| mrrRobert a întrebat:

Salut! Vreau să schimb un întrerupător. Acesta este dublu și îl folosesc la un singur bec. Problema este că nu știu cum să îl leg, având 3 fire. Știe cineva cum ar trebui făcut?

21 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Desfaci vechiul intrerupator si vezi cum vin firele poti pune doar un intrerupator simplu si anulezi al 3 lea fir care este impamintarea nu ai nevoie de impamintare pentru un bec, pui doar cele doua fire care inseamna plusul faza si minusul nul si firul din mijloc este impamintarea care este galben cu verde asa ar trebui sa fie culoarea firului il izolezi cu banda adeziva si il f stringi firul acolo in doza vezi izoleaza l bine sa nu faci vreun scurt cand dai drumul la curent. si pui un intrerupator simplu cu un singur buton nu dublu, ala dublu a fost pus acolo pentru becul din baie si cel de pe holul de la baie.

| lpavel a răspuns:

Scriid aici n-ai putea intelege... trebuia sa te uiti cum sunt legaturile la intrerupatorul vechi si la fel puneai si la cel nou! cauta pe YouTube si vei gasi!

| Anonimhack35 a răspuns:

Salut,nu te lua dupa acești electricieni?
In primul rand, la întrerupător este numai fază nu împământarea, are 3 fire pentru ca este un întrerupător dublu, 2 fire trebuiesc puse la un loc, iar unul singur, daca mai ști care sunt cele 2 care au fost puse împreună lasa-le asa(împreună), iar al 3-lea singur, încearcă să le pui așa,daca nu merge înseamnă ca ai facut ceva greșit,s-au daca va merge s-ar putea ca un buton s-a aprindă becul din camera greșită,dar asta nu este o problema, nu taia nicun fir, altfel nu va mai merge!
Am văzut ca îl folosești la un singur bec, dar neștiind care fir e care, mai bine cheamă un electrician sau uită-te pe YouTube la meșteru' Dexter si in maxim 10 min îți vei da seama.

| mihai69 a răspuns:

@caisădinvăscăuți: "anulezi al 3 lea fir care este impamintarea nu ai nevoie de impamintare pentru un bec, pui doar cele doua fire care inseamna plusul faza si minusul nul si firul din mijloc este impamintarea care este galben cu verde"
O tâmpenie mai mare nu am pomenit...
1. Nu există fir de împământare la întrerupătoarele de lumină;
2. Plus și minus există la un circuit de curent continuu, fază și nul la curent alternativ. Nu există curent alternativ-continuu ca să poți spune [plusul faza]!
3. La întrerupătoarele duble nu prea există "fir de mijloc". Indiferent de culoare... Are un fir pe unde vine curent (de obicei legat la fază, astfel încât atunci când întrerupătorul e deschis și umbli să schimbi un bec, să nu fie tensiune acolo). Și două care duc acea tensiune către becuri. Uzual, montate pe partea opusă primului.
====
On topic: prima dată e bine să faci rost de o pereche de mânuși izolante, de un creion de tensiune și de o foaie de hârtie și creion.
Desfaci întrerupătorul actual și îl scoți din doză, ca să ai acces la fire. Obligatoriu numai cu mânuși! Sau, fără, dar pe riscul tău. Curentarea nu e deloc plăcută, nici lipsită de pericole! Cu ambele secțiuni decuplate (deschise), verifici să fie cum am scris ceva mai sus: pe firul de intrare să fie fază (se aprinde neonul din creionul de tensiune), celelalte sunt neutre. Dacă ai două fire care aprind neonul, înseamnă că e pus pe dos iar alea sunt firele dinspre becuri.
Desenezi pe hârtie ce ai găsit.
Închizi câte un întrerupător și vezi care dintre ele aprinde becul pe care vrei tu sa-l comanzi. Notezi pe hârtie care e firul corespunzător.
Desfaci firul acesta și îl legi la noul întrerupător; apoi desfaci și firul pe unde vine curent (primul aflat mai sus) și îl treci la noul întrerupător pe cealaltă bornă. Firul rămas îl desfaci din vechiul întrerupător și îl izolezi bine cu bandă izolatoare.
Pui noul întrerupător în doză și gata.

Bula
| Bula a răspuns (pentru mihai69):

La bec NU ESTE nici un fir de IMPAMANTARE!

