| Cupă_Daniel_1992 a întrebat:

Salut! Dețin o casă de aproximativ 156 mp, exceptând privința, care nu este luată în calcul, casă încălzită de o centrală termică Dominus de 50 kW.
Ideea e următoarea... Cu cine am stat de vorbă, majoritatea mi-au spus de faptul că centrala este prea mare pentru suprafața casei mele și pentru cele 7 calorifere (cel mare este de 2 metri) + un portprosop.
Menționez că meseriașul a fost destul de meticulos în privința măsurării camerelor (cu un dispozitiv cu laser), a făcut schița casei pas cu pas, doar că ținând cont că totul a fost cumpărat din magazinul lui, aș crede că ar fi vrut să scape de centrala aia mare... Poate greșesc. Aștept, vă rog, o părere.

10 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

E ca la motorul unei masini - decat una de 32 care sa mearga la limita, mai bine una de 50 care sa mearga lejer. Presupun ca nu ai dat peste 20.000 RON pe ea...

Răspuns utilizator avertizat
| Sky7 a răspuns:

Conteaza si cat de bine e izolata casa. Daca ai termosistem si nu pierzi multa caldura si cu una de 24kw ai incalzi suficient.

Bula
| Bula a răspuns:

O centrala cu putere de 50 KW te poate tine mult mai mult (chiar si peste 20 ani), cu conditia sa fie echipat si reglat corespunzator:
1. Presiunea apei sa nu depaseasca 3(4) bari (pentru asta se monteaza la intrarea apei in centrala
- un filtru de apa
- un regulator de presiune
- un manometru indicator

2. Flacara din camera de ardere se reduce (de la maxim - la 1/4 - 1/3, adica la 25-33%).

Astfel, durata de functionare va creste semnificativ, se va dubla sau chiar tripla.

| UserRo10 a răspuns:

Daca a facut calcul energetic si a luat in considerare orientarea geografica, aria tamplariei exterioare, configuratia casei si structura peretilor interiori si exteriori precum si rezistentele termice inseamna ca ai lucrat cu un om profi
Toate incalzirile nu se fac la ochi. Tind sa cred ca omul a lucrat ca la carte
Si la urma urmei, daca cazanul este mai mare returul se incalzeste mai rapid si ai tampon de agent termic ce poate fi folosit mai tarziu

| Cupă_Daniel_1992 explică (pentru Sky7):

Casa nu este izolată bine, nu am placă de beton pe casă și nici izolație prin pod. Poate s-a gândit și la asta, nu știu... Ideea e că cu timpul o voi izola ca la carte.

| relian a răspuns:

Cauta pe undeva un webiste din asta, dar la care sa fi scris ingineri, proiectanti, nu dorel sau nea de la magazin.
Asta daca vrei sa stii asa pentru tine.Sint ceva calcule,apoi aia baga asa ceva la mijloc,ca omu sa stie ce sa cumpere.
O sa gasesti chestii de genul La X mp trebuie o centrala de Y kw,pui Z calorifere bla bla.
Probabil ala ce tia masurat o fi citit pe undeva.
Acu degeaba spune unu altul ca e mare ca e ok,tu deja o ai,no mai poti returna odata ce ai instalato.

Centrala trebuie sa functioneze cu X elementi sau calorifere,banui ca si caloriferele alea trebuie sa fie cumva de puterea centralei.
Ce sa va fac daca umblati tot cu rahaturi,tot cu apa,tot cu calorifere,mai ales tu ca spui ca nu ai placa de beton la tavan,pai in locu tau puneam incalzire pe aer laughing salutam din mers apa,calorifere si alte chestii de astea invechite.

Ai mai vazut tu magazine,supermarketuri,si alte cladiri de genul, ca au calorifere?
Sa dus vremea caloriferelor, gata la revedere, nu mai vad rostu unui calorifer in ziua de azi.
Greu de tot se pare romanii accepta lucruri simple si bune, nu greu extrem de greu.
Asa sunt romanii cauta sa se chinuie, daca e prea usor cei aia?laughing pai trebuie mult si prost

regis
| regis a răspuns:

Fara dubii este supradimensionata, eu incalzesc cam aceeasi suprafata cu o centrala de 24 kW, tot supradimensionata.
Si luad in calcul caloriferele, un calorifer de otel de 2 metri are sub 3.5 kw, deci insumand puterile caloriferelor tale, nu vei ajunge la 25 kW, adică jumatate din ce duce centrala.
Posibil sa fi vrut sa vanda o centrala mai scumpa, posibil sa fi inmultit cu 2 ca sa fie sigur, posibil sa nici nu fi calculat puterea centralei ci doar a fiecărui calorifer, posibil sa fi luat inn calcul o eventuala extindere a constructiei, posibil sa se fi gandit la debitul de apa calda menajera... Cert este ca da, centrala este mult peste necesar.

| Cupă_Daniel_1992 explică (pentru relian):

Greșești aici. De ce ți se par primitive caloriferele? La urma urmei am achiziționat ceva ce am putut achita cu banii pe care-i aveam la dispoziție. Poți să spui că sobele pe teracotă sunt primitive, nu clasica centrală pe lemne legată la calorifere de oțel/aluminiu etc.
În fine. Discuția merge în altă direcție și nu e cazul.
Mulțumesc, oricum, pentru timpul acordat...

| relian a răspuns (pentru Cupă_Daniel_1992):

Mi se par primitive caloriferele pentru ca asa sunt,is de cand lumea laughing is complicate,erau bune pe vremea cand,nu stiu oare de ce europenii nu foloseau alte sisteme,odata ce le erau la indemana.

Deci sobele is de cand lumea,caloriferele aparu de cand cu centralizarea,adica au fost construite centrale electrice,alea foloseau apa pentru racire,sau cetrale atomcie,apa calda era aruncata,s-a gandit cineva uite ar fi o idee buna sa ne incalzim cu acea apa si asa au ajuns la centralizari de genul asta.
Dar centralizarile astea nu prea merg,la un mom dat te s aturi de ele,pierderi,certuri,eu poate vreau sa stau in frig,tu in f cald,de ce sa platesc si euc a si tine si etc.

Dupa ce a cazut comunitii,centralizarea a cazut si ea,oamenii au pus ei centralele lor,deci au mers tot pe vechiul sistem.
Cine ma mers asa,is restaurantele,supermarketurile care au sisteme moderne,sau nu moderne,simple,avantajaoase,pentru ca si astea is tot vechi ca sisteme,doar cas noi pentru ro si europa.

Dar vezi ca intial am spus legat de subiect,ca trebuie sa intrebi ori sa vezi centrala ta de ce putere este,scrie pe ea de regula,apoi scrie pe calorifere de ce putere sunt,asa ca poti si tu singur sa faci un calcul cat de cat.

Daca nu stii intrebi unde am zis.
Deci daca ai gaze, de ce sa folosesc, apa, robineti, calorifere, pompe etc? De ce nu incalzesc direct aerul si am terminat povestea? Nu ti se pare mai simplu si mai eficient?

Despre asta vorbeam.Asa cum restaurantele noi,cu supermarketuri au trecut la sistemu asta, usor usor si oamenii or sa treaca, dar cu omu e mai greu de lamurit, trebuie sa vada el, apoi face.
Or sa se faca si pe acolo asa, mai devreme sau mai tarziu.

Deci am raspuns si la intrebare si am spus si ceva in plus.Nu am spus nimic de rau la adresa ta, Pana la urma fiecare pune ce doreste, ori de cati bani are.
Am si spus daca e pe gaz merita alt sistem decat calorifere. Daca e lemn atunci nu ai alta optiune.
Numa bine si mergi la magazin ce vinde centrale si intreaba, o sa te lamureasca aia ce trebuie cate calorifere la centrala ce o ai.
Bafta