| AndreiMihaiLNM a întrebat:

Salut. Locuiesc intr-un bloc cu 2 etaje si am pod. Problema este ca iarna este frig in pod si vara este extraordinar de cald si in pod si in apartament. Ce recomandati sa izolez cu spuma poliuretanica? De care?

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Spuma se aplica doara pe pereti si acoperis, pe podea nu ai pentru ce sa dai, unde pui ca acolo umbli, mergi.
Sa izolezi si podeaua, poti sa o faci, asta daca ai bani si sa zic nu-i problema. podeaua o poti izola cu polistiren sa il lipesti.

Uite cum as face eu daca as fi in locul tau.As baga spuma pe acoperis si peretii laterali, deci pereti laterali exteriori, poate ca tu ai si pereti interiori, acolo se pune doara daca ai bani si nu ai ce face cu ei.
Asa as face.Pe podea eu as pune profile de lemn, leturi sau cum le zic oamenii de brad, la distanta de stiu si eu 50 cm unu de altul, intre as lipi polistiren, peste as pune OSB de ala gros si aia ar fi toata lucrarea.

Dar cum zic depinde ce bani ai.Pt inceput baga spuma de asta celule inchise,nu stiu exact ce expresie folosesc romanii pentru Close Cell.

Ca idee sa stii despre ce este vorba,spuma,polistirenul,este facuta de fapt din bobite rotunde,cred ca stii ce zic,acele bobite se numesc cell -celule.
In cazul spumei aleia open cell fiecare bobita de asta comuncia cu alte bobite.
La close cell fiecare bobita este singura inchisa,asa cum este si la polistiren.
Deci eu as baga spuma de asta close cell la peretii exteriori si acoperis,cat mai gos,cu cat pui mai gros cu atat izoleaza mai bine.

Daca pui gros pe acoperis si peretii exteriori,nu mai pui nicaeri,nici pe podea nici pe peretii interiori daca ai camarute acolo in pod.
Daca ai doara un singur spatiu deshis atunci baga spuma cat mai groasa poti tu,restul nu mai conteaza.
Daca pui spuma pe acoperis si pereti ecteriori esti boieri,o sa fie in pod racoare vara si cald iarna.

Dra tine si de ce bani ai,cum am zis aia te taxeaza la metru cub de spuma,la volum.Ei cand vin iti masoara suprafatele face un total,apoi o sa te inrebe ce grosime vrei,face calcul si aia este suma de plata.

Nu dai nici un ban inainte,ai grija ca sunt unia ce fac buleala laughing am vazut eu,am fost la fata locului cand unu nepriceput a dat cu spuma, dupa cea plecat, a cazut toata spuma jos laughing iar la un prieten, eram de fata cand ala dadea si spuma cadea din urma laughing radeam pe burta.

Ala era nepriceput, dar se bagase si el in bisnisul asta.Eu i-am zis ma nene du-te aproape cu pistolul ala, el dadea de la peste 1 metru distanta, zic nu are cum se lipi, nu are destula frta spuma, zic trebuie sa stai aproape de perete.
A pus pe un copil sa dea, avea jutor 2 pustani,aia au inteles si au facut pana la urma.
Tu ai grija sa nu stai acolo fara masca de aia de razboi pe cap. Spuma aia este si in aer no vezi,adica particule f fine zboara prin aer si iti intra in ochi,apoi o sa vezi in ceata o saptamana laughing asa a facut prietenu asta al meu,na stiut,ala habarnistu ce cadea spuma din urma nu i-a zis,el sta linga el,ala avea masca de asta ce zic,costum inchis ermetic.
Dupa vreo ora asta vedea numa in c eata laughing asa a vazut o saptamana pana sa curatat corneea sau cum se mai numeste asta din fata ochiului.

Deci dai banu la sf,intrebi daca da garantie,spui ca ai vazut tu pe Youtube cazuri cand a cazut dupa o ora.
Zic pentru ca in RO aia daca iti ia banu nu mai poti scoate inapoi nimic.

Ce este de cascadorii rasului,e ca mai era un roman aici, la lucrarea ce am povestit, ala a vazut ce facea asta, de cadea spuma din urma, i-a cerut nr ca voia alt roman sa faca si el cu spuma.