Bula
| Bula a răspuns:

La intrerupator (dublu) sunt legate 3 fire:
- 1 fir, care vine cu curentul (de regula "faza", care se aprinde cu creionul de faza)
- 2 fire, care pleaca spre becuri

La intrerupatorul dublu:
- ai o parte comuna, legata impreuna intre cele doua segmente de intrerupator - aici se leaga INTRAREA de curent.
- ai doua parti (suruburi) separate, unde se leaga cele doua fire de PLECARE spre becuri.
Iti recomand sa legi ambele fire, la cele doua plecari, astfel vei avea posibilitatea mai tarziu sa folosesti si a doua iesire spre bec!
Daca conectezi doar un fir de iesire, atunci celalalt trebuie izolat bine, si se lasa in doza intrerupatorului, NE-TAIAT!

| Sistemulxxl a răspuns:

Iei un creion de tensiune. Atingi fiecare dintre cele 3 cabluri pe rand. La doua din ele acesta se va aprinde, la unul, nu.
Ala la care nu se aprinde (nulnul_ 0 volti) va fi unul dintre firele pe care le vei lega la intrerupator.
Dintre celelalte ( sunt faze si fiecare are 220 v pe el) ai sa alegi unul din ele si-l vei lega la intrerupator. Firul liber il izolezi cu banda izolatoare si nu-l legi nicaieri.
Sa nu uiti sa scoti busoanele pentru a nu avea surprize prin electrocutare.

| mihai69 a răspuns (pentru Bula):

Și ce-mi spui mie?!? Asta am zis și eu mai sus!
rolling on the floor

| mihai69 a răspuns (pentru Sistemulxxl):

Dacă scoate siguranțele, cum mai vede pe ce fire e faza?

La fel de eronat și nefolositor ca și răspunsul meu care spune fix cam tot aceleași lucruri. Ca să vezi...

| Sistemulxxl a răspuns (pentru mihai69):

Scoti sigurantele, demontezi intrerupatorul, pui sigurantele, masori, scoti sigurantele, montezi intrerupatorul.

| relian a răspuns:

Simplu, daca ai acolo intrerupator dublu si vrei sa folosesti doara pentru un singur bec, odata ce tu cauti sa il schimbi, cumpara un intrerupator simplu si ai terminat lucrarea.

Spui ai acolo 3 capete la acel intrerupator da? 1 este faza si 2 is ce pleaca la becuri, sau la aceiasi lustra cu mai multe becuri care se aprindeau separat, depinde unde duc cele 2 capte.

Dar asta nu mai conteaza. Ai nevoie de un creion de tensiune doar.Scoti siguranta de la tablou, desfaci intrerupartorul ala de tot, cumperi altul simplu, cele 3 capete le separi sa nu se atinga intre ele.

Pui siguranta la loc si cu acel creion de trensiune, indentifici capatul care are curent pe el, ala o sa fie faza.

Masori toate cele 3 capete sa te asiguri ca doar 1 singur capat are curent si restul nimic ok?

Odata ce ai identificat faza, scoti iar siguranta, legi faza ce ai indentificato la acel intrerupator simplu si tot la intrerupator legi un alt capat, nu conteaza care din cele 2 care nu aveau curent pe ele la verificare.

Pui siguranta la loc si vezi daca se aprinde acel bec. Daca se aprinde atunci ala este firul ce merge la becul respectiv.
Daca becul nu se aprinde, scoti iar siguranta, desfaci firul de la intrerupator ala ce nu aduce curent si legi pe cel de al 3 lea.

Pui iar siguranta si incerci, va trebuie sa se aprinda becul respsctiv.

Celant capat il izolezi acolo in doza intrerupatorului si ai terminat lucrarea, simplu, rapid si eficient laughing

Asa la prima vedere pare ca dureaza, dar nu trebuie sa iti ia mai mult de 5 minute.

La un intrerupator simplu ai doar 2 borne, asa ca nu conteaza cum legi, desi normal trebuie lega astdfel incit cid ridici intrerupatorul atunci sa se aprinda becul si coborit sa se stinga.

Dar chestia asta, poti si dupa schimba daca nu legi de prima data bine.
Nun stiu ce intrerupatoare is prin ro, dar bornele respective ar trebuie notate, sau colorate diferit.
De exemplu in SUA borna cu faza este culoarea cuprului, cealalta este argintie si seminifica nulul.
In Ro banui ca e altfel dar trebuie cumva sa aiba o notatie, semn, dar daca nu nimeresti din prima, cum am spus primul lucru sa faci becu sa se aprinda, apoi schimbi firele la intrerupator daca nu is puse in sensul ce am aratat mai sus.

| relian a răspuns (pentru Sistemulxxl):

Esti sigur ca la intrerupatorul ala vin 2 faze? Eu ma cam indoiesc, vine doar o singura faza.
Cele 3 capete, is 1 faza si 2 is de legatura, ce merg la becuri.Intrerupatorul este facut astfel incit legi la el o singura faza si da curent la 2 becuri prin 2 butoane separate din acel intrerupator.

