Stai ca nu stii inca daca are sau nu crapaturi, din cauza ca are hartie labavila pe el, dar vezi tu ce gasesti, dupa ce dai jos hartia.
Vezi ca s-ar putea sa fii nevoit sa cureti peretii sau sa-i smirgheluiesti inainte sa dai glet, depinde de natura cleiului folosit pentru tapet.
Rupe tapeul si curata peretii si atunci cheama un specialist sa vada despre ce este vorba si iti recomanda el ce sa faci si mai ales, ce produse sa folosesti.
Tocmai am renovat si eu apartamentul, anul trecut. Daca vrei sa faci treaba temeinica, cojesti chiar pana la beton, sau tot ce se ia. Schimbi instalatia electrica si cea sanitara, ocazie cu care iti mai pui prize. Si apoi pui totul la standardele de azi, gresie, faianta, parchet.
Daca gletul/lavabila/vopseaua se curata usor cu spaclul, atunci este nevoie sa dai jos vechea zugraveala. Daca se curata greu, atunci il poti lasa. Daca il lasi, atunci ordinea operatiilor pe care le-ai spus este buna.
Poti pune asa ceva https://www.dedeman.ro/....../p/5008562 pe peretii care au legatura cu vecinii si pe tavan.
PS: daca schimbi usile si ferestrele, le poti pune dupa ce dai ultima mana de glet pentru ca cele noi sa nu se murdareasca.
In dreptul usilor si ferestrelor neaparat zidul sa fie perfect in poloboc. In rest, nu conteaza daca nu cad tablourile. ^_^
Ia meseriasi numai prin recomandare; sa poti vedea lucrarile lor, si numai daca iti place cum au lucrat ii bagi in casa. Pentu ca meseriasi buni foarte rar se gasesc, si de asemenea nu vei ajunge in situatia in care sa-ti dai meseriasii afar din casa. :) Eu cand intru in casa la oameni, de rusine -ca sa nu se simta prost- nu-i intreb: "Cine va facut lucrarea asta?"
Daca meseriasul este bun, atunci nu te mai uita la bani; da-i cat iti cere.
De asemeni sa-ti de-a un termen, si mai pui o saptamana mai mult pentru orice problema s-ar ivi. Si sa nu lucreze in frig- nu doar pentru sanatate, dar nici gletul nu lucreaza cum trebuie la temperaturi scazute.
Mai asteapta idei.
Si mult succes!
Vechea vopsea banuiesc ca este de genul acesta: https://www.renovat.ro/......raveli.jpg
Daca peretii s-au zugravit "cu rola", inseamna ca trebuie intai sa speli peretii (bidinea, sapun), dupa care razi zonele care se indeparteaza usor si repari fisurile.
Dupa intarire si uscare slefuiesti peretele cu smirgel, sa fie neted. Pe stratul astfel pregatit dai amorsa si lavabila.
Stai ca nu stii inca daca are sau nu crapaturi, din cauza ca are hartie labavila pe el, dar vezi tu ce gasesti, dupa ce dai jos hartia.
Vezi ca s-ar putea sa fii nevoit sa cureti peretii sau sa-i smirgheluiesti inainte sa dai glet, depinde de natura cleiului folosit pentru tapet spor la treaba.
Procesul zugravirii peretilor e unul laborios, si indicat e sa fie facut de un meserias, altfel te trezesti ca lavabila se cojeste, apar crapaturi, sau alte probleme. Iata operatiile necesare unei zugraveli reusite:
1) Udarea peretilor, pentru a usura cea de-a doua operatie.
2) Curatarea, cu un spacul, razuitoare, sau chiar cu ciocanul (buceardare) in cazul vopselei de ulei aplicate pe perete. Trebuie dat tot ce pica, insa nu insistat prea mult, pentru a nu degrada peretii si a face consumul de glet prea mare.
3) Spalarea peretilor, pentru a asigura un bun suport materialelor ce vor urma a fi aplicate.
4) Amorsarea, strict necesara in cazul zugravelilor vechi, pentru compatibilitatea peretelui cu noua zugraveala.
5) Gletuirea, adica indreptarea peretilor, se face in una, doua sau trei miini.
6) Slefuirea gletului, pentru un finisaj deosebit, nu neaparat necesara, caci un meserias bun stie sa dea glet si fara a fi nevoit mai apoi sa slefuiasca peretii.
7) Amorsarea peretilor, pentru a impiedica aparitia petelor dupa lavabila, si pentru a reduce consumului ei.
8) Aplicarea lavabilei.
Daca crezi ca te descurci singur, te poti apuca de treaba, daca nu, ar fi mai bine sa chemi un meserias.