Pigmentul specific din lac [poate ai pus de la 2 producatori
lac1-cam1 si lac2-cam2 ] a reactionat chimic cu fibra lemnului sau cu ce a fost tratat lemnul in fabrica; normal lacul transparent ramane asa, culorile apar in cazurile "anomalie".
Poti reface lucrarea daca nu poti dormi de "anomalie", cauta lacuri pe baza de apa premium eventual de la Tikurila, alea pe diluant intoxica casa si 6 luni dupa ce le-ai dat si vaporii organici nu-s de respirat decat de cauti leucemia si cancerul.
Sigur a facut lacul reacție chimică. Însa trebuie sa descoperi de la ce, și asta nu e chiar ușor.
O poza macar ar spune într-adevăr multe.
Https://ibb.co/wWjvW6n
aici e poza, cam așa arată, oare de la ce să fie, nu e extins in toata camera,
E clar că o substanță lichidă a ajuns in acea porțiune. Ceva ce a căzut pe parchet și s-a imprimat in el. Lemnul, cînd se uda, și mai apoi se usucă, se poate vedea ultimele porțiuni de umiditate la îmbinări, acolo se usucă mai greu, și aici e cam la fel. Ceva a ajuns acolo, a intrat în îmbinare, și în fibra lemnului, de aceea sunt acele dungi perpendiculare pe îmbinare, s-a uscat, dar a rămas impregnata in lemn substanța activă care a facut reacție cu lacul. Din fericire, acele dungi arata că nu a intrat în profunzimea lemnului, e doar la suprafață. Cred că dacă se slefuia cum trebuie, nu ai fi avut probleme. De ce cred că nu a fost slefuit cum trebuie? Placa de lemn nu e perfect plana, se vede la margine după umbra că are o anumită curbura, muchia fiind mai jos decât planul suprafetei plăcii. Ori, șlefuirea trebuia să facă placa perfect plana.
Ce se poate face? Exista o soluție, dar e migăloasă. Trebuie slefuita acea porțiune cît mai bine, pana dispare pata, apoi dat din nou cu lac, ideal alt lac. Daca apare din nou, din nou trebuie șlefuit, și aplicat peste locul unde e pata un strat de vopsea acrilica, care va avea rolul de bariera intre acea substanța și lac, încît nu va mai avea loc reacția care sa facă să apară acel verde. Operația in sine nu e cine știe ce, e ușor de făcut, problema e la culoarea vopselei, că trebuie făcută să fie cît mai exact cu a parchetului. Daca se reușeste, nu va mai fi nimic vizibil, eventual va fi o mica diferența între culoarea petei de vopsea și culoarea parchetului, insesizabila. Daca vrei, te pot ajuta in acest sens, pentru mine ar fi o provocare.
Se poate face sa nu se vadă. Chiar daca nu se obține aceeași nuanță, trecerea la cea a vopselei poate fi făcută gradat, prin degradeu obținut prin diluție, daca diluezi mai mult vopseaua, devine translucida, deci se combina cu nuanța parchetului. Singura problema ar putea fi la aplicarea lacului, pe vopsea sa se vadă un pic diferit ca pe lemnul parchetului. Dar și aia se poate rezolva, se da cu vopsea pe o mostra apoi cu lac pe ea, și se compara cu parchetul lacuit. La acrilice, cele pe baza de apa, e avantajul că se usca rapid, 10-15 min.
Carp_Novac_1998 întreabă:
anonim_4396 întreabă: