| ganicius66 a întrebat:

Salutare! Urmeaza sa ma apuc de o casa de 114mp doar parter.
Detaliile construcției sunt următoarele:
- ziduri din BCA
- tavan pe structura de lemn
- acoperis din tablă.
Terenul are o inclinatie mica spre spate, temelia o sa vina in partea din fata de 50cm la sol si ma gandeam la un 70/80cm in săpătură.
Tot-odată am nelămuriri cu grosimea fundatiei, in proiect am de 45cm. Nu este totusi prea groasa? La grosimea asta merge si etaj.

21 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Casa o sa ti o faca un arhitect vorbeste cu el si sfatuieste te cu el.

| carevaescu a răspuns:

Forma fundației este dată de mulți factori. Unul din cei mai importanți factori este cât de bine rezistă solul la compresiune. Gândește te în felul următor: când apeși pe pământ rămâne o urmă, pentru că pământul se deformează. Dacă ai vrea să se deformeze mai puțin ai mări aria pe care aplici forța. Așa și fundația. Casa în schimb este infinit mai grea. În mod normal fundația ar trebui să aibă forma de T invers, dar nu prea se practică. Imaginează ți însă un T invers unde trunchiul este de aproximativ 30 cm grosime și talpa adica linia orizontală a T ului invers undeva la 100 de centimetri latime
Vorbește cu arhitectul tău să îți reducă grosimea peretelui fundației și să includă o talpă lată, apoi să trimită modificările către structurist ca să îți specifice ce armătura ar trebui să bagi în fundație

| dullcat a răspuns:

Buna.Nu crezi ca e iresponsabil sa ai proiect si tu ceri sfaturi de la niste straini de pe TPU, majoritatea de aici fiind adolescenti? Ce ai prezentat acolo nu sunt detalii. Vorbeste cu un arhitect daca vrei detalii bine realizate, implicit un proiect bun, nu facut dupa ureche asa cum vezi pe Youtube.Si in locul tau as reconsidera amprenta la sol in functie de nevoile voastre, fiindca e destul de mare daca, de exemplu, sunteti doar un cuplu.Multi romani fac aceasta greseala, isi fac locuinte enorme ca sa-i impresioneze pe altii si ei stau numai in 2-3 camere.E pur si simplu o risipa dureroasa, pe termen lung, fata de resursele de care dispuneti.

| StimabiluI a răspuns:

Fundația este structura cea mai importantă a unui imobil în ceea ce privește rezistența.
Dacă arhitectul așa e proiectat-o, nu ar trebui să faci modificări în etapa de execuție a lucrării.
Solurile oricum se tasează în timp și cu siguranță cred că ai vrea să o casă rezistentă și peste 50 de ani.

regis
| regis a răspuns:

Nu este deloc groasa, eu am mers la 60, într-adevăr P+M. Sapatura am făcut-o la 60, cu pahare de 1 metru la fiecare stalp. Dar aici depinde de teren, se sapa pana dai de sol tare.
Dar incarcarea mansardei e nesemnificativa, bunicii mei tineau in pod de zeci de ori mai multa greutate decat am eu in mansarda. Cu siguranță si proiectantul tau a luat in calcul o anumita incarcare, deci da, la latimea asta merge si un etaj. Nu se stie cand te gandesti la o mansardare.
Nici invelitoarea nu conteaza foarte mult, vantul si zăpada vor fi aceleasi, iar calculul se face întotdeauna pentru țiglă. Chiar daca tu pui tabla, casa se construiește sa dureze minim 100 de ani, iar in viitor cineva poate se va gandi sa pună țiglă sau alt material.

| StoicAnalysis a răspuns:

Nu cauta aici raspunsuri. Asta daca nu vrei sa cada casa pe tine ca Arthur laughing. Vorbeste cu un arhitect/inginer in constructii.

| Frank51 a răspuns:

80 în săpătură cu 45 grosime e suficient și pentru etaj, dacă vrei să ieși mai ieftin vorbește iar cu proiectantul și vezi ce zice.

| dullcat a răspuns (pentru regis):

Locuintele individuale actuale sunt proiectate sa dureze in jur de 60 de ani. Minim 100 de ani e o gluma amuzanta, mai ales ca romanii nu sunt in stare/nu vor sa dirijize corespunzator apele pluviale sau posibilele infiltratii de pe anvelopanta casei in exterior.

| TheGentleman a răspuns (pentru dullcat):

