Puffer-ul este foarte bun, pentru că stochează energia sub formă de apă caldă. În acest fel, după ce s-a stins focul, pompa din instalația de încălzire va recircula apa fierbinte din puffer, nemaifiind nevoie de o realmentare cu combustibil a centralei pentru o perioadă.
Despre calorifere: le recomand pe cele din aluminiu, fiindcă se încing foarte repede. În felul ăsta, aerul din cameră se încălzește și el mai repede. Tu, ai nevoie să încălzești încăperea rapid, nu să aștepți să se încingă ditamai caloriferul din oțel gros.
Am încercat să îți explic cât mai simplu. Sper că ai înțeles.
Pufferul este util pentru centralele pe lemne, din doua motive. O data ca nu poti sincroniza perfect cantitatea de caldura degajata de foc cu cea necesara in locuinta, apoi ca prelungeste semnificativ intervalul intre doua alimentari ale centralei. Bineînțeles ca se poate si fără.
La o centrala pe peleti, pufferul isi pierde aproape integral utilitatea.
Centrala o alegi dupa preferinte, evident o centrala pe peleti are avantajul comodității si a reglajului precis, o centrala de inox va rezista foarte mult in timp, una de tabla este ieftina... fiecare are avantaje si dezavantaje.
Dar daca optezi pentru o centrala pe lemne, ca e de inox, de tabla sau de fonta, utilitatea pufferului ramane aceeasi.
Caloriferele au rolul se a prelua caldura din apa si a o transfera aerului din incapere. De aceea cele mai bun material pentru confecționarea lor este cel care conduce cel mai bine caldura. Deci in ordine descrescătoare: cupru, aluminiu, otel, fonta.
Intrucat cele de cupru sunt rare și scumpe, cele de fonta au volum mare de apa, transfera greu caldura si sunt eficiente doar la temperaturi foarte mari ale agentului termic, opțiunile reale sunt aluminiu si otelul. Indiscutabil aluminiul este si mai eficient si mai trainic, dezavanaj este doar costul.