| Daniel26 a întrebat:

Referitor la un boiler electric pe care il am instalat in baie: Poate cineva sa imi spuna cum este mai avantajos: sa tin boiler-ul permanent in priza sau doar atunci cand am nevoie de apa calda? in care situatie consuma ma mai mult curent electric?
Dupa un anumit timp, ar trebui folosita o solutie anticalcar?
(il am din 2009, deocamdata merge ok, dar ma intreb daca este nevoie si de o astfel de solutie impotriva calcarului). Multumesc.

14 răspunsuri:
| viotedy a răspuns:

Sa-l tii in priza mereu, eu nu am folosit nimic.

| anonym000000 a răspuns:

Pai daca il ti mereu in priza oricum se opreste cand e plin.dar e posibil sa consume mai mult curent cred daca e permament in priza. Nu cred ca are nevoie de nici o soluie anticalcar. si eu am tot boiler pe curent, si nu ii pun nici o solutie.

| prisacarul56 a răspuns:

Tine boiler-ul permanent in priza.In momentul cand apa atinge temperatura dorita, termostatul comanda dezactivarea rezistentelor si apa i-si pastreaza mult timp temperarura dorita.Rezistentele mai pornesc din cand in cand fara a afecta consumul de curent foarte tare.Asa in momentul cand ai nevoie de apa calda, ea va curge in scurt timp, altfel in cazul in care pui in priza boilerul la fiecare folosinta, timpul care este necesar incalzirii apei este destul de lung si va afecta consumul de curent mult mai semnificativ.Referitor la folosirea solutiei anticalcar, daca in cartea tehnica a boiler-ului se face referire la asa ceva va fi mentionat intervalul de timp in care trebuie actionat cu solutia, daca nu, nu ai nevoie de asa ceva.Numai bine si viata lunga tie si boiler-ului tau.

| IonutDX a răspuns:

Tine-l in priza.

Rezistorul poate fi scos din boiler si apoi pus intr-un vas cu otet sau infasurat intro carpa cu otet. Ca fapt divers otetul poate fi folosit pentru indepartarea petelor de calcar, ca solutie anticalcar pentru masina de spalat etc.

Calcarul depus izoleaza termic rezistorul si poate provoca arderea lui.

| denisuke1998 a răspuns:

Eu iti recomand sa il folosesti doar cand ai nevoie.
Pentru siguranta, foloseste si solutia, nu se stie niciodata.
Bafta!

| DigiMind a răspuns:

Boilerul nu incalzeste apa decat atunci cand este nevoie, datorita termostatului. Deci, consumul de energie electrica tine de cat de mult folosesti boilerul.
Pentru combaterea calcarului nu poti folosi vreo solutie speciala fiindca circuitul de apa este deschis (vine mereu apa proaspata). Poti curata periodic rezistenta electrica din boiler (o demontezi din boiler) scufundand-o intr-o solutie de acet acetic glacial.

| relian a răspuns:

Pai poti face proba o luna tinut tot timpul in priza si alta luna asa doar cind ai nevoie. Daca ai avea ceva sa contorizezi ar fi mult mai usor.Ai instala contorul inaintea boilerului si verificicum am zis.Calcar nu cred ca trebuie sa pui nimic in el pentru ca atita timpcit sta plin cu apa nu formeaza calcar.Chestia aia este pentru masinile de spalat care dupa stau goale si ramin depuneri pe element sil maninca in timp.La un vas unde se tine plin cu apase formeaza asa un felde nu stiu cum sa-i zic pelicula care nu mai da voie metalului sa rugineasca.Deci sigur nu ai nevoie de solutie de care tu spui pentru ca apa intra mereu alta in boiler si nu vad ce poti face in sensul asta. Eventual daca vrei poti scoate elementul si sal cureti asa din cind in cind.Insa asta e tot elementul dupa o vreme se va arde ca il va minca apa.Dar ala il schimbi si aia e tot.Insa nu se arde asa de usor, ii trebuie ani buni pina seva duce elementu. Uite sa iti dau o idee.In america masinile de spalat nu au elementi de incalzire a apei stiai? Nu exista astfel de masini de spalat.Toate iau apa de la boiler si ele doar spala.Niciodata nu o sa auzi de masini de spalat stricate, mai toti le arunca ca s au invechit, ori daca se mai defecteaza ceva este bordul ala electronic.Mie mi se par mai fiabile masinilede spalat din america.Si unele sint facut acolo in europa, ma refer alaWirpool.

| Daniel26 explică (pentru relian):

