Siguranta este ok, daca apare un scurt circuit declanseaza oricum. Unii au vazut prea multe filme si dupa ce au avut in casa 50 de ani doar doua sigurante fuzibile cu sarma de balot acum stramba din nas daca-i pui siguranta automata curba C ca el a auzit un idiot pe YT ca sunt mai bune B-urile.
Sigurantele automate declanseaza automat la depasirea curentului. Pentru a face sa declanseze cea de 16A ar trebui sa ai consumatori de 3680W. poti aprinde simultan 20-30 de becuri cu led si 10 cu halogen, macar 50 de incarcatoare de telefon, vreo 10 televizoare si 10 laptopuri.Nu mai intram in detalii daca siguranta automata are curba B sau curba C
16 A la 6 becuri?
6A era arhisuficient = 1300W total...acum tinand cont ca vei merge pe leduri maxim 35W/ bec...fa si tu un calcul
Acum tabloul e facut insa buba e ce sectiune au cablurile.
Sa bagi 20A pe un cablu de aluminiu de 2.5 sectiune nu e la fel cu a baga 20A pe un cablu de cupru de 4 sectiune.
Electricitata e grea. Ia o carte si citeste, sau angajeaza un electrician autorizat, ca altfel dai foc la casa
Bună ziua pe mine mă interesa dacă siguranța de 16 a este prea mare pentru alea șase becuri?
Adică ce se poate întâmpla dacă siguranța este prea mare pentru consumator mic?
Tabloul ala cine l-a facut?
Daca e facut de un electrician autorizat, nu ai de ce te teme. Dar daca l-ai facut tu la sfaturile unor "stiutori", cheama un electrician sa verifice.
Nu, eu nu ma pricep.
Felicitări, e un tablou bun dacă sudezi în casă iar în caz de probleme poți sta liniștit, siguranțele rezistă chiar dacă firele prin pereți iau foc.
Bănuiesc ca sunt și curba, C, și atunci e treaba perfectă, tabloul ăla nu protejează mai nimic.
Disjunctoarele (siguranțele MCB) la instalații clasice cu conductor de 1, 5 și 2, 5 secțiune, ar trebui să aibă maxim 16A la prize (toate prizele de 220v au maxim 16A) și neapărat curba B, cele de lumini pot avea 6-10A e super suficient.
Diferențialul pe general să fie neapărat RCCB tip A la 30MA și poate avea orice amperaj mai mare de 40A, ca el protejează doar la curentul rezidual (simte când te curentezi și dă afară instant)
Pentru boiler/delimano/cadă cu masaj și mașina spălat trebuie neapărat diferențial, dar RCBO de 16A la 10ma (sensibil)
Așa protejezi instalația și viața omului.
Nu mă zic ca și tabloul trebuie să aibă separație corectă între bara de nul si PE, etc
,,firele,, e mai pe înțelesul omului decât conductori -care uneori corespund doar pe hârtie, iar în realitate sunt mai subțiri -
Ca nym-j sau n2xh nu cred a văzut instalația aia cu așa tablou. Sunt destule cazuri unde intensitatea defectului și lungimea,, firelor,, fac ca,, siguranța aia bună,, de C20-25A să doarmă liniștită cu prizele arzând prin casă.
Iar fuzibilele rămân printre cele mai bune siguranțe separatoare -sunt utilaje și clădiri super moderne si care au fuzibile în tablouri.
Omul are acum minimul de informații și va ști ce să ceară unui meseriaș, dacă va vrea să își calibreze corect instalația.
anamariapetronela întreabă: