Banuiesc ca este vorba despre mai multe facturi restante, in orice caz este vorba despre o suma de bani neplatita, de catre o persoana- proprietar; este vorba despre sume restante si faturi din trecut, pentru ca nimeni nu s-ar putea antepronunta fata de o factura ce va veni ulterior
Masuri poate lua administratorul unei asociatii de locatari fata de o persoana cu restante si iti scriu imediat ce zice legea! faptul ca seful de scara asa cum il descrii tu, poate/coincide cu presedintele asociatiei de locatari, presedintele are si el atributii in asociatie dar nu de natura administratorului!
Deci iata 'puterea' administratorului de asociatie si ale presedintelui fata de persoanele cu restante :
Lege 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea
condominiilor
Art. 78:
(1) Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăţi restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor şi să înştiinţeze preşedintele şi comitetul executiv al asociaţiei de proprietari despre restanţe.
(2) Asociaţia de proprietari, prin preşedinte, are dreptul de a acţiona în instanţă proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afişarea listei, informând membrii asociaţiei prin afişare la avizier.
(3) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanţă, cât şi în cazul exercitării de către aceasta a căilor de atac, ordinare sau extraordinare.
(4) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare.
Seful de scara nu are nici un drept, doar sa- informeze pe administrator.
Deschiderea actinii in instanta o poate face presedintele Comitetului asociatiei cu aprobarea comitetului.
Nu, in sensul de hartuire.
Dar daca dupa notificare scrisa nu platesti poti fi dat in judecata, in cazul in care tu esti proprietarul.
Desigur. Si nu numai el, ci si orice vecin. Ai beneficiat de toate serviciile si utilitatile, trebuia sa le platesti, Si cum se observa si mai sus, sigur nu este o singura factura. Asociatia va plati penalizari din cauza ta. Cu ce sunt vinovati ceilalti vecini? Asa cum stii sa ceri salar pentru munca depusa, la fel platesti serviciile si produsele primite. Daca nu aveai apa, lift, caldura, gaz, faceai scandal. Nu-i asa? E corect sa platesti la timp totul. Si evident, daca ai restante mari, asociatia te poate da in judecta si te poate evacua. Iti vand apartamentul ca sa recupereze sumele. E un adevar, legea permite.
Depinde ce fel de presiune. Daca te referi la amenintari vatamatoare fizice si morale, atunci cu siguranta nu. Dar daca iti spune cu foaia de intretineri in mana ca ai de platit 2000-3000 de lei, e dreptul lui sa-si exercite responsabilitatea de a te informa ca nu e ok sa ai datorii la intretinere mai mari decat considera el ca este normal.
Poate este presedintele asociatiei de locatari nu sef de scara, sigur nu ai inteles tu termenul exact, daca nu platest intretinerea vei fi dat afara din bloc si pierzi casa, plateste ti lunaar intretinerea asa cum face m toti doar nu esti tu mai cu moț!
Trebuie sa sti ca tu nu dai banii lor ci celoor care presteaza asfel de servicii!
Ce ar fi daca nu ar putea sa dea bani 10 locatari apa calda? au tot dreptul sa o opreasca, chiar si pentru care au platit!
Mai bine te imprumuti si platesti! Se aduna si va tot mai greu!
Nu e vorba de mine, sunt altii care au de platit zeci de milioane
Eu cand am pus intrebarea, nu m-am milogit de nimeni sa-mi dea bani pentru anumite chestii, nu cred ca curiozitatea ar trebui folosita in cazuri de acest gen, eu de cand ma stiu nu am cerut bani nimanui, mai ales cu imprumut
Sef de scara, administrator e ala care are angajati, era de mult
Poftim, adica raspunsul meu te-a iritat?
nu stiu daca sa rad sau nu!
adica tu esti acea persoana care nu plateste la timp intretinerea, asociatia de proprietari in cauza, pentru persoane ca tine plateste penalitati (la cateva luni totdeauna se aduna penalitati ) pentru ca societatile terte care "livreaza apa" asta fac adauga penalitati, iar penalitatile de obicei administratorii le baga in mod gresit (dar exista aceasta practica) tuturor locatarilor.
SI TU IMI VORBESTI MIE DE BUN SIMT?
coroborat cu cele spuse acum, mai sus ti-am dat si articol din lege si cred ca cel mai complex raspuns
iar de bun simt era sa acorzi funda, dar tu ce faci in schimb? ma tragi de urechi?!