Trebuie, ținut cont, în același timp și de faptul că la un moment dat viața s-ar putea schimba și ceea ce părea a fi un spațiu mare se va dovedi a fi un spațiu mic. Mai ales când construiești cu banii tăi, ceea ce face dificil mutatul (din motive de atașament)

| NLS a răspuns:

Prin grosimea fundației te referi la adâncimea/înălțimea ei,
sau la lățimea ei?

regis
| regis a răspuns (pentru dullcat):

Radem, glumim, dar proiectare pe 60 de ani se face la casele pe structura de lemn. Pe zidarie clasica se proiecteaza pentru minim 100. Daca tie ti se pare o gluma, e dreptul tau sa razi.
Despre executie, Casa in care locuiesc acum a fost construita in 1967, nu as avea emotii sa locuiesc in ea in 2067, desi dupa standardele actuale probabil nici nu ar primi autorizatie de construire.
Eu am extins-o si crede-ma ca partea construita de mine, exceptand un dezastru natural (nu un cutremur de 7 grade) sau o demolare voluntara, poate rezista fara probleme mai multe secole de acum incolo, fara interventii majore.
Nu vorbim aici de improvizații si de erori de execuție, dimpotrivăz discutia plecase de la o fundație sănătoasă.
Si crede-ma, doar cat esti copil ti se par o veșnicie cei 100 de ani, de fapt in ecuatia vietii unei cladiri sunt o nimic toată.

| dullcat a răspuns (pentru regis):

Nu era o gluma.Esti liber sa discuti cu arhitecti sau profesori care predau la facultatile de profil, deoarece studentii asa sunt invatati.

regis
| regis a răspuns (pentru dullcat):

Ne ajuti cu un nume de profesor de la arhitectura care preda o asemenea tampenie?

| dullcat a răspuns (pentru regis):

Eu nu denigrez profesorii.Esti liber sa faci un mini trip pana la Iasi si sa mai citesti.

regis
| regis a răspuns (pentru dullcat):

Pai deja i-ai denigrat prin cele afirmate. Iasiul nu e pe lista mea de dorinte, sunt din partea opusă a tarii, e mai aproape Budapesta și chiar Viena. Iar de citit mai citesc, in limita timpului, dar evident nu citim aceleași carti.

| dullcat a răspuns (pentru regis):

Nu am denigrat nimic, tu esti cel care face afirmatii nefondate si considera ca niste profesori universitari spun tampenii.Esti liber sa pleci oriunde doresti, din moment ce dai de inteles ca orasele universitare ale tarii sunt asa de low level pentru tine.

regis
| regis a răspuns (pentru dullcat):

Atat ai inteles tu?

| LianRoberts a răspuns:

Salut. Pentru a menține o conexiune intimă sănătoasă, este crucială diversitatea în sfera sexuală a relației cu partenerul tău. Prin vizionarea unor astfel de materiale video, cuplurile pot descoperi noi tehnici, idei de explorare și modalități de îmbunătățire a comunicării în dormitor. Cu toate acestea, trebuie să fii conștient că aceste videoclipuri pot oferi o perspectivă artificială asupra realității, și nu întotdeauna ceea ce este prezentat acolo se potrivește fiecărui cuplu https://ro.4pig.com/
Este esențial să discuți deschis cu partenerul tău despre preferințele tale și să identificați împreună aspectele cu care vă simțiți confortabil. În căutarea inspirației, poți explora diverse materiale video despre intimitate - există o gamă variată de resurse care pot contribui la îmbogățirea cunoștințelor și experiențelor tale.

| ganicius66 explică (pentru dullcat):

După cum ziceam, am proiect făcut de arhitect. Însă, mi se pare groasă temelia. Adică 45cm. Eu înțeleg că ei fac in zilele astea după carte, însă cartea nu sre buzunar…e buzunarul meu la mijloc. Cer un sfat pentru a nu irosii niște bani degeaba, nefiind nevoie să o fac de 45cm.

| dullcat a răspuns (pentru ganicius66):

Fara suparare, dar problema investitiei trebuie pusa inainte de a apela la arhitect, nu dupa.Eu te asigur ca oamenii aia isi fac treaba pentru siguranta ta si a familiei tale, nu pentru a usca clientii de bani. Daca tu ai impresia ca nu e asa, fa cum te taie capul si afla ce se intampla.Crezi ca nu te vor costa mai mult consecintele ulterioare sau? Diriginte de santier ai? El trebuie sa se asigure ca respecti proiectul.

