafaletul, dar fiind incepator, ai sanse reale sa te stopesti cu el), o galeata din cauciuc in care sa faci materialul, e doar 6 lei la Dedeman, dar, fiind flexibila, te va ajuta mult la fiecare curatare a ei. Si gletiera, ca peretii cu ea se indreapta. Sa nu uiti de gratarul sau tavita de pe care iei lavabila in plus de pe trafalet si uniformizezi trafaletul cu vopsea. Zimbesc mereu cand vad reclama la lavabila in care "meseriasul" baga trafaletul cu totul in galeata cu lavabila, fa asa si vei stropi totul in jur happy, bagi trafaletul doar cit sa atingi mai bine cu marginea rolei, si o faci de trei patru ori pe tot trafaletul (misti rola pe gratar la suprafata lavabilei pentru aceasta), iar mai apoi dai cu el pe gratar sa se uniformizeze lavabila pe trafalet.
Daca vopseaua veche a inceput serios sa se scorojeasca, eu as curata toata camera, caci exista riscul ca mai apoi si cea care e OK sa se "curete". Nu iti doresc ca, dupa ce ai udat de doua ori peretele, spalat plus amorsat, sa te trezesti ca atunci cand dai prima sau a doua mina de lavabila, care e destul de "sticky", deci inca doua udaturi serioase, sa ti se ia vechea vopsea pe trafalet, si ca ai ce curata si de pe el, si de pe perete, incit ajungi sa iti doresti sa nu fi inceput happy!
Dupa ce cureti peretii, ai urmatoarele operatii de facut:
1) spalat, cu cit e mai multa apa cu care o faci, cu atit mai bine, totusi, nu pune furtunul pe pereti happy!
2) amorsat, prepari amorsa in dilutie cu apa in proportie de 1:4, si uzi binisor peretii dupa ce s-au uscat bine de pe urma spalarii, ideal e sa faci asta a doua zi dupa spalare. Amorsa se va usca in cateva ore, deci daca o dai dimineata, la prinz poti da prima mina de glet
3)Dai prima mina de glet, dupa ce il faci in galeata cu apa pana la consistenta smintinii bine facute. Iei cu spaclul intr-o mina din galeata si pui pe marginea gletierei aflate in cealalta mina, cit sa il poti intinde pe perete cu acea margine, la un unghi de aproximativ 20-30 de grade cand gletiera e plina, si care il scazi pana la 15 grade pe masura ce intinzi gletul pe perete, dind din toate directiile mai apoi pentru a indrepta. Si o faci cu grija, sa astupi gaurile si denivelarile, dar totodata sa nu incarci prea mult, ca sa nu ai prea mult de slefuit mai apoi. Se usuca mai greu, revii cu operatiile a doua zi. Ideal e sa o faci cu glet de incarcatura (sunt doua feluri de glet, de incarcatura, pentru umplerea gaurilor si denivelarilor serioase, si de finisaj, care da aspectul frumos a gletului la sfarsit) dar cred ca te poti descurca si cu gletul de finisaj, daca doar vopseaua veche a picat.
4) Daca e nevoie, revii si cu al doilea strat de glet, deci nu e neaparat si al doilea. Dupa ce ai inspectat cum a iesit primul. Daca e nevoie, slefuiesti acolo unde e nevoie pentru ca ai incarcat prea mult, altfel, daca revii cu al doilea strat, vei avea nespus mai mult de slefuit. De regula, un meserias nu are nevoie de asta., dar tu cu siguranta vei folosi mai mult glet decat in mod obisnuit. Si la fiecare strat astepti sa se usuce cit mai bine. E o regula de aur. De aceea eu nu ii cred pe cei ce zic ca fac o camera intr-o zi-doua, dupa cum vezi, e o procedura laborioasa, care necesita timp, mai ales timp pentru uscare. Nu ai lasat peretele sa se usuce, risti sa se cojeasca mai apoi.
5) Amorsa pentru lavabila. Tot 1:4 o faci. Se usuca la fel ca prima.
6) Prima mina de lavabil. Amesteca bine, daca folosesti pigmenti pentru realizarea culorii. Poti sa pui si putina apa, pana in 10%, se va manevra mai usor. Recunosti ca e consistenta buna daca curge incetisor pe un bat bagat si scos din lavabila. Nu te speria daca in urma ta, la un sfert-o jumatate de ora de la aplicare, peretii vor avea pete (daca dai cu alb, nu se observa asta). E procesul de uscare, si e asa pentru ca in unele locuri peretele absoarbe ceva mai repede lavabila decat in altele, ceea ce duce la uscarea ceva mai rapida. Eu m-am cam speriat cand am dat prima data de unul singur happy. Dar dupa cateva ore se va vedea frumos.
7) A doua mina de lavabil poti sa o dai cam la doua-trei ore de la prima. Eu as lasa-o totusi pe a doua zi, pentru o uscare completa. Insa in instructiunile lavabilului vei putea vedea ca se permite aplicarea dupa cateva ore. Poti sa o diluezi nitel cu apa, eu insa o dau asa cum e, rezistenta ei e mai buna asa.
Cit despre suprafetele pe care nu vrei sa le cureti, e corect cum vrei sa faci, slefuiesti putin, speli, amorsezi, si apoi poti da cu lavabila.
Gleturile cele mai bune, cele de finisaj: in Timisoara, pana acum vreo 11 ani, foloseam, ca mai toti meseriasii de acolo, gletul Ceradez, venind in Bucuresti, am descoperit ca aici mai toti meseriasii nici nu auzisera de Ceradez happy, pentru ca nici nu era comercializat decat intr-un supremarket de bricolaj, foloseau pe atunci Atlas, de la Apla, acum cand am de lucru, lucrez cu Ceresit, CT 127 fiind foarte bun. Fiecare dintre ele e bun, te sfatuiesc sa nu iei Atlas, ca e problema la slefuire, devine foarte dur. Intr-un fel, de aceea eu m-am invatat sa trag gletul asa cum ar trebui sa o faca un meserias, fara sa mai slefuiasca dupa, eventual decat cate putin. Ceradezul ar fi bun pentru rezistenta sa verificata de mine, si pentru ca ai putea sa il folosesti si ca glet de incarcatura, chiar de e de finisaj, ceea ce presupune aplicarea in straturi subtiri, insa daca nu exagereazi, poti merge si ca glet de incarcatura cu el. La CT 127 imi place ca se lucreaza usor cu el, e finut (desi Atlasul e mai finut, dar parca e mai lipicios). Nu te uita ca se slefuieste mai greu, la el e mai acceptabil, adevarul e ca cu cit se slefuieste mai greu, cu atit mai bun si mai rezistent e gletul. Eu zic sa mergi pe CT 127, e usor de lucrat cu el, dar si il gasesti si in cele mai mici depozite, inca o dovada ca e bun e ca se vinde.
Cam atit am avut de zis, deocamdata. Daca mai ai intrebari, poti sa mi le pui.
Iar daca vrei sa fie treaba facuta cit mai bine, pot veni sa te ajut, pretul va fi cit se poate de acceptabil (as face-o si pe gratis, dar, pentru ca ia ceva timp, trebuie sa traiesc si eu din ceva), fac asta pentru ca si eu am fost ajutat de cei de pe TPU cand am fost la greu. Singura mea grija in ceea ce te priveste e la trasul gletului, acolo e cel mai dificil. Sau as putea sa vin sa te ajut, fara cost, doar sa iti trag gletul.
Dar, daca vrei sa faci totul singur, ti-am dat indicatiile necesare, si nu pot decat sa iti urez, pentru cand o vei face, "spor la treaba!"