In primul rand nu ar trebui sa se ajunga acolo. Intr-o asociatie, cel care nu isi plateste facturile traieste de fapt pe spatele vecinilor lui.
In al doilea rand, depinde ce presiuni se pun, vad ca toti sar cu legi privind asociatiile. In lege se vor gasi masuri legale, nicidecum presiuni. Daca cineva te întreabă zilnic cand plătești, e o presiune pe care are dreptul sa o facă, daca intra cu recuperatorii peste tine in casa sa iti taie vreun deget, clar nu mai e voie.
In al treilea rand, vad ca se vorbeste de functii, atributii, obligatii si competente legale ale anunitir membri ai asociatiei, ignorand principiul ca orice nu este interzis de lege este permis. Astfel, președintele de scara sau orice vecin cu spirit civic iti poate bate la usa, te poate notifica in scris sau te poate chema in instanta, fara sa fie nevoie de vreo lege care sa ii dea acest drept.
In care lege se prevede functia de "Sef de scara"? Ca asociatiile infiinteza de la sine putere functii de sef de scara este ceva pe langa lege. Ori, daca este pe langa lege nu are nici un drept legal. Char daca este membru al Comitetului asociatiei si locuieste pe scara respectiva nu are drepturi in plus.
Problema se pune exact pe dos. Care lege interzice functia qceasta? Ce nu este interzis de lege este permis.
1. Eu nu am zis ca exista lege care interzice functia de sef de scara.
2 Orice activitate colectiva este coordonata de lege, norme, hotarari.
3. Cand zici ca orice nu-i interzis, este permis. Acest slogan se refera la cu totul altceva. E permis sa mergi pe o strada unde nu sunt semne de interzis, dar nu ai dreptul sa pui restrictii decat in conformitate cu legea.
4. Comitetul de conducere a asociatiei poate sa numeasca sef de scara ca sa-l ajute in munca, dar acesta nu are nici un drept asupra proprietarilor si nici nu poate fi platit.
Si inchei: am infiintat asociatia de proprietari unde locuiesc, sunt secretarul acesteia (deci, cel cu legislatia si documentele). ATÂT!
1. Exact, nu e nevoie de o lege pentru asta.
2. Evident, sper ca înțelegi corect termenul de coordonare.
3. Nu e un slogan, este principiu fundamental in drept. Iar tu exact asta faci, pui restricții unei persoane, in cazul asta sef de scara.
4. Si eu pot numi un sef de scara. E trist sa spui despre cineva ca nu are nici un drept, cred ca nici in sclavagism nu existau persoane lipsite de drepturi.
Spor la secretariat, nu ma interesa aspectul.
Deoarece nu intelegi cum stau problemele juridice (vad ca le balmajesti cum crezi tu ca ar trebui sa fie) iti recomand sa lasi juristii sa se exprime.
Dar nu ma pot abtine sa nu-ti spun:
1. Tu nu poti numi nici un sef de scara in mod legal, care sa aiba anumite drepturi asupra locuitorilor de pe acea scara. Nici comitetul asociatiei de proprietari nu poate.
2. Asociatiile de proprietari trebuie sa functioneze in conformitate cu legea.
3. La o alta asociatie, unde a fost numit sef de scara, un locatar - avocat - a dat in judecata, in urma unui conflict cu acesta si a castigat, instanta a spus ca daca in lege nu e prevazuta functia, comitetul nu are dreptul sa infiinteze functii cu drept de actiune asupra locatarilor si remunerata de la sine putere.
4. Ai inteles gresit ce am spus referitor la drepturi. Eu am spus ca un cetatean nu are nici un drept. Te invit sa citesti ce am spus:... seful de scara (...) nu are nici un drept asupra proprietarilor si nici nu poate fi platit. Ce are aici de a face sclavagismul?
5. Din cate mi-am dat seama, tu nu ai si nu ai pregatire juridica. Asa ca nu mai vinde castraveti la gradinar.
Inteleg ca esti gradinar cu pregătire, lasa povestile cu studiile, nu tin la mine. Uite, eu il numesc sef de scara pe Ion Iliescu, da-ma in judecata daca nu am dreptul.
Ca gradinar ce sunt iti recomand sa citesti art. 245 din Codul Penal.
Mai bine uda castravetii, nu ai inteles nici primele doua cuvinte din articol. Si vezi ca acel cod penal nu mai e in vigoare.
Americana întreabă: