| CristiB93 a întrebat:

Mi-am facut un put pentru apa de 30 de metri. Am apa cam pana la 20 m si vreau sa imi trag apa in casa la tara. Am si o pompa sumersibila foarte puternica. Trage 150 l de apa pe minut. Intrebarea mea este. Cum pot folosi pompa sumersibila ca sa imi trag apa in casa. Ce mai trebuie facut ca sa functioneze pompa pentru instalatia din casa ca am inteles ca nu mai e nevoie de hidrofor daca am pompa sumersibila?

11 răspunsuri:
| gigite a răspuns:

Fara rezervor, sau un bazin, dar numai cu pompa ta functioneazaaaaaaaa brycy adica brici pe romaneste! si pupicey!

| Intruder19 a răspuns (pentru gigite):

Ai nevoie de hidrofor, pompa aia trage apa incontinuu, nu are un circuit care sa o opreasca in momentul cand instalatia din casa este incarcata.

| simpluone a răspuns:

Trebuie un bazin sau hidrofor. Trebuie din cauza consumului aiurea de energie pana la probleme de presiune si protejare a pompei submersibile. Gandeste ca de fiecare data cand deschis usor un robinet pompa va porni...chiar daca deschizi pentru un strop de apa, de asemenea cu cat debitul la robinet o sa fie mai mic cu atat presiunea apei o sa fie mai mare putand plesni anumite racorduri. Daca folosesti doar la irigat atunci e oarecum posibil facand un calcul de debit si un timp minim de folosire precum urmat si de un timp de repaus. Pornirile dese si scurte nu fac bine oricarui motor electric.

regis
| regis a răspuns:

Ca sa utilizezi doar pompa, ai nevoie de un presostat, care sa dea pompei comanda de pornire in momentul in care scade presiunea in instalație (deschizi un robinet).
Ca sa nu îți bati joc de pompa, adaugi un rezervor tip hidrofor, daca spațiul permite ar fi de preferat unul de inox, vertical, fara membrana, cu perna de aer. E mai mare, dar practic fara întreținere.
Daca vrei sa faci o treabă calumea, adaugi si celelalte componentele unui hidrofor normal: manometru, supapa de sens, protecție la supraincalzire.

| CristiB93 explică (pentru gigite):

Nu am inteles ce vrei sa spui?

| CristiB93 explică (pentru Intruder19):

Da am inteles ca hidroforul nu trage mai mult de 8 metri inaltime. Apa la mine este la 20

| CristiB93 explică (pentru simpluone):

Da hidroforul nu trage mai mult de 8 metri apa?

| CristiB93 explică (pentru regis):

Si presostatul se monteaza la pompa ca sa o opreasca sau cum?

regis
| regis a răspuns (pentru CristiB93):

Presostatul se montează pe coloana de apa, oriunde. Când deschizi un robinet, presiunea scade, iar presostatul va comanda pornirea pompei. Când închizi robinetul, presiunea va creste si automat presostatul va opri pompa.
In acest fel, pompa va fi insa foarte solicitata chiar si la un regim normal de funcționare. Daca vine un copil in vizita si se joaca cu un robinet sau daca îți picura pe undeva, pompa va capitula rapid. De aceea ar fi indicata o butelie.
Chiar si așa, o solă defectiune la presostat poate arde pompa. De aceea eu unul nu as folosi o astfel de pompa fara protectie la supraincalzire.

| Intruder19 a răspuns (pentru CristiB93):

Exista si hidrofoare care pot trage de la adancime mai mare, uite un exemplu care poate sa traga de la 23 de m

https://bit.ly/2DuoiNp

Tu trebuie sa calculezi cat are instalatia ta si de ce debit ai nevoie.

| relian a răspuns:

Daca mergea asa de simplu,nu mai vedeai hidrofoare la vanzare.
Cel mai eficient este sa faci un castel de apa laughing daca stii ce vorbesc, un bazin undeva cocotat f sus, acolo baga pompa ta lejer apa, care prin gravitatie ajunge la robinetele tale, asta e cea mai eficienta metoda dea avea apa in casa.Chestia naspa este costul unei astfel de constructie, dar dupa nu mai faci nimic, sau aproape nimic laughing