| 29mai a întrebat:

Pentru o construcție din lemn de 10×10 trebuie neapărat fundatie? Mă gândesc să torn doar o sapa de ciment de 20 cm și în el sa bag suporți metalici

10 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Depinde de teren, dacă este bun nu cred că trebuie neapărat însă ar fi recomandat.

Răspuns utilizator avertizat
| dullcat a răspuns:

Da, trebuie.

| 29mai explică (pentru TornadoIDS):

Grajd pentru animale 3 metri înălțime 12 metri lungime cu 12 lățime

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| relian a răspuns:

La orice constructie este nevoie de o fundatie cit mai stabila, mai puternica.
Asta pentru ca nu face casa aia in fiecare zi sau pentru 2-3 ani.Solul se lasa, ce spui tu sa faci crapa, iti garantez.
10x10 mteri este casa in toata regula, asa ca o fundatie solida ar fi nu optionala, mai degraba obligatorie, asta pentru ca toata acea constructie sta pe sol, pe acea fundatie.
Odata facuta acea copnstructie, greu mai poti dupa repara sau remedia problema aparute la baza acelei constructii.

Iti spun din experienta, iti spun din ce constructie se fac aici in America si facute slab, nu asa cum ai spus tu, se baga ceva beton mai gros, s-a zicem cam 25-30 cm doar la exterior, toate zidurile exterioare asa au bordura asta, care atentuie nu are fier beton in ea laughing
apoi se pune in rest o placa de beton maxim 20 cm, uneori mai subtire, nici in aceasta placa nu este bagat fier.
Ce se pune? Pun astia asa la 2 metri sau mai departe sufa, legate de bordura aia exterioara, cam asta e toata fundatia la o casa in SUA.

Este praf laughing toata bordura, toata placa crapata.Aici deja exista afaceri, care se ocupa cu asa ceva, repara fundatii, nu exista casa sa nu aibe probleme cu fundatia.
De ce? Pt ca este o caricatura de fundatie, pentru ca aia nu-i fundatie.

Ce ar fi bine sa faci tu? Faci gauri in pamint, adinci, stiu si eu cit poti tu de adinci, 1 metru sau 1.5 metri asa diametru undeva la 20 cm pe linia zidurilor, la colturi, la anumite distante, toate la acelasi nivel si lasi fierul din ele sa iasa in sus.

Dupa indoi fiarele alea, si peste torni acea placa de bebton, nu sapa cum spui tu, deci torni o placa de 20 cm grosime cu fier beton in ea. Dupa construiesti ce doresti tu deasupra.

Ce spui tu sa pui sapa de ciment laughing si peste stilpi metalici, iti dai seama ca stilpii aia rupe acea sapa, o rupe garantat.
Mai degraba sapi gaura la 1-1.5 metri, pui stilpii aia de metal, bagi beton, apoi poti pune sapa aia ce spui tu.

In orice caz sa torni doara sapa, fara beton cu armatura, in citiva ani o sa iti para rau, o sa apara probeleme de n-o sa mai stii ce sa faci.

De aia se numeste fundatie, baza oricarei constructii, aia trebuie sa fie solida, cu cit mai solida, cu atit mai bine, constructia va tine in timp mai mult, cu cit are fundatia mai buna.

Daca faci pentru animale, acum am citit, torni placa de beton cu fier in ea, dar solida, pentru ca de torni ce spui tu, se duce in 1-2 ani de suflet, animalale alea fac acolo de toate, urina etc, trebuie sa torni beton gros si cit mai solid cu fier in el.

Bine tu faci ce vrei, dar animalele alea mergind pe sapa ce te gindesti tu sa pui, o va marunti cu copitele laughing.

Dar fiecare face ce stie, fa cum crezi.Eu asa as face fundatia foarte solida, apoi poti pune pe ea stilpi aia metalici.
Nu poti pune pe o sapa stilpi metalici care sa sustina apoii constructia.

regis
| regis a răspuns:

Sarcina nu se va distribui egal pe suprafața șapei, prin urmare nu prea te ajuta foarte mult si sunt mari sanse sa crape.
In plus, iesi mult mai ieftin sa torni o centura pe intreg perimetrul, la inaltimea dorita de 20 cm, armata cu 4 fire de fier striat cu etrieri, din care doua fire sa ramana in centura, doua afara, pentru a fi legate cu placa de pardoseala. La fiecare stalp cobori cu pahare la vreo 60-100 de cm adancime (in functie de natura terenului), cu armatura legata cu cea a centurii.
Pentru placa de pardoseala ai nevoie de o armătură usoara din plasa sudata, asezata peste umplutura, la randul ei acoperita cu folie de construcții. In loc de 20 cm, grosimea ei o poti face de 5-6 cm, de unde faci economia.
O astfel de fundatie este incompatibil mai rezistenta decat o placa de 20.

| 29mai explică (pentru regis):

Am ales să torn o fundație până la urmă 50 cm adâncime și 30 lățime