| Zuse a întrebat:

La ce interval vidanjezi o fosa de 1000 litri pentru 3 persoane?

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

O fosa septica nu este un rezervor de acumulare, in interiorul ei au loc procese chimice serioase, care pot fi si stimulate. Daca este corect dimensionata, construita, instalata si exploatata, o fosa septica etansa se vidanjeaza o data la 3 ani, iar una neetansa aproape niciodata.
Pentru 3 persoane exact atat se recomanda, 1000 de litri.

8 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Doar 1000? Maxim o luna, as zice. Pai gindeste-te ca tragi apa doar de doua ori pe zi/om, vine un volum de cel putin 30 de litri/zi.

| darrio2007 a răspuns:

In jur de o luna.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Depinde si de fosa. Daca este din cea cu eliminarea apei dureaza mai mult. Daca retine toata apa, in fiecare luna de cateva ori. De exemplu. La mine suntem doua persoane. Consumam lunar intre 10 si 16 metri (Apropo! Nu se scrie "1000 litrii" ci "1000 litri") cubi. Pe langa asta se mai aduna si fecalele. Deci 1000 litri iti va ajunge cateva zile. Eu, cand stateam la casa, aveam o groapa septica facuta cu pietre de rau mari dar cladite una in lipsa celeilate. Astfel apa se scurgea in peretii gropii (se si filtra cu ocazia asta) si ramanea doar grosul pe care-l luam cu vitanja o data la cateva zeci de luni.

| jacexoxo a răspuns:

Depinde de fosa tine-o mai mult daca elimina apa, dar cel mai ok ar fi la o luna

regis
| regis a răspuns:

Cred ca reactia ta e putin exagerata, omul intenționa sa te ajute.
Cu o cautare pe google o sa gasesti multe sfaturi cu privire la utilizarea ei. As da si eu unul singur, daca mai e posibil separa bucataria și masina de spălat.

| Zuse explică (pentru regis):

Da este exagerat! Stiu ca unora le place sa creada ca eu cred ca am vorbit frumos. Situatia e de asa natura.

Masina de spalat este separata de baie, dar daca vrei sa explici in ce sens te referi pentru ca la urma ambele se scurg in aceas fosa.

regis
| regis a răspuns (pentru Zuse):

Iti explic, ca poate merita.
Am vazut separarea asta la casa de vacanta a unui olandez. Sunt doua persoane, au o fosa de cca 1000l, nu au vidanjat-o niciodata de cand stau aici (vreo 15 ani). Ce e drept, locuiesc doar de primavara până toamna, iar peste iarna se retrag in Olanda.
El a facut asa: a sapat o groapa, a tapetat-o cu nisip si apoi cu geotextil, a umplut-o cu pietroaie si cu peturi goale, iar in mijlocul lor a tras scurgerea de la bucatarie, unde are atat chiuveta cat si masinile de spalat vase si rufe. Bineinteles, a acoperit totul cu geotextil si apoi cu pamant si gazon, astfel incat nu se mai vede nimic. Ba chiar imediat langa sau posibil chiar deasupra, a lasat o mica adancitura (sa zic un 30 cm sub nivelul restului gradinii, cu un diametru de 3-4 metri, in panta foarte usoara) in care prin pamant ajung scurgerile de la acoperiș. Aici vine toata apa de ploaie de pe casa si anexe, dar se face balta numai cand ploua torential. In fine, asta e o alta discutie.
Stiind ca are fosa, am fost curios de ce a mai facut gropoiul cu pietre si mi-a explicat ca scurgerea de la bucatarie nu are ce cauta in fosa septica, pentru ca detergentii incetinesc fermentarea si oricum nu se descompun, prin urmare acumularea lor chiar intr-o fosa separata nu se justifică (bine, mai sunt si unii bio, dar e alta discutie).

| daculliber a răspuns:

Calculează volumul unui excrement + apa din vas x cat faceți pe zi si vezi in cât timp se umple