| Ionut_Cojocariu_1994 a întrebat:

Salutare, am un buget de 30.000 euro.
În ce stagiu credeți ca ajung cu acești bani pentru o casa de 9x9 pe un singur nivel?
PS : ma aștept sa bag vreo 8, 9.000 euro, doar în fundație terenul este puțin înclinat.

8 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Depinde mult de ce iti doresti si cat esti dispus sa te implici.
Cu implicatie zero, probabil ai ajunge la rosu, cel mult cu geamuri.
Cu implicare maxima si cu un strop de cumpatare o poti chiar finaliza.

| Ionut_Cojocariu_1994 explică (pentru regis):

Am înțeles, ma gândeam sa fac fundația cu o firma. Aduc la cota 0, și după sa lucrez cu meseriași plătiți cu ziua. Cred ca asa a-și ieși cel mai bine happy
Mulțumesc, de răspuns!

regis
| regis a răspuns (pentru Ionut_Cojocariu_1994):

Eu as zice sa te documentezi putin (ai tot internetul la didpozitie), sa trasezi singur fundatia, apoi chemi un miniexcavator sa sape.
Intre timp gasesti cea mai buna oferta de la stațiile de betoane din apropiere si o torni in pamant.
La cofrat e ce a mai dificil, dar la fel, după ce e cofrat poti turna "singur" cu CIFA, poti decofra singur, poti umple fundatia, poti pregati placa... Si iar chemi cifa, doar ca de data asta ai nevoie de un meserias sa o traga la dreptar, dar daca ai totul pregătit, va avea de lucru o jumatate de ora. La mine de exemplu a venit un meserias care lucra in vecini si nici nu a vrut sa imi ia bani (era si suprafata mai mica, a durat sub 15 minute).
Daca vrei te ajut cu idei pe etape, dar si cu tips&trics. Gen la cofrat mi-am confectionat panouri din scândură, prinse in șuruburi si apoi infoliate, astfel ca le-am desfacut foarte usor, iar scandurile au ramas noi, fiind utilizate mai tarziu in diverse locuri.

| Ionut_Cojocariu_1994 explică (pentru regis):

Lăsați-mi va rog un e-mail, mai discutam acolo dacă doriți, mulțumesc mult de sfaturi o sa prindă bine happy

| cristi202 a răspuns (pentru regis):

Solutia propusa de tine e cea mai buna. E rapida, comoda. Dar intrebarea era in legatura cu costul. Si mimiexcavatorul, si betonul venit cu cifaroame, costa mult mai mult decat sapatul cu mina si turnatul la betoniera. Am participat la constructia a cateva fundatii, si de atunci stiu ca e mult mai rentabil sa faci totul pe cont propriu. In patru oameni, in doua zile fundatia la o casa de 9x9, ca in acest caz, era gata in doua zile, maxim trei, una pentru santuri, alta pentru turnat beton. Desigur ca in acest caz, fiind in plan inclinat, ar dura ceva mai mult, dar la costuri s-ar simti.

regis
| regis a răspuns (pentru cristi202):

Eu am socotit la mine. A durat mai putin de o ora sapatul, eu nu am platit ca era un prieten, suprafata 7/5. Dar la vremea respectivă un miniexcavator se inchiria cam cu 200 de lei ora, iar ziua de lucru costa 100... Doi oameni nu cred ca ar fi terminat intr-o singura zi.
Betonul, fiindca am luat o cifa intreaga (una cu pompa) si statia este in apropiere, m-a costat 200 lei/mc, B250 (ma rog, C16-20). Probabil mi-ar fi ieșit la 180-190 sortul, nisipul si cimentul, dar ma mai costa manopera si imi rupeam si spatele. Asa totul s-a facut din telecomanda, direct peste gard.
Deci crede-ma, nu iesi mult mai scump, ba chiar s-ar putea sa iesi mai ieftin...

| cristi202 a răspuns (pentru regis):

Si acum e 200 excavatorul. Dar fara motorina si sofer. Daca tie ti-a luat mai putin de o ora, lui ii va lua mai mult de o ora. Deci la un 400-500 de lei tot ajunge. Avantajul in acest sens ar fi timpul.
Turnarea betonului e discutabila. Preturile sunt la cife si in functie de distanta de la statia de betoane. Tu ai avut sansa sa ai una aproape. Si cum ele nu sunt raspindite precum MegaImage in Bucuresti ☺, costul poate fi destul de ridicat, incit sa te determine sa faci betonul la betoniera.

regis
| regis a răspuns (pentru cristi202):

Nu, ora de excavator include operatorul si motorina. Nu stiu cat costa acum, dar evident daca il inchiriezi o ora nu o sa iti ceara nimeni 2.36 litri de motorina, iar de operat nu te lasa nimeni sa il operezi. Cu motorina beneficiarului merge cand il inchiriezi pentru o luna, dar pe ora nu ai cum.
Dar chiar 1000 de ron sa iasa excavatul, nici cu zilieri nu iesi mai ieftin, ca deh, acum zilierii se platesc nu doar cu bani, ci si cu tigari, mancare si... dezinfectant, ca doar e pandemie.
Cu stația da, la mine a fost simplu, pe raza de 5 km am cel putin 3 statii, am mers pe varianta cea mai ieftina. Dar chiar de ar trebui sa plătesc dublu, eu unul tot pentru beton de statie as opta, pentru ca in ziua de azi manopera este extrem de scumpa, in contrast cu profesionalismul meseriasilor. Si decat sa dau 2000 de ron la un nea Gică sa se joace de-a lopata la betoniera, mai bine platesc transportul si primesc o reteta precisă.