8 răspunsuri:
floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Poți încerca să-l întrebi în privat. Eu zic că știe.
https://www.tpu.ro/utilizator/lmot

| cristi202 a răspuns:

Sunt si eu pe aici. Cred ca pot sa iti fiu de folos, deci astept intrebarile tale.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru cristi202):

Am o problema cu o camera de 16 metri patrati. Mai ales iarna este problema cu igrasia,cel mai probabil proasta aerisire si pentru iarna asta urmaresc sa cumpar un dezumificator pentru a evita sa mai apara mucegiul. Cred ca proasta izolatie a geamului,nu pot sa imi dau seama ce se intampla.
In fine. Problema ca pe tavan s-a umflat zugraveala si sta sa cada. Am mai dat cu spaclul, se curata zici ca e coaja de portocala. S-a curatat pana la glet, nu pana la tencuiala. Stiu, se cere zugravit si vreau sa stiu si eu cum sa procedez. O voi face, dar la primavara dupa ce se incalzeate afara.
Intre timp am mai cautat pe internet informatii despre cum sa zugravesc singur camera. Pentru 16 metri patrati am nevoie de cel putin 15 l de lavabil, trafalet cu coada, pensula pentru zonele in care nu pot trece cu trafaletul, banda abraziva granulatie 100-120, amorsa, glet pe baza de ipsos, spaclu si cam atat? Cam asta am retinut eu din informatiile gasite pe internet. A si amorsa trebuie sa fie din aceeasi producator cu lavabilul.

Bine, dar atunci cand zugravesc nu vreau sa curat toata zugraveala veche de pe perete cum am vazut in majoritatea instructiunilor. Eu vreau sa curat numai acolo unde zugraveala sta sa cada. Apoi sa astup gaurile cu glet pe baza de ipsos si restul peretelui unde zugraveala veche se tine bine vreau doar sa slefuiesc cu granulatie 100-120 fara sa "raschetez" cu spaclul toata zugraveala de pe perete. Apoi amorsa si lavabil. Vreau sa stiu daca voi proceda corect. Si bineinteles, va rog sa imi spuneti daca este obligatoriu si a doua mana de glet.
Dupa cate am citit pe internet, a doua mana de glet se aplica dupa ce s-a uscat prima mana de glet.
Iar inainte sa aplici a doua mana de glet trebuie slefuit peretele si apoi aplicat? Si in cat timp de la aplicarea amorsei trebuie aplicat lavabilul?

Poate imi recomandati si un glet bun. Prima data ma orientasem pe CT 127, dar pe internet unii zic ca e bun, altii zic ca nu. Cica gletul de la Ceresit se slefuieste mai greu. Ma refer la review-urile dedeman pentru ca de acolo urmeaza sa cumpar materiale.

Multumesc!

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru cristi202):

Un raspuns cum am cautat mereu. Un raspuns exact si la subiect. Am intrebat si pe alte forumuri/bloguri si nicaieri nu am primit asa raspuns detaliat. Chiar apreciez interesul dvs. pentru a ma ajuta si a ma sfatui.
Nu stiu ce sa mai zic, m-ati lasat fara replica.

| cristi202 a răspuns (pentru anonim_4396):

happy Chiar fara replica, nu am vrut sa te las. happy
Ma bucur mult ca am putut sa iti fiu de folos!

| HatzzzJhonule a răspuns:

Nu

| HatzzzJhonule a răspuns (pentru anonim_4396):

Cu plăcere...

| TudorVali a răspuns:

Folositi MAI de la Adeplast, un mortar antiigrasie care se foloseste la tencuirea peretilor pentru a preveni aparitia igrasiei la bai, Asigura o aerisire buna a peretelui.