| Alynush95 a întrebat:

Vreau sa stiu si eu de cat este necesara fundatia in pamanat pentru un gard construit din bca-auri... Sa fie rezistent asta vreau sa spun...

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca fundatia este si supra terana atunci in pamant este destul 15-20 de cm. Daca solul este tare atunci este destul si 10-15 cm.

4 răspunsuri:
| express11 a răspuns:

60 cm, dar merge si 40.

| Alynush95 explică (pentru express11):

Si 40 cm nu e cam mult?
parerea mea

| express11 a răspuns (pentru Alynush95):

Daca solul este tare, poti face la 20

regis
| regis a răspuns:

Nici nu te gandi sa o faci la 10-20 cm, fara pahare, pentru ca oricat ar fi de tare pamantul, daca fundatia nu are suficienta adancime in scurt timp gardul se va inclina pe o parte.
Sugestia mea: fa fundatia de latimea BCA-ului (10cm sunt absolut suficienti), poate sa ramana chiar si de 10 cm in pamant, dar cu o conditie: la fiecare stalp sapi o groapa de 80-100 cm adancime, macar de 40/40. Pe toata lungimea fundatiei tragi o armatura din fier de 8, cu etrieri, la fel si la stalpi, de la fundul gropii pana sus, bineinteles cu armaturile legate intre el. Aceeasi armatura si fundatie trebuie folosita si intre stalpii de la poarta, ba chiar nu ar strica sa suplimentezi cu o teava intre ei (cu mustati la capat, daca stalpii sunt de beton, sau sudata de stalpi, daca acestia sunt metalici), astfel incat cadrul portii sa formeze o structura unitara si sa nu te trezesti de fiecare data cand pamantul se umple de apa ca nu ti se mai inchide poarta.
Daca nu faci aceste pahare, 40 de cm nu e deloc mult, ba chiar e foarte putin. Spre deosebire de peretii unei case, care formeaza un dreptunghi, gardul nu are nici o sustinere laterala, singurul lui sprijin fiind adancimea fundatiei.