| aduadall2 a întrebat:

Salut, ar merge sa conectez un hidrofor la boiler, cu hidroforul as dori sa scot apa din fantana si din hidrofor sa pun teava ppr la boiler, ar merge?

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

De la hidrofor duci teava la ce vrei tu, boiler, chiuveta, baie etc.La hidrofor, acolo linga el, poti face un manifold, adica ceva o teava mai groasa si cu mai multi robineti, unu de intrare si restul de iesire, duci apa unde doresti tu.

6 răspunsuri:
| UserRo10 a răspuns:

Intre hidrofor si boiler sa ai neaparat clapet sens si vas expansiune (daca nu are) si faci distribuitor de apa rece dupa care mergi in boiler. Daca nu mai ai niciun consumator intrii in boiler direct.

regis
| regis a răspuns (pentru UserRo10):

Pentru ce clapeta de sens?!? Sa nu mearga apa inapoi in hidrofor?!? Si de ce distribuitor, nu ajunge un T? Vas de expansiune la apa calda?!? Inca nu am auzit de asa ceva, la ce ar ajuta?

| UserRo10 a răspuns (pentru regis):

Normal! Vasul de expansiune preia dilatarile in urma modificarii volumului de apa in functie de temperatura. Ia incalzeste tu apa in boiler de la 20 la 70 grade cu robinetii inchisi sa vezi cum da supapa afara

regis

Pai vasul de expansiune este... un fel de boiler mai mic, dar fara rezistenta. happy
Eu cred că am vazut câteva zeci de boilere pana acum, electrice, cu si fara serpentina, chiar si pe lemne, dar inca nu am vazut macar un vas de expansiune pe circuitul de apa calda. Boilerul este el insusi un vas de expansiune, la fel butelia hidroforului, ar fi absolut inutil un vas de expansiune in plus.
Apoi de ce ai incalzi apa in boiler la 70 de grade? Ca sa maximizezi pierderile, uar apoi sa o amesteci cu apa rece sa o aduci la 42-45? E o risipa de energie.

| UserRo10 a răspuns (pentru regis):

Nu cred ca stii ce e un boiler. Cum sa spui ca un vas de expansiune e un boiler mai mic?!
Vasul de expansiune are o membrana din cauciuc flexibil si o punga de aer ce se comprima si extinde pentru a prelua dilatatia apei din circuit

regis

Stiu foarte bine ce e un boiler si nu întâmplător acolo era si expresia "un fel de", peste care ai sărit. Daca stii si tu ce e boilerul, atunci vei constata ca seamana foarte mult, chiar daca boilerul nu are o membrana din cauciuc (nici vasul nu are întotdeauna) iar vasul de expansiune nu are un sistem de incalzire a apei. In schimb, punga de aer o are si unul si altul, "punga de aer ce se comprima si extinde pentru a prelua dilatatia apei din circuit."