Legatu cu banda, da aia pui banda la cablu ramas liber, chiar daca nu este faza, sa nu atinga pe acolo ceva.

| relian a răspuns:

Daca ai deja acel intrerupator dublu cumparat, atunci dupa ce indentifici faza asa cum am aratat in alt mesaj pe aici, pe acel intrerupator in spate, ai acolo ceva litere sau scrie pe el 220v, acolo veio lega faza si in partea opusa legi un singur capat, ala ce duce la bec, dar faci cum am scris in mesajul anterior.

Nu vad de ce ai cumparat intrerupator dublu daca ai sau folosesti pentru un singur bec.Unu din butoane nu o sa functioneze, vei apsa pe el si nu o sa aprinda nimic, mereu o sa fii incurcat pe care sa apesi laughing
Eu asa zic cumpara alt intrerupator simplu si leaga cum am aratat in mesajul anterior, pentru ca asa se leaga, iti garantez, cele 3 capte is 1 faza si 2 de legatura catre cele 2 lumini sau becuri.

| relian a răspuns (pentru Anonimhack35):

Nu este bine ce spui tu, cine stie ce poate pati cand o umbla pe la becuri laughing

In sf ce is cu cele 3 capete ce le are omu? 1 este faza, aduce curent acolo la doza intrerupatorului si 2 capete is carte duc la becuri, el a avut acolo 2 becuri, sau a avut o lustra cu 2 becuri si le aprindea separat.

Deci cele 2 capte mergeau la becuri, cate un fir pentru fiecare bec.
Toate 3 se leagau la acel intrerupator care aprindea cele 2 becuri.
Acu el a eliminat un bec, ori a eliminat acea lustra cu 2 becuri si vrea sa foloseasca un singur bec.
Dar acolo la lustra aia, nici na spus a lasat-o asa, ori avea 2 becuri in camera puse separat,.
In orice caz alela nu erau legate impreuna asa cum spui tu sa lege. Iara daca leaga cele 2 capte impreuna, cand o umbla la celalalt bec, cine stie pune mina stiind ca ala nu mai functioneaza, dar ala are curent pentru ca il leaga cum iai sugerat tu, deci nu-i bine deloc.

Treb sa identifice care este faza, apoi leaga doar faza la intrerupator si un capat din cele 2.Incearca si daca se arpinde becul ales de el, atunci ala e firul, capatul al 3lea il izoleaza pentru siguranta si aia e tot.

Daca nu se aprinde becu, inseamna ca e cealalnt capat, schimba si aia e tot.
Apoi urmeaza cum sa le lege la acel intrerupator dublu. Acolo are borne jos si sus, undeva unde scrie 220v trebuie sa lege faza si in partea opusa cablu ce merge la bec, adica unul din cele 2 capete ce le are acolo.

Cam aia e tot ce trebuie sa faca.Dar o sa aiba intrerupator cu 2 butoane, dar numa 1 va functiona, mereu va fi fisticit pe care sa apese, asa ca eu ii recomad sa cumpere un intrerupator simplu si a terminat lucrarea.

| Sistemulxxl a răspuns (pentru relian):

Cheama un electrician, da-i 80-100 lei si gata.

| relian a răspuns (pentru Sistemulxxl):

Aici cam ai dreptate laughing cand nu stii ceva, nu are rost sa te bagi, chemi pe cineva care se pricepe si aia e tot.

Eu doaor am spus cate fire vin la intrerupator care is faza. Am spus asta pentru ca ma pricep cit de cit laughing Poti sa puin si 7 intrerupatoare alaturate, tot o faza se aduce acolo, nu are rost sa aduci mai multe, nu ai pentru ce

Bula

Da, acum e bine.

Era și atunci. Dar n-ai citit atent și te-ai grăbit să votezi. sad

Bula

Adevarat, m-am grabit.
Iar cineva a scris aceea monstruozitate si (cred ca din greseala) am votat la tine.
Scuza-ma, te rog!

Apologies accepted.
Și în cazul ăsta, îmi cer la rândul meu scuze pentru "răsplata" cu aceeași monedă.