Ma zic tu esti cu capu, nu vezi ca asta da buleala.Asta ia recomdat pe asta,s-a dus asta la casa,i-a dat,romanu nu era acolo,era in alt oras plecat,a doua zi toata spuma,dar toata si de pe pereti si de pe acoperis era jos laughing
Nea trimis asta poze,radea, zic ba bula de ce i l-ai recomandat? Apoi ala suna si nu ia mai raspuns nimeni, mai ia-l pe ala de unde nu-i.

Deci ai grija la ochi si la ce lucrarea fac aia, cerele garantie, cauta o firma buna, nu unu de asta el singur si firma lui.Stiu ca este mai ieftin dar astia nici experienta nu prea au.

Ok sa revin la podu tau, daca dai pe acoperis si pe pereti exteriori, caldura vara sau frigu iarna nu mai au cum intra, deci jos pe podea nu are rost sa bagi bani.
Mai bine banii ce iai baga jos pe podea bagai in spuma, baga mai groasa, izoleaza si mai bine.
Pe aici in general se da cam 8-10 cm atat cat intra intre profilele alea daca stii ce zic, de metal sau lemn, aici is majoritatea din lemn profilele, dar la dimensiunea alora de metal.

deci ala cu spuma la pereti in casa sa zic, poate sa dea cat umple alea.Bine unia au si profile mult mai late duble,in cazu ala spui tu alora ce grosime sa bage.

La tine la acoperis la fel poti spune tu cata grosime sa bage pentru ca tu nu acoperi acolo acoperisu sau spuma cu nimic.
La pereti daca ai profile ai putea sa le umpli,apoi s-a pui OSB,mai agati ceva pe pereti,scule una alta.
Daca nu ai profile la pereti la fel le zici tu ce grosime sa dea.

Cam asta e ce stiu,ce am vazut,deci nu din auzite sau citite. Tiam zis diferenta de izolare intre cele doua spume este dubla la cea cu celule inchise.
Aia cu celule deschise izoleaza ca si vata de sticla.
Eu am de la fabricant toate mateialele izolatoare termic si spune gradu de izolare, dar este pe sistem american, nu stiu acolo la voi cum noteaza aia gradu de izolare, banui ca pe cm grosime, dar nu stiu cum noteaza.
Aici se noteaza cu R apoi e o cifra sa zic R8, R16 etc. Asta arata cu cat cifra aia mai mare cu atat izoleaza mai bine, dar asta pe 1inch grosime.
Deci ai asa R8/inch.
In RO sau aia in UE nu stiu cum noteaza, dar oricum nu conteaza asta, tu trebuie sa dai spuma celule inchise si cel putin 8-10 cm grosime sa ai temp ce spui tu ca vrei.
Dar trebuie sa acopri aerisiri daca ai aerisire, la spuma la revedere, poti avea o aerisire sau mai multe dar le tii inchise, ori fereastra si aerisesti tu cand e, pentru ca in pod nu stai acolo, deci n-are cine consuma oxigenul.
Poti aerisi asa din cand in cand seara vara sau ziua iarna.dar aerisirile nu trebuie lasate deschise tot timpul.
Ok daca mai ai intrebari nelamuriri si stiu iti zic ce stiu.

11 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Izolarea partii superioare a podului este utila vara, mai ales daca curentul de aer poate circula prin stresina si nu se aduna caldura cumulata.
Pe timp de iarna, insa, trebuie inchise TOATE deschizaturile de aerisire, altfel izolarea nu are ici un efect.

regis
| regis a răspuns:

Spuma poliuretanica este foarte buna la poduri, dar foarte scumpa. Cel mai bun raport cost/rezultat il obtii cu vata de sticla. Eu am folosit Isover Domo, care are cel mai bun raport pret/calitate.
Ideal ar fi sa izolezi podeaua podului, nu acoperișul.

| AndreiMihaiLNM explică (pentru regis):

Acum ma gandesc ca la lungimile podului meu nu o sa fie mai mult de 5000 lei sa aplice o firma spuma poliuretanica, macar stiu ca ar fi mai eficienta decat un aer conditionat care si ala duce in 3500-4000 lei (clasa A+++) cu tot cu montaj. Si se aplica si mult mai repede decat vata

regis
| regis a răspuns (pentru AndreiMihaiLNM):

Nu stiu cat de lung e podul tau, dar iti pot spune cu siguranta ca la acelasi grad de izolare vei iesi cam de 7-8 ori mai scump decat cu vata.
Un aer condiționat decent e undeva la 1500+300 montajul, dar de montat il poti monta si singur.
Nu te gandi insa ca izolatia va tine loc de aer condiționat. Izolatia va împiedica sa treaca in apartament caldura din pod, dar nu va racori singură apartamentul.