Interesanta chestia cu lipsa elementilor la masinile de spalat din US. Nu stiam. Pana la urma o sa il las o luna in priza sa vad daca se simte la consum. Faza e ca aici imi vine factura la curent cam la fel in fiecare luna si abia la 3 luni se face regularizarea si platesc eventualele diferente de consum. Dar macar o sa analizez kwh consumati...
Or, daca o sa gasesc o priza din aceea care inregistreaza consumul, ar fi ideal... desi nu stiu cat sunt de bune...
Pana acum l-am tinut in priza doar cat timp am avut nevoie, caci mai plecam de acasa mai multe zile... insa, cand aveam nevoie de apa, trebuia sa astept mereu 30-45min sa se incalzeasca ok apa.
Cu calcarul, acum imi amintesc ca atunci cand am cumparat boilerul am fost intrebat daca vreau si un filtru anticalcar care se monteaza pe teava prin care intra apa in boiler [sau cam asa ceva]... dar nu mai stiam exact si de aceea am scris "solutie anticalcar". La masinile de spalat, presupun ca se poate instala un astfel de filtru dar probabil nu la toate modelele,,, cine stie. Multumesc pentru raspuns si sugestii!

| Daniel26 explică (pentru DigiMind):

Multumesc pentru raspuns. Am impresia ca exista si filtre anticalcar de montat pe teava prin care intra apa rece in boiler, nu-i asa? ar fi bune? ar preveni eventualele depuneri de calcar? Pana una-alta, la indemana este curatarea rezistentei. Chiar am auzit recent o ruda facand acest lucru. Nu stiam insa ca se foloseste acea solutie. Multumesc pentru precizare!

| Daniel26 explică (pentru IonutDX):

Multumesc pentru raspuns si sugestia folosirii otetului. Daca va fi nevoie, vor aplica metoda. Deocamdata nu da semne ca ar fi probleme, desi il folosesc din 2009. Presupun ca daca se formeaza acel strat de calcar, nu o sa se mai incalzeasca apa, nu-i asa? sau nu trebuie asteptat pana atunci si ar trebui sa verific din cand in cand rezistenta?

| Daniel26 explică (pentru prisacarul56):

Multumesc pentru raspuns si urare, asemenea! happy

| relian a răspuns (pentru Daniel26):

Cind pleci de acasa citeva zile poti scoate din priza.Insa cind stai acasa lasa-l asa.Si daca sint prize care contorizeaza incearca.Si eu as face la fel sa stiu sigur cum stau, cit se consuma si daca diferenta nu e mare atunci se poate tine in priza.Filtrele alea anticalcar sint bune dar sa fie filtru din ala cu led sa iti arate cind este muradar, ca asa poti arde elementul in caz ca se infunda filtru si nu mai trece apa de el. Daca apa are f mult calcar e naspa cu filtru. Daca ai tu apa de la tine nu cred sa fie probleme.Eu unde sint boilerele electrice am vazut si dupa 20 de ani de abia atunci sau spart.Ori s-a ars elementu.Si am desfacut si elementu avea intr-adevar depuneri f mari.Nu stiu dar un element nu ar trebuie sa coste asa de mult. Odata am locuit si la Bucuresti si am luat un boiler mic pentru bucatarie deci acum sa zic cam 8 ani sau mai bine si dupa l-am dus mamei si azis ca si acum merge n-are probleme. Iara cu masinile de spalat da este interesanta dar uite asa scapi de probleme. Odata ce ai boiler de care o fi, ca e pe gaz ca e electric de ce sa mai ai si elementi la masina de spalat ca aia aduce numai probleme.

| IonutDX a răspuns (pentru Daniel26):

Trebuie sa fii prevazator si cred ca ar fi o idee buna sa cureti rezistorul, in definitiv functioneaza de 3 ani, in felul asta iti faci o idee si despre cat de dura e apa si la ce interval de timp sa-l cureti.

Toata procedura e destul de simpla, boiler nealiment cu energie electrica, inchizi apa si desfaci rezistorul. In general oamenii numesc elementul care incalzeste apa in mod incorect rezistenta, desi rezistenta e una din proprietatile rezistorului.

| blandete a răspuns:

Salut, iti raspund ...il poti tine in priza el are un termostat insa atunci cand pleci de a casa pentru siguranta ta scoate totul din priza.m ai putin frigiderul asta pentru linistea ta happy cat despre solutie de curatat boilerul ..nu este necesar asa ceva ..boilerul are rolul de a prepara apa calda pentru puncte de consum ( dus. spalator ..lavoar )deci nu e cu circuit inchis ca la centrala termica pe circuitul de incalzire happy insa! un baiat destept scoate stecherul din priza ( faci golirea prin robinetul de golire daca are) daca nu ..scoti capacul de plastic ..scoti flansa.(o sa inceapa sa curga apa si dureaza). dupa care scoti siguranta si acolo vei vedea ca e plina cu calcar. o cureti bine si boilerul la fel ..cat se poate..ai grije sa nu da i peste "dorel" iti las si un numar pentru alte detalii :0761336816