| relian a răspuns:

Wow, dar ce fundatie este aia, aproape juma de metru? Fundatia o poti face cu ceva gauri sapate mai adinc si acolo bagat beton, gauri asa din loc in loc, peste turnata placa pe toata suprafata casei de grosime normala, sau 20 cm

Sa faci fundatie de latimea aia pe viitoarele ziduri, dupa ce faci cu interiorul? Acolo torni placa de cit? Daca torni placa, nu vad latimea aia pentru ce ar fi utila.
Cind ceva sustine altceva deasupra, conteaza sa fie cit mai adinca bagata in pamint.
Asa si 20 cm is de ajuns, daca e bagata adinc in pamint, apoi peste ea torni placa, o va sustine fara probleme.Nu latimea e cea care conteaza, adica sa fie exagerata, asa cum este la tine. Conteaza adincimea, cu cit mai adinc cu atit mai bine.
O fundatie sa nu se lase deloc, teoretic, trebuie sa stea pe roca.Bine nu face nimei asa ceva la casa, ar insemna sa faci gauri de metrii buni, pana sa dai de piatra, uneori si zeci de metri.

Dar la blocuri asa se procedeaza, se sapa pana se ajunge la roca, pe roca aia sta fundatia.
Daca zona nu e asa cu f mult pamint, poti face si asa.
Se fac gauri cu burghie, masini gen alea ce foreaza, pana se ajunge la roca, acolo se baga beton, mergi in sus cit doresti, peste se toarna placa cit tine casa.

50 cm bagata in pamint e nimic toata, eu as lua din grosimea aia sau latime ce este din 45 cm aia, a s lasa doar jumate si as mai baga inca pe atit in pamint.
Nu vad pentru ce e latimea aia de juma de metru.Cum am spus tu peste ea ar trebuie sa torni placa, toata casa.Toata fundatia asta poate fi sustinuta de 20-25 cm garantat.

Ziduri din BCA munca si bani irositi laughing nu-i bun ce faci.Dar romanii daca atit au vazut, atit stiu, nu e vina nimanui, e vina alora care guverneaza, a acelor care se ocupa cu constructii.

De ce nu faci stilpi de beton pe placa ce am spus, sau pe fundatie, faci o structura de beton, stii gen garaj la bloc, adica stilpi de beton la colturi, stilpi si asa din metri in metri, stilp la usa de la intrare, poti si la o latura a feresterei, daca merge, apoi unite si sus o sa apara ca un schelet de beton.E munca doar sa faci cofrag, betonul nu este asa de scump, imediat ai turnat, si ai structura gata.

Intre acei stilpi, faci pereti din lemn, leaturi 5x10 cm unu jos unu sus, prinsi de beton, apoi vertical alte leaturi la fel prinse in cuie, la distante de 16 inch la pereti. Vei avea asa un profil intre acei stilpi, in acea structura de lemn, la exterior prinzi osb, pui plasa si dai incarcatura de ciment, la interior faci instalatie electrica, apa peste pui izolatie, apoi rigips, dai gled si ai terminat lucrarea.

Acolo unde ai canalizare, sau aerisiri, faci acel zid din lemne mai late, sa poata intra si teava aia, sa poata fi inglobata in zidul ala.
Este exact cum fac unia pereti de aia din profile de metal daca stii ce zic, doar ca tu folosesti profile de lemn, adica leaturi de diferite dimensiuni, aia e tot.

La tavan ai pe ce aseza ce ai spus tu structura de lemn, dar nu ce faceti voi acolo in RO cu pari de aia patrati, aia e greseala totala.La tavane folosesti acei pari sa zic ca ai de 20x 20 cm, pai ce pui stilpi de telegraf laughing trebuie taiati si sa afci din aia 4 bucati de 5 x20 cm pe, asezati mai des, undeva la max 24 inch unu de altul.

Lemnele astea le poti lua dea gata taiate asa, e mai simplu decat sa te apuci sa tai stilpii aia de telegraf.

Sa tii minte un lucru. Cind asezi ceva orizontal sa sustina o greutate, conteaza latimea acelui lemn, adica pus pe cant, sau inaltimea lui.

Cum am arata exemplu ala, poti sa faci si tu singur experiment si o sa vezi ca nu spun prostii.

Iei un lemn de ala patrat ce folositi voi, il asezi pe 2 boltari si apoi te urci pe el, vezi cit se lasa patratul ala.
Dupa iei o scindura de 5 cm grosime si lata cit acel patrat, o asezi pe cant, so tina cineva, urci pe ea si o sa vezi ca o sa se lase exact cit s-a lasat si parul ala de telegraf ce folositi voi.

De i excesu ala de 15 cm in grosime este inutil in acel punct.Din ala poti sa faci 4 bucati de 5x20 cm si sa le distribui pe o suprafatra mai mare, ce va suporta mai bine o greutate, acoperis sau ce mai pui tu pe tavanul ala rigips sau altceva.

Am fost, am vazut ce fac romanii in RO, am aratat unor rude de-ale mele, au vazut si ei, apoi siau dat seama ca e bine ce am spus, doar ca ei deja facuse, fara sa intrebe, dar nu aveau pe cine.

Ce facuse ei cu lemnele astea patrate se lasase, facuse asa nitica burta.
Daca ei puneau pe jumate, cealalta jumate indesea, ramanea perfect derept, pentru ca sustinerea era mai buna, pe fiecare lemn de ala apasa o greutate mai mica daca ai mai multe.
Asa daca te uiti de sus, grosimea aia ce o vezi, asa cum ai spus si tu la betonu ala de 45 cm si tu singur ti-ai dat seama ca e gros si nu vezi uitilitatea.
Sincer nici daca ai avea etaj, acea latime nu se justifica, e material irosit.

Cam asa as face eu casa ce spui tu.Nici acoperis nu as mai face laughing pentru ce sa mai bagi bani in acoperis, folosesti podul casei pentru ceva?

Daca podu nu este folosit nu mai vad utilitatea lui.
Decit sa faci acoperisul ala cum se face, care nu are utilitate si care costa f multi bani, pui ceva peste tavanu ala de lemn, poti sa pui OSB placi de alea, poti sa le dai o panta micuta, apoi pui tabla si aia e tot.

Ce zic eu nu e nenvoie de meseriasi, daca te pricepi sa bati cuie suruburi, sa folosesti ceva bormasina, ciruclar, faci singur totul, de la A la Z, nu ai nevoie de zidari de meseriasi care sa faca drept.

Scindurile alea is deja drepte, placile de OSB is drepte, mai toate is drepte, pui la nivela si aia e tot.

Cel mai greu, sau munca mai multa este la cofraju ala sa faci acei stilpi, acea structurade beton. dar si acolo nu-i asa de greu sau complicat.

Asa a facut mama, casa de suprafata aia si tot cu botari, cu BCA cu acoperis, tabla bani irositi cum am spus laughing costa f mult, nu gasesti meseriasi sa zideasca, costa scump si tot asa.

Acoperis inalt, pod mare, pentru ce? In pod nu sta nimeni, nu se urca nimeni acolo.
Stiu o sa spui ce desene animate vorbesc eu pe aici laughing dar ce zic este f util, ieftin si bun, mai bun decat cazematele alea ce fac romanii de N ori.

Peretii si tavanul pui vata, sau polistiren intre acele leaturi, deci faci intre acei stilpi de beton, structuta cum se face din metal, doar ca o faci din lemne, e mai buna, e mai puternica, e mai calda, e mai rapidde construit.
Jos pe podeaua aia de beton, lipesti placi de OSB le lipesti cu adeziv, le poti baga si cate 5 suruburi la fiecare placa, apoi peste poti pune urmatoarele la alegere : parchet direct pe acel OSB, mocheta, sau ciment si sa pui ceramica.

De ce sa pui acel OSB jos? Pt ca izoleaza, tine cald, te departeaza de bentonul ala care este rece, apoi ca placile alea is perfect drepte si ce pui pe ele va iesi drept laughing

Spune ceva ce nu-i bine la ce am spus. O astfel de casa e mai buna decat oricare casa facuta din ciment, din boltari, BCA etc.

O sa fie f utila, calduroasa, te doare la basca, bine izolata, peretii la exterior nu se sparg cum se intampla la izolarea aia de rashat ce o maninca graurii laughing polistiren pus pe afara, ce il mainica pasarile, sau is fac acolo cuiburi.
Treb sa fii f atent sa nu atingi acei pereti, niste desene animate de constructii, eu asa le vad pe alea din baca, bolatri, caramida, si placate cu polistiren pe afara, hrana pentru pasari laughing