| AndreiMihaiLNM explică (pentru regis):

Pod 1.8 inaltime maxima
Latime 5.1m
Lungime 10.2.
In Sibiu cel mai ieftin montaj e 500. Aer conditionat clasa A+++ sub 3000 lei nicio sansa, dai un ban in plus daca ar fi, dar nu platesti enorm curentul.

regis
| regis a răspuns (pentru AndreiMihaiLNM):

Ai dreptate, vad ca au scumpit serios montajul, in vara era 299 la Altex, acu e 549.
In privinta clasei de eficiență, am precizat ca ma refer la unul decent. Personal nu prea cred in plusurile alea, iar modul in care ele sunt calculate ma face mereu sa zambesc. Crede-ma ca economia adusa de o suplimentare a izolatiei cu 1000 de lei va depasi cu mult toate plusurile aerului.

| AndreiMihaiLNM explică (pentru regis):

Si totusi sa raman pe varianta de spuma poliuretanica pe podea si pe peretii interiori ai podului?

regis
| regis a răspuns (pentru AndreiMihaiLNM):

Eu as merge pe vata de sticla.
Dac mergi pe spuma si ai posibilitatea de a izola podeaua podului, mai bine pui toata spuma pe podea (adica un strat mai gros).
Astfel vei incalzi/raci doar apartamentul tau, daca izolezi acoperisul si peretii incalzesti/racesti inutil volumul de aer din pod.
Izolatia si aerul condiționat nu se exclud, eu am izolat cu vata si am pus și clima, cu un aparat de 12000 de BTU racesc zilnic peste 100 mp si ocazional 140, fara un plus semnificativ la curent (la preturile din vara, 20-30 de ron/luna, cu aerul setat pe 24-25 de grade).

| AndreiMihaiLNM explică (pentru regis):

Ca orice roman tin foarte multe borcane in pod si as avea nevoie si de o temperatura normala in pod. Plus ca ma incurca tare AC-ul cum trebuie sa il pun in hol, cu iesirea prin bucatarie si dupa ar trebui sa stau cu usile toate deschide pentru a se raci.

| relian a răspuns:

Spuma este cel mai bun izolator termic ce se foloseste pe piata.
AC-ul il poti pune pe balcon,mai ales daca spui ca iti iau aia nu stiu cati bani,o sa munceasca mai usor,doar ca liniile ar sa fie mai lungi nitel.
Ma refer a condenser,ala de afara,daca tu l-ai avut in pod, ori nu stiu la ce te referi.

Spuma este mai bun pentru ca intra si izoleaza orice spatiu, se lipeste f bine, deci izoleaza orice fisura, nu mai intra nici furnica.
De asta e buna chiar daca pui spuma de aia ieftina.

Vezi ca spuma aia nu-i spuma si aia e tot, nici pomeneala laughing este de 2 feluri.
- Close cell
-Open cell
Daca pui spuma cu open cell,atunci va izla exact cat izoleaza si vata de sticla,avantajul ar fi doara ala ce ti-am spus, acopera orice gaura, fisura etc, izoleaza orice, deci o izolare ca lucrare f buna, comparativ cu vata.

Pretul este diferit intre cele 2 spume. Spuma close cell este cea mai buna ca izolare termica, alteceva mai bun pe piata nu-i deocamdata.
Deci intreaba pe aia cu spuma, de care spuma iti pune, sau cate tipuri de spuma au, sa vezi ce or sa zica si sa spuna si ce pret are.

Apoi tu alegi ce sa pui si cata grosime sa pui.Pt ca spuma se pune la grosime pretul este pe cm grosime si suprafata, nu gata pui spuma, baga aia acolo metri laughingdeci se plateste la volum

Tu intrebi fiecare spuma ce grad de izolare are, apoi pui de ce bani ai.
Ca idee spuma cu close cell izoleaza de 2 ori mai bine decat aia cu open cell.
Asa ca daca vrei sa pui stiu si eu 10 cm de spuma open, mai bine pui 5 cm grosime de ailanta, ca izoleaza tot atat.

Daca intrebi daca e bun sa izolezi cu spuma ce ai tu, raspunsul este DA este cea mai buna metoda.

Intreaba

| AndreiMihaiLNM explică (pentru relian):

Mersi, nu am AC in pod? Recomanzi sa aplic spuma close cell si pe peretii interiori ai podului si pe podea? Repet, vreau o temperatura optima si in pod.