| CristiB93 a întrebat:

Am un put forat acum jumate de an la 37 de metri si am o pompa sumersibila puternica si cu un automat care opreste si porneste pompa la presiune si am instalatie in casa facuta. E normal sa se tulbure apa foarte tare din cand in cand si sa nu mai fie buna de baut? De vreo 2 luni nu am mai avut treaba pana acum 2 zile, a venit foarte tulbure si cu nisip. De la ce se intampla asta si ce ar trebui sa fac?

16 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

La ce adancime este pompa? Se poate sa fie prea aproape de fundul putului? Sau poate ai folosit un debit prea mare si pompa sa fi absorbit nisip, ai utilizat vreun furtun sa speli curtea sau ceva de genul asta?

| CristiB93 explică (pentru regis):

Nu am tras apa multa din toamna. Doar ce vine pe instalatie la bucatarie si baie nu foarte multa apa. Si pompa e undeva la 27 28 metrii adancime.

regis
| regis a răspuns (pentru CristiB93):

Poate o solutie ar fi sa o mai urci putin, mai ai suficient loc... Sau poate experienta celui care a forat sa te ajute, poate s-a mai lovit de situatii si-a gasit rezolvarea.

Bula
| Bula a răspuns:

Problema este ca, apa dizolva pamantul de la marginea /fundul putului.
Cand porneste pompa, acel pamant (namol) se amesteca cu apa si este absorbit in instalatie.

Solutia este sa aplici paralel mai multe principii:
- lateralele putului sa fie facute cu inele de beton
- pe fundul putului sa existe un strat de pietris care sa nu permita amestecarea pamantului prin turbulenta apei
- amplasarea capului de absorbtie cat mai departe (mai sus) de zonele unde intra apa in put, sa nu afecteze cu tulburenta apa si pamantul dizolvat
- la nevoie, introducerea unui bazin intermediar de decantare + filtru de apa
- pentru apa de baut, folosirea unor filtre de apa active

| CristiB93 explică (pentru regis):

Am un presostat la pompa Easy Press, crezi ca daca acela are vreo problema ar putea sa tulbure apa sau daca pompa sumersibila are vreo problema se poate tulbura apa sau e strict vina putului?

| CristiB93 explică (pentru Bula):

Probabil cei care au facut putul au facut treburile astea de care spui tu. Am un presostat Easy Press, crezi ca daca acela se defecteaza ar putea sa tulbure cumva apa sau daca pompa are vreo problema ar putea si din cauza asta sau doar strict vina putului. Mi se pare cand i dau drumul afara ca nu mai vine apa cu aceeas putere ca la inceput.

regis
| regis a răspuns (pentru CristiB93):

Presostatul nu poate tulbura apa, evident pompa o tulbura, insa nu imi dau seama de ce.
Ce spune Bula nu are legatura cu un foraj.

Bula
| Bula a răspuns (pentru CristiB93):

Presostatul doar un senzor de apa (are doar un contact inauntru), el nu poate misca /tulbura apa.
Pompa poate tulbura apa daca produce miscare puternica al apei in put.
Proiectarea /executia ansamblului put-pompa cauzeaza tulburarea apei.

| CristiB93 explică (pentru regis):

E o pompa buna, 1500 de lei am dat pe ea. Putea sa se strice la nici un an de folosire.Si apa vine acum cu putere mai mica decat inainte. Presostatul arata 2 bari in timp ce merge si inainte arata 10 bari. Nu imi dau seama de ce a scazut puterea si de ce sa tulburat apa, nu e nisip, are o culoare albicioasa spre galben are ceva din de tot in ea si la sita de la robinet am gasit bucatele mici mici de tot de ațe care nu stiu de la ce provin.

| CristiB93 explică (pentru Bula):

Da ma gândeam ca nu de la el.Doar ca acum apa vine cu putere mult mai mica. Aparatul de presostat arata cand e pompa pornită 2 bari si inainte mergea cu 10 bari ..de la ce sa scadă asa puterea in mers a apei?

Bula
| Bula a răspuns (pentru CristiB93):

Din cauza infundarii cu namol.
Este mai greu decat apa si obtureaza conducta.

| CristiB93 explică (pentru Bula):

Păi si in cazul asta cum rezolv problema?

Bula
| Bula a răspuns (pentru CristiB93):

Apelezi la meseriasi care se pricep.

regis
| regis a răspuns (pentru CristiB93):

Nu am dubii ca pompa e buna, de ia ziceam ca poate ar trebui ridicata, ca trage apa cu asa forta incat a antrenat si nisipul.
Dar din ce spui acum, deduc ca ai un filtru infundat, posibil unul textil. Acesta împiedică pompa sa isi faca treaba, iar daca nu il rezolvi urgent, pompa se va arde.
Dupa ce rezolvi problema, parerea mea este ca ar trebui sa cobori presiunea in instalatie, 10 bari este foarte mult si o soliciti inutil, atat pe ea cat si tot ce înseamnă robinet, electrovalva, ba chiar si imbinarile. Si daca vrei sa ii prelungesti semnificativ durata de viata ti-as sugera sa montezi si o butelie de hidrofor. Astfel, pompa nu va mai porni de fiecare data cand folosești apa, ci doar atunci cand se goleste butelia.

| CristiB93 explică (pentru regis):

E infundat un fitru din pompa, adica trebuie scoasa si demontata? Si cum se coboara presiunea din instalatie?

regis
| regis a răspuns (pentru CristiB93):

Un filtru din pompa, un filtru de pe traseu, sorbul pompei, nu stiu. Dar simptomele asta indica, undeva ceva s-a obturat si cel mai probabil este un filtru. Nu ai cumva un filtru cu cartus textil (cu sfoara) pe coloana de apa? Asta ar putea explica de unde vin acele ate. Exista posibilitatea sa fi cazut ceva prin gura putului?
In ce priveste presiunea, in instalatia ta aceasta se seteaza cu ajutorul unui presostat, acesta ar trebui sa fie reglabil, sa iti permita sa setezi o presiune mai mica.
Valoarea ideala o stabilesti singur, doar ca exemplu, in retelele publice aceasta nu are voie sa treaca de 6 bari, iar hidrofoarele au de obicei 3-